Sectorul energetic din Romania se afla la un pas de marea reorganizare, avand in vedere ca dezbaterile pe marginea strategiei energetice au ajuns la final. Pe scurt, toate societatile de stat producatoare de energie vor fi comasate in doua mari companii. Fata de proiectul initial, varianta actuala exclude din componenta societatilor distribuitorul de energie Electrica si producatorul de gaze Romgaz. Chiar daca strategia a fost analizata mai bine de trei luni, cel mai important aspect nu a fost lamurit, si anume sursele de finantare pentru investitiile de care vor avea nevoie cele doua societati.

Varianta initiala de reorganizare prevedea includerea in componenta companiilor si Electrica. Insa, distribuitorii privati au protestat asupra acestei intentii, motivul fiind distorsionarea pietei. Astfel, Ministerul Economiei a decis sa renunte la Electrica, cel putin pana in 2013 pentru a lasa timp distribuitorilor privati de a-si dezvolta propriile capacitati de productie.

In 2013 va avea loc o noua reorganizareenergetica

"In urma discutiilor cu marii jucatori de pe piata, am decis ca, cel putin pana in 2013, cand CEZ, E.ON si Enel vor avea capacitati de productie, sa dam o sansa egala tututor participantilor la piata, tuturor acestor mari furnizori si distribuitori pentru echidistanta fata de cele doua mari companii", a declarat in cadrul unei dezbateri privind strategia energetica Dan Gheorghiu, presedintele-director general al Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), institut care lucrat la realizarea proiectului de restructurare a sectorului energetic. De asemenea, Ministerul Economiei a decis excluderea Romgaz care ar fi urmat sa faca parte din una dintre companii cu termocentala de la Iernut. Dan Gheorghiu sustine ca in 2013 ar putea avea loc o noua reorganizare pentru a integra in cele doua societati si distribuitorii.

Potrivit noii variante, in componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei CNH.

Proiectul de reorganizare ar putea fi prezentat chiar si in urmatoarea sedinta de Guvern

Potrivit intentiilor Ministerului Economiei, cele doua companii urmeaza sa devina functionale pana la mijlocul anului viitor. In perioada imediat urmatoare, Guvernul va aproba o Ordonanta de Urgenta privind infiintarea companiilor. Apoi, fiecare din societatile care urmeaza sa faca parte din procesul de restructurare va trebui sa hotarasca prin AGA dizolvarea. "Totul se va face in baza Legii 31 privind societatile comerciale", a precizat presedintele ISPE. Abia dupa aceea vor putea fi infiintate cele doua companii. Gheorgiu sustine ca a fost intocmita nota de fundamentare si oricand proiectul ar putea fi prezentat chiar si in urmatoarea sedinta de Guvern.

Idee de finantare: majorarea capitalului celor doua companii dupa doar noua luni de la infiintare

Insa problema care ramane este cea a finantarii. Potrivit presedintelui ISPE, companiile vor avea nevoie de investitii de circa 2-3 miliarde euro fiecare. Constantin Balasoiu, cel care are ca misiune coordonarea primei societati energetice, sustine ca exista cateva solutii. Una este majorarea de capital. "O majorare de capital la o societate de doua miliarde de euro poate asigura finantarea unor investitii importante cum ar fi cele de la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda",a spus Balasoiu. Potrivit acestuia, o listare pe bursa pentru majorarea capitalului social poate fi facuta in minim noua luni de la infiintarea companiilor. "Vom scoate pe bursa emisiuni de noi actiuni", a precizat Balasoiu. Mai exact, nici nu se infiinteaza bine cele doua companii ca vor si avea parte de majorare de capital. O alta solutie este atragerea de credite. Balasoiu crede ca bancile vor acorda mai usor credite decat in prezent. "Garantiile de corporatie pentru banca ar fi extrem de relaxanta", a precizat Constantin Balasoiu.

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, sustine ca cele doua societati vor beneficia si de fonduri atrase prin emisiunea de eurobonduri. "Necesarul de investitii se ridica la cateva miliarde de lei, pentru fiecare companie. O parte din bani vor fi folositi si pentru investitii de mediu", a spus Tudor Serban.

Consiliul Concurentei nu vede cu ochi buni infiintarea celor doua companii

O alta problema este cea legata de distorsionarea pietei avand in vedere ca cele doua companii vor detine monopolul. De altfel, Consiliul Concurentei a atras atentia asupra acestui aspect. "Cu Consiliul Concurentei am avut probleme. Pentru ca acest tip de societate nu trebuie sa depaseasca 50% din piata. Si, in general in piata de productie de energie, de exemplu, primele doua companii din piata nu au voie sa depaseasca 75%, lucru care se intampla la nivelul anului 2010, dar nu si la nivelul anului 2013", a afirmat Dan Gheorghiu.

Peste 80% dintre unitatile energetice au ajuns la sfarsitul duratei de viata

Unitatile din sectorul energetic necesita investitii extrem de mari, avand in vedere ca cele mai multe dintre ele sunt ineficiente si au durata de viata depasita. "Peste 80% din capacitatile energetice au reusit sa ajunga la sfarsitul duratei de viata. Cele mai multe au fost puse in functiune in anii '70, iar durata de viata este de 25-30 de ani", a afirmat Balasoiu. Potrivit acestuia, nu mai trebuie investit in reabilitari si modernizari, ci in infiintarea unor grupuri noi. In cazul in care nu vor fi construite, se va crea un deficit de energie pe piata energetica, din cauza scoaterii din functiune a unitatilor vechi. "Din pacate, reabilitarile nu au putut sa corecteze datele de proiectare: cazane, turbine. Necesitatea de capital este un lucru evident. Daca in urmatorii ani, grupurile energetice nu vor fi inlocuite cu grupuri energetice performante, se va crea un deficit de energie, pentru ca vor iesi de pe piata energetica. Si astfel, vor fi inlocuite cu grupuri energetice din afara. Vom reusi sa inlocuim grupurile energetice din Romania cu cele din alte zone. Realizarea celor doua grupuri este strict obligatorie", a explicat Balasoiu.

Si Dan Gheorghiu considera ca handicapul celor doua companii este tehnologia invechita. "Va trebui investit masiv pentru a deveni competitivi", a spus Gheorghiu.

Jean Constantinescu: Nu va pricepeti si vreti sa schimbati radical un sistem!

Reorganizarea energetica a starnit multe critici din partea specialistilor din domeniu. Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) sustine ca mixul de energie care se va crea va duce la cresterea preturilor la consumator. Constantinescu acuza initiatorii proiectului ca nu au luat in calcul eficienta si securitatea energetica. In opinia presedintelui IRE, potrivit unor studii, in 2010 indicatorul privind securitatea energetica nu va mai corespunde. Jean Constantinescu a declarat pentru HotNews.ro ca orice concentrare este generatoare de distorsiuni si de insecuritate pe piata. "Cel mai bun indice de concentrare se numeste Herfindahl-Hirschmann Index (HHI). Prin aceasta reorganizare, indicele HHI ar putea ajunge la valoarea de 3.000. O piata concentrata si ineficienta incepe de la valoarea 1.800. Pe aceasta piata, orice tranzactie ce depaseste 100 de puncte trebuie sa declanseze masuri antitrust. Pentru comparatie, in Anglia indicele HHI este 500, in Italia este 1.000, in Germania si Spania este 1.500", a afirmat Constantinescu.

"Faptul ca studiile privind reorganizarea nu pomenesc de acest aspect, ma determina sa cred ca nu se discuta profesionist. Nu va pricepeti si vreti sa schimbati radical un sistem", a afirmat Jean Constantinescu intr-un dialog cu initiatorii proiectului.

De asemenea, reprezentantii Societatii Academice din Romania pun la indoiala faptul ca cele doua companii vor putea sa acceseze credite in conditiile in care au in componenta societati cu probleme. In aceasta privinta, Dan Gheorghiu sustine ca niciuna dintre societati nu este in stare de faliment, iar daca au probleme vor fi curatate de datorii. Compania Nationala a Huilei, cel mare datornic al Romaniei, "nu va intra asa cum este acum", a precizat Gheorghiu adaugand ca "partea cu datorii va ramane undeva intr-o societate, iar in companie vor intra minele viabile".