EROEI este practic randamentul energetic, este raportul energiei obtinute impartit la energia investita. Este greu de calculat pentru simplul motiv ca nu putem cuantifica corect energia investita. Si mancarea unui sofer care transporta o teava la o sonda este energie, de asta e greu.

Agricultura organica, cea facuta cu calul si plugul de lemn se bazeaza primordial pe energia solara, din fericire gratis, inca. Asa a luat nastere civilizatia umana. Daca dupa un ciclu agricol avem mai multa hrana decat este necesara pentru sustinerea inca unui ciclu agricol avem un EROEI mai mare ca 1. Cu cat EROEI e mai mare cu atat mai mare este cantitatea de energie cu care poti sa creezi bogatie in alte moduri.

La inceputul epocii petroliere in US EROEI era de 100, azi suntem undeva pe la 15 si scadem. Extragerea petrolului din nisipurile canadiene are un EROEI de 5, extragerea din sisturi bituminoase este pe la 3.

Poetii ecologisti ne arunca in fata surse alternative, EROEI pentru energia eoliana este tot pe la 15, in cazul energiei solare este substantial mai mic, cam 6. Daca facem biodiesel din porumb avem 1,5 in cazul trestiei de zahar avem 8.

Sa zicem ca avem la dispozitie o cantitate de enrgie totala CT, extragerea ei are un EROEI, pentru consum ramane CC=CT*EROEI/(1+EROEI). Cu cat EROEI este mai mic cu atat este nevoie de o investitie energetica, din alta sursa, mai mare. Din nefericire aceasta investitie este in general bazata pe petrol. Si aici intram intr-un cerc vicios, ca sa iesim din dependenta de petrol avem nevoie de mai mult petrol. Cantitatea de energie pe cap de locuitor este in scadere, cererea de energie creste.

Si atunci se pune problema eficientei, daca ne uitam pe acest grafic vedem ca tari ca US sunt ineficiente economic din punctul de vedere al PIB produs pe unitatea de energie consumata si, surprinzator, Filipine cu putina energie face mult mai multi bani decat US. Niciuna nu poate fi un model. Hong-Kong e mai rezonabil.

In functie de acesti parametri trebuie facut un model de dezvoltare economica pentru Romania. De resursele acesteia, banii necesari, banii disponibili, eficienta energetica. Avem alegeri, bat si eu campii.

Citeste mai mult si comenteaza pe Romania obiectiva.