Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi ca gazoductul South Stream va fi realizat in mod sigur mai repede decat proiectul Nord Stream. Afirmatia a fost facuta la Sankt Petersburg, in timpul unei intalniri cu seful guvernului italian, Silvio Berlusconi. "Proiectul are toate sansele sa fie realizat inaintea proiectului analog baltic, Nord Stream", a precizat Vladimir Putin, citat de AFP.

Prim-ministrul rus si omologul sau italian, care cu o zi in urma au avut o intalnire "privata", au vorbit joi despre "dinamica pozitiva" a South Stream, in timpul unei videoconferinte cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan. Nord Stream, un proiect condus de gigantul rus Gazprom, va lega direct Rusia si Germania, pe sub Marea Baltica. Potrivit calendarului, el ar trebui sa fie gata in 2012.

De cealalta parte, South Stream - promovat de Gazprom si italienii de la ENI, va trece pe sub Marea Neagra, intre Rusia si Bulgaria. Se va ramifica o data catre nord-vest spre Austria, apoi catre sud, spre Grecia si Italia. Oficial, gazoductul ar trebui sa functioneze in 2013.

South Stream este considerat un concurent direct al proiectului Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana. Constructia acestuia din urma este programata sa inceapa la sfarsitul lui 2010. Nabucco urmeaza sa aprovizioneze tarile europene cu gaze naturale din regiunea Marii Caspice, ca alternativa la gazul rusesc.