Conflicte politice pe marginea unei reorganizari energetice incerte. Chiar daca a demarat, procesul de infiintare a celor doua companii mamut ar putea fi anulat de un viitor Guvern

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 26 octombrie 2009, 14:47 Economie | Energie


In plina campanie electorala, infiintarea celor doua mari companii energetice, Electrica si Energetica, a ajuns motiv de disputa intre PDL si PSD. Aceasta in conditiile in care ambele partide si-au dat avizul politic pentru marea reorganizare din sectorul energetic si pentru comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant. Insa, avizul a fost dat in timpul guvernarii PDL-PSD. Cum era de asteptat, dupa ce s-a rupt coalitia, lucrurile s-au schimbat. PDL forteaza si grabeste reorganizarea, iar PSD protesteaza.

Intelegerea in coalitie era simpla: Facem doua companii, una o luam noi, una voi! Insa, ruperea coalitiei a scazut dorinta PSD pentru reorganizarea in sectorul energetic. Acest lucru nu a impiedicat Ministerul Economiei sa dea startul procesului de reorganizare, convocand vineri si sambata AGA la toate societatile implicate. Astfel, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a aprobat vineri in AGA fuziunea cu cei mai mari producatori de electricitate din tara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), in vederea formarii "Electra". Sambata, CNH Petrosani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni au aprobat sa fuzioneze in vederea infiintarii "Energetica". Totodata, Hidroelectrica a aprobat divizarea companiei in doua componente.

Procesul de fuziune a societatilor a inceput, dar nu este sigur ca se va finaliza

Restructurarea sectorului energetic a inceput in ciuda faptului ca nu exista un Guvern stabil care sa monitorizeze procesul. In plus, nu exista un act normativ care sa reglementeze aceasta reorganizare. Totul se petrece la nivel de AGA unde membri sunt persoane desemnate de Ministerul Economiei, minister care are o conducere incerta. "Nu trebuie un act normativ. Procesul de reorganizare se va face in baza Legii 31/1990 (n.red Legea privind societatile comerciale)", a declarat pentru HotNews.ro Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei. Practic, intreg sectorul de producere a energiei din Romania depinde de prevederile Legii 31. Abia dupa ce va avea loc fuziunea, proces care poate dura si jumatate de an, Guvernul va emite un act normativ. Intrebat care vor fi consecintele in cazul in care viitorul Guvern nu va dori sa aprobe un act normativ, Tudor Serban a raspuns sec: "Atunci, ideea cade!". Adica, exista riscul ca tot procesul sa fie inutil.

PSD are oameni in societatile energetice cheie

Imediat dupa ce Ministerul Economiei a cerut aprobarea in AGA a fuzionarii societatilor energetice, PSD a reactionat cerand Guvernului sa intrerupa fuzionarea. Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat pentru HotNews.ro ca nu este un proces "care sa fie facut in pragul iernii, in campanie electorala si pe usa din dos in conditiile in care vizeaza securitatea energetica nationala". Interesant este ca la conducerea unora din societatile implicate sunt persoane sustinute sau chiar membre PSD. De exemplu la Hidroelectrica, pionul cel mai important in producerea de energie, sef este Mihai David, membru PSD. Si la Compania Nationala a Huilei, societate sensibila mai ales pe latura sa sociala, directorul general, Constantin Jujan, a fost numit la cererea PSD.

Iulian Iancu sustine ca aceste persoane sunt fortate sa fie de acord cu solicitarile Ministerului Economiei. "Li s-a impus", a precizat Iancu. La randul sau, secretarul de stat in Ministerul Economiei recunoaste ca acesti directori generali trebuie sa fie de acord cu aceste fuziuni. "Altfel, ar zbura din a doua clipa", a precizat Tudor Serban. Interesant este ca la cea de-a doua societate, coordonator este Mihai David, membru PSD. Acesta a declarat in nenumarate randuri ca sustine varianta reorganizarii in sectorul energetic prin infiitarea celor doua companii.

Nu de aceeasi parere este si Iulian Iancu. Acesta considera ca aceasta varianta nu este potrivita, mai ales ca a primit aviz negativ din partea Consiliului Concurentei. Intr-un raport al Consiliului Concurentei se arata ca infiintarea celor doua companii ar putea creste riscurile ca pe piata de energie sa poata aparea abuzuri de pozitie dominanta, sau sa se acorde ajutoare de stat nejustificate si contracte preferentiale in afara pietei.

Reorganizarea are nevoie si de avizul CSAT

Pe de alta parte, in timpul coalitiei, PSD a fost de acord cu aceasta forma de reorganizare. "Avizul politic al PSD a fost dat cand eram impreuna la guvernare. Si fostul secretar de stat (n.red. Iulian Iancu a detinut functia de secretar de stat in timpul Guvernului Nastase) a participat cu noi la dezbaterile pentru elaborarea intregului proces, iar acum se opune. Fac strategii (n.red PSD) numai cand le convine. Si-a dat acordul si Mircea Geoana. Acum se opun pentru ca sunt alegerile", a afirmat Tudor Serban.

Iulian Iancu sustine ca nu este impotriva reorganizarii, insa mai trebuie lamurite aspectele reclamate de Consiliului Concurentei. De asemenea, fiind vorba de un domeniu strategic, reorganizarea trebuie "recunoscuta de CSAT". Iulian Iancu crede ca oricum graba Ministerului Economiei in vederea fuzionarii societatilor este inutila, avand in vedere ca un astfel de proces poate dura pana la 6 luni, poate chiar un an. Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor sustine ca mai este nevoie de dezbateri publice deoarece actuala varianta de reorganizare nu este cea mai potrivita. Iulian Iancu admite ca au fost dezbateri pe aceasta tema, insa "s-a ajuns in faza in care exista intrebari fara raspuns". In opinia lui Iulian Iancu, nu este normal ca un Guvern demis sa initieze astfel de procese.

Ministerul Economiei: Varianta infiintarii celor doua companii a fost aleasa din 21 de scenarii

Ministerul Economiei nu este de acceasi parere. "Reorganizarea sectorului de producere a energiei  prin infiintarea celor doua companii este un proces inceput, practic, inca din luna februarie a anului in curs, si nicidecum un proiect despre care acum incepem sa vorbim. Pe parcursul mai multor luni au avut loc discutii cu toti cei interesati: partenerii de guvernare, partenerii de dialog social, mediul de afaceri, societatea civila, mediul academic, dl. deputat Iulian Iancu fiind unul dintre participantii la aceste dezbateri. Totodata, pentru a avea o participare cat mai larga, proiectul a fost publicat in luna iunie pe pagina de internet a Ministerului Economiei si a facut obiectul mai multor sesiuni de dezbateri publice. La finalul lunii septembrie perioada de dezbateri a luat sfarsit", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei. Potrivit documentului, din cele 21 de scenarii de restructurare a productiei energetice a fost aleasa varianta infiintarii a doua companii, tinand cont de costuri, cota de piata si structura. "Au fost create premisele pentru a proteja jucatorii din piata, astfel incat potentialul monopol de stat sa nu fie o frana in competitie", mai arata Ministerul Economiei. 
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1300 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  pai sa va spun de ce. (Luni, 26 octombrie 2009, 14:52)

  tip [anonim]

  nu pot spune romanii, clasa politica e incapabila sa faca ceva. o chestie de genul asta se auditeaza de o firma straina cu expertiza si apoi se pune in aplicare in cazul in care se doveste eficenta, si pa..pa base
  • 0 (0 voturi)    
   s-a facut (Luni, 26 octombrie 2009, 15:22)

   sabo [utilizator] i-a raspuns lui tip

   acest lucru!
 • +1 (1 vot)    
  Mihai David, var primar cu Energy Holding (Luni, 26 octombrie 2009, 15:02)

  brasovnews [anonim]

  Si mai interesant la Mihai David, membru PSD pastrat la sefia fabricii de bani Hidroelectrica, este ca-i var primar cu un fost europarlamentar PDL, Dragos David. In prezent prim-vicepresedinte al PDL Brasov, Dragos David este implicat in afaceri cu energie, fiind un apropiat al "baietilor destepti" de la Energy Holding. Si deja nu mai este atat de interesant, ci de-a dreptul comun pentru politica mioritica.
  http://brasovnews.blogspot.com/2009/10/mihai-david-ramas-baiat-destept.html
 • 0 (0 voturi)    
  mai e un aspect (Luni, 26 octombrie 2009, 15:13)

  Bursa [anonim]

  Reporter: Stiu cã urma sã se facã un gigant energetic, unde se
  sugera o implicare a dumneavoastrã?
  Sebastian Vlãdescu: Statul are actiuni rãmase; este, în continuare,
  actionar cu 20% la "Petrom", cu 40% la "Electrica", la distributia de gaz.

  Sebastian Vlãdescu: Însemna cã eu mã duceam la Consiliul de
  Administratie al Petrom, în calitate de actionar cu 20%, si îl întrebam
  ce face în România si de ce nu stã de vorbã mai întâi cu mine, când eu
  sunt principalul operator român în domeniu si cã din momentul acela
  vreau sã avem o politicã comunã în domeniul resurselor de petrol si
  gaze, o politicã care sã fie în primul rând dedicatã României,
  neignorând, bineînteles, interesele actionarilor.

  Sebastian Vlãdescu: Nu în orice conditii poate fi ignorat, poti sã
  contesti decizii. Cred cã cinci decizii contestate la rând pot crea
  probleme.

  Eu cred cã în momentul când douã companii solide si mari se aseazã
  la masã, discutia se poartã altfel. Si asta era ideea. Dacã tot vrei sã
  faci o companie româneascã puternicã, fã-o cu adevãrat puternicã, dã-i
  resurse, dã-i productie, dã-i distributie, fã-o sã aibã un cuvânt de
  spus în sistem, iar sistemul înseamnã si "Petrom" si toti cei care sunt
  aici. Si când te asezi la masã, nu vine unul si spune "eu sunt si vreau
  nu stiu ce"; eu sunt o entitate la fel de mare. Tu ai în spate statul
  german, eu am în spate statul român. Si de acum încolo, dacã vrei sã
  stãm de vorbã, prima datã stãm noi de vorbã, pe urmã ne ducem la
  Bruxelles si vedem ce limbã vorbim acolo; dacã nu vrei sã vorbim noi doi
  aceasi limbã, poate o vorbesc cu altii.

  http://www.bursa.ro/on-line/s=piata_de_capital&articol=30855.html
 • +1 (1 vot)    
  21 "scenarii" (Luni, 26 octombrie 2009, 15:23)

  Codruta N [utilizator]

  Io cre' ca alea 21 de scenarii erau de fapt 2 singure, bazate pe ideea : "pun mana ai nostri" sau "pun mana ai vostri".
  Pe baza acestora 2, s-au facut detaliile pana la 21, cele 21 constand de fapt in cele 21 nume (lista nominala) a celor care vor avea cel mai mare ciolan >:)
 • 0 (0 voturi)    
  frumos (Luni, 26 octombrie 2009, 15:36)

  doom [anonim]

  Ia uite de unde are PSD-ul bani de bannere.
  Se pare ca a bagat batul in cuibul de viespi
 • 0 (2 voturi)    
  cica asta-i premier (Luni, 26 octombrie 2009, 15:36)

  cosmin [anonim]

  http://www.capital.ro/articol/programul-de-guvernare-al-lui-croitoru-a-fost-scris-de-un-student-basarabean-127064.html
 • +1 (1 vot)    
  un partid, o companie; doua partide, doua companii (Luni, 26 octombrie 2009, 15:55)

  Anna [anonim]

  Reorganizarea sectorului energetic n-are nicio justificare legitima, toti specialistii striga impotriva ei, n-a fost decat o incercare de a imparti ciolanul din sector intre cate partide au fost la guvernare. Cand era PNL, am fi avut o singura companie; pe vremea coalitiei PSD-PDL, doua companii, conduse de un pedelist (Balasoiu) si un pesedist (David). Cum a iesit PSD de la guvernare, cum s-a pus problema ca poate ar fi mai bine totusi sa avem o singura companie, de ce sa impartim cu altii?

  http://www.sar.org.ro/blog/?p=456
 • +1 (1 vot)    
  In raspar repede, repede (Luni, 26 octombrie 2009, 19:19)

  alf [utilizator]

  In raspar cu angajamentul la intrarea in UE, cu Consiliul Concurentei si Fondul Proprietatea, cu cei care finanteaza Romanica incompetenta, dar cu sustinerea gascarilor, mai marele printre ei Mantog graieste ca nu avem destul haos, ne mai paste o metastaza a datoriilor in energie si un alt bir platit de noi falitilor pusi sa le dea ouale de aur.
 • +1 (1 vot)    
  PDL vrea tot (Luni, 26 octombrie 2009, 22:00)

  hidros [anonim]

  Se foloseste de David, asa-zis PSD-ist ca sa preia controlul intregului sistem energetic. Si asta rapid, ca vine campania si aspiranti la functii "e multi".
 • +1 (1 vot)    
  hehe (Luni, 26 octombrie 2009, 22:05)

  albastru de Romania [utilizator]

  mr iancu face scandal, dar dl psd-ist David de la hidroelectrica nu are nici o probleme cu aceastta imparteala, deci e cam apa de ploaie acest protest, jocurile sunt facute si agreate intre parti.
 • 0 (0 voturi)    
  tunuri (Marţi, 27 octombrie 2009, 8:34)

  Th.R. [anonim]

  O tampenie. Una sau doua companii, tot aia, adica tot o tampenie. Sper sa nu le iasa tunul.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by