Romania si Bulgaria vor sa construiasca impreuna doua hidrocentrale electrice, cu fonduri europene, a declarat duminica, pentru NewsIn, secretarul de stat din Ministerul Economiei Tudor Serban. Cele doua tari au in vedere, de asemenea, realizarea unei piete regionale si sincronizarea cu sistemul bulgar.

"Ei doresc sa construim impreuna doua hidrocentrale electrice, cu fonduri europene. Specialistii din ambele tari se vor intalni sa faca un Memorandum in acest sens, cu care sa mearga la UE. De asemenea, am mai vorbit si despre realizarea unei piete regionale si sincronizarea cu sistemul bulgar", a explicat Tudor Serban.

Cele doua tari au convenit ca linia de interconexiune Isaccea-Varna, de 750kV sa fie folosita la 400kV. Pentru acest lucru, Bulgaria va trebui sa isi finalizeze la Varna o statie de 400kV, adaptata liniei de interconexiune, in timp ce Romania are deja statia-omolog de 400kV de la Isaccea.

Discutiile dintre experti au vizat si conducta Giugiu-Ruse, viitoarea conducta de interconectare cu Bulgaria.

"Intr-o luna, vor fi semnate toate Memorandumurile de colaborare cu Bulgaria, unul pe hidro si altul pentru celelalte proiecte", a adaugat secretarul de stat.

Totodata, Romania si Bulgaria au ajuns recent la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Conducta Giurgiu-Ruse ar putea avea o lungime de 20 de km.

O delegatie formata din reprezentanti ai Transgaz, Transelectrica si Hidroelectrica si condusa de oficiali ai Ministerului Economiei a analizat zilele acestea, in Bulgaria, proiectele de colaborare dintre cele doua tari.