Planurile strategice ale Gazprom, bazate pe speranta cresterii preturilor si a consumului in Europa, sunt amenintate, scrie Nezavisimaia Gazeta. Pretul la gaze scade vertiginos, iar clientii europeni refuza in masa carburantul rusesc, mult prea scump. Reducand achizitiile de gaze, companiile occidentale au acumulat o datorie sub forma de penalitati de aproape 2,5 miliarde de dolari fata de Gazprom.

Expertii cred ca Gazprom nu trebuie sa spere la acesti bani – pe fondul cresterii productiei, concernul trebuie fie sa uite de ei, fie sa rescrie contractele, decuplind pretul la gaze de cel la petrol.

“Gazprom nu are decat doua variante – fie sa gaseasca alta formula de calculare a pretului la gaze, fie sa renunte definitiv la ideea incasarii amenzilor”, spune Dmitri Aleksandrov, citat de cotidianul Nezavisiamaia gazeta.

“Problema poate fi rezolvata inclusiv prin intermediul OPEC-ului gazelor naturale, daca se va ajunge la un anumit nivel de coordonare intre exportatorii de gaze”, crede Valeri Nesterov, de la Troika dialog. In opinia sa, “a venit timpul reglementarii preturilor, care pot, la un moment dat, sa se prabuseasca, urmarile fiind dintre cele mai nefericite pentru intreg sectorul gazelor naturale”.