Actionarii Nabucco negociaza cu Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in vederea contractarii unor credite de aproape 1,5 miliarde euro. Un miliard euro va fi acordat de BEI, iar 0,45 miliarde euro de BERD, a declarat Vlad Pavlovschi, director in cadrul Transgaz. Potrivit acestuia, in perioada 2011-2014, investitia Nabucco se ridica la 8,053 miliarde euro.

"Actionarii proiectului Nabucco vor sa imprumute alte trei miliarde euro, iar alte 1,06 miliarde euro, de la banci comerciale", a spus Vlad Pavlovschi. Acesta sustine ca Nabucco va crea preturi competitive ale gazelor importate in Romania si va genera investitii in sectorul gazelor de peste un miliard euro.

Pavlovschi: Tehnic vorbind, Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia

Unul dintre furnizorii de gaze prin conducta Nabucco ar putea sa fie chiar Rusia. Aceasta chiar in conditiile in care Europa incearca prin Nabucco sa reduca dependenta de gazul rusesc.

"Nabucco ar putea fi alimentat cu gaz din Rusia. Nu exista obstacol fizic si nicio bariera in acest sens. Tehnic vorbind, acest lucru s-ar putea face prin conducta Blue Stream. Inca nu avem discutii cu cei de la Gazprom", a spus Pavlovschi. Despre posibilitatea participarii Rusiei la Nabucco a vorbit recent si Joschka Fischer, fost vicecancelar german, actual consultant pentru dezvoltarea gazoductului Nabucco. Acesta crede ca Rusia se va alatura proiectului in momentul in care va incepe constructia gazoductului Nabucco. Principalele surse de aprovizionare pentru gazoduct ar putea fi Azerbaidjan, Iraqul de Nord si Turkmenistanul.

Costurile proiectului sunt estimate la circa 8 miliarde de euro, dar modul de finantare ridica multe semne de intrebare. Criza financiara a ingreunat si mai mult procesul de atragere a investitorilor. Dupa nenumarate amanari, demararea lucrarilor este prevazuta pentru 2011, primele livrari de gaz fiind asteptate in 2015.

Proiectul a fost initiat cu participarea a cinci companii de profil, respectiv BOTAS-Turcia, Bulgargaz-Bulgaria, SNTGN Transgaz-Romania, MOL-Ungaria si OMV -Austria, iar in luna februarie 2008 a fost cooptat si cel de-al 6-lea partener, RWE Gas Midstream GmbH - Germania. Acestea formeaza consortiul numit b-Nabucco Gas Pipeline International Ltd.