Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Romania si Bulgaria vor sa construiasca impreuna doua hidrocentrale, cu fonduri europene

Romania si Bulgaria vor sa construiasca impreuna doua hidrocentrale electrice, cu fonduri europene. Cele doua tari au convenit ca linia de interconexiune Isaccea-Varna, de 750kilo volti sa fie folosita la 400kV. Pentru acest lucru, Bulgaria va trebui sa isi finalizeze la Varna o statie de 400kV, adaptata liniei de interconexiune. Romania si Bulgaria au ajuns recent la un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Conducta Giurgiu-Ruse ar putea avea o lungime de 20 de km.

George Soros va investi 1 miliard de dolari in energie regenerabila

Miliardarul George Soros a anuntat ca va investi un miliard de dolari in tehnologii din domeniul energiei regenerabile, in incercarea de a atrage atentia asupra schimbarilor climatice, despre care spune ca reprezinta o problema politica. In plus, va crea o organizatie prin care sa acorde consultanta autoritatilor cu privire la problemele de mediu. Omul de afaceri nu a oferit detalii despre tipul sau scopul investitiilor pe care le-ar putea realiza, dar a precizat ca va infiinta o organizatie, careia ii va dona anual cate 10 milioane dolari timp de zece ani. Reactia lui Soros vine dupa discutiile de la Bangkok, unde nu au fost stabilite sumele pe care ar urma sa le primeasca tarile sarace pentru a se adapta la schimbarile de clima si cotele de reducere a emisilor de gaze de catre statele bogate.

FMI: Tarile exportatoare de petrol si-ar putea spori rezervele internationale in 2010

Tarile exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu si din Africa de nord ar trebui sa-si mareasca rezervele internationale la mai mult de 100 de miliarde de dolari in 2010 ca urmare a cresterii cotatiei la petrol, a anuntat Fondul Monetar International. Refacerea rezervelor internationale ar permite guvernelor din regiune sa mentina nivelul cheltuielilor publice, care au contribuit la atenuarea impactului crizei financiare internationale asupra economiilor lor, se arata in raportul "Perspective economice regionale" ce a fost facut public in Dubai. Tarile exportatoare de petrol din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au fost afectate de scaderea pretului petrolului la aproape 30 dolari/baril la finalul lui 2008 de la nivelul maxim de 147 dolari/baril, cat fusese in luna iulie a aceluiasi an. Ulterior, pretul petrolului a revenit in apropiere de 70 dolari/baril. FMI se asteapta ca economiile tarilor din Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Afganistan si Pakistan sa inregistreze o crestere medie de 4% in 2010.

Bucuresti cade 36 de pozitii intr-un top al atractivitatii pentru investitorii imobiliari

Bucurestiul a cazut 36 de pozitii, pana pe locul 84, intr-un clasament al celor mai atractive 98 destinatii pentru investitii imobiliare pe termen mediu realizat de compania LaSalle Investment Management. In clasamentul de anul trecut Capitala a ocupat locul 48, in coborare cu 23 de pozitii.

De altfel, orasele din Europa Centrala si de Est au ajuns printre ultimele in clasament, respectiv Budapesta (Ungaria) pe 82 de pe 34, iar Sofia (Bulgaria) pe 72 de pe 68. In afara Varsoviei (Polonia), aflata pe pozitia 17, Praga (Cehia) a fost singura destinatie din Europa Centrala si de Est care a obtinut un scor peste media indicelui din 2009, ocupand locul 21. Alte orase, precum Bratislava (Slovacia) si Liubliana (Slovenia) au inregistrat imbunatatiri semnificative, fapt ce le-a ridicat in clasament cu trei locuri pana pe 50, respectiv cu 19 pozitii, pana pe 46. Munchen este cel mai atractiv pentru investitorii imobiliari, orasul german avand cea mai buna capacitate de a rezista actualelor probleme economice, ca urmare a nivelului ridicat al bunastarii si a afacerilor locale si internationale diversificate.

La final principalele repere economice ale zilei:

Astazi va fi desemnat castigatorul premiului Nobel pentru Economie 2009

si, la ora 13:30, la Ministerul Muncii, are loc întâlnirea reprezentanţilor guvernului cu partenerii sociali, pentru a discuta nivelul salariului minim pe economie pentru anul 2010