Ideea infiintarii a doua societati energetice mari are mai multe sanse de a primi aviz favorabil din partea Consiliului Concurentei decat cea privind crearea unei singure companii gigant. "Mai degraba acceptam doua companii decat una", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Potrivit acestuia, in cazul unei singure companii, riscul crearii unei pozitii dominante este mult mai ridicat. "Cu cat sunt mai multe companii, cu atat mai bine", a adaugat Chiritoiu.

Aceasta a precizat ca inainte de fi realizata, efectiv, reorganizarea in sectorul energetic prin comasarea producatorilor, trebuie solicitat avizul Consiliului Concurentei. "Trebuie sa ne anunte inainte de a se uni. Noi luam o decizie, putem sa aprobam sau sa blocam", a precizat presedintele Consiliului Concurentei.

Guvernul a demarat, recent, procedurile de reorganizare care inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant: Electra si Energetica. Initial, reorganizarea in acest mod a fost decisa in urma unui acord politic semnat de PDL si PSD. Dupa iesirea de la Guvernare, PSD a inceput sa respinga ideea. In schimb, a venit cu alta propunere si anume infiintarea unei singure companii care sa gestioneze toate resursele energetice. Aceasta idee este sustinuta si de PNL.

Conform prevederilor legale, operatiunile de concentrare economica sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal.