Principalii clienti europeni ai gigantului rus Gazprom risca sanctiuni financiare pentru reducerea consistenta a importurilor de gaze anul acesta. Primele state tintite de gigantul rusesc sunt "Germania, Italia si Turcia, care nu au pompat volumele minime prevazute in contractele" semnate cu Gazprom, informeaza cotidianul rus Kommersant, citat de AFP.

In primul semestru al anului 2009, statele din Europa de Vest au redus cu 29% achizitiile de gaz rusesc, limitandu-le la la 46 de miliarde de metri cubi. "Primii care trebuie sa isi regleze factura sunt italienii de la ENI, pe 18 ianuarie", scrie Kommersant, care citeaza o sursa apropiata consiliului de administratie Gazprom. Italienii sunt urmati de compania turca Botas, de germanii EON, BASF, RWE si de francezii GDF Suez si Total.

Potrivit cotidianului, aceste grupuri studiaza posibilitatea de a nu plati pierderile contractuale suferite de Gazprom, argumentand ca nici Rusia nu a platit despagubiri Turkmenistanului atunci cand a cumparat mai putin gaz decat era prevazut in acel an. Pe de alta parte, "premierul rus Vladimir Putin a autorizat Ucraina sa nu plateasca amenda, in aceeasi situatie", a precizat o alta sursa a jurnalului moscovit.

La inceputul lunii septembrie, Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Iulia Timosenko au cazut de acord ca Kiev-ul sa cumpere in 2010 mult mai putin gaz rus decat era prevazut, fara sa plateasca nicio sanctiune. In cazul clientilor europeni, Gazprom se bazeaza insa pe primirea despagubirilor.