Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale: Romania mai are rezerve de gaze pentru doar 15 ani, iar de petrol pentru 14 ani

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:25 Economie | Energie


In Romania, rezervele de gaze naturale sunt de 185 miliarde de metri cubi, iar cele de titei de 74 milioane de tone, cantitati care asigura consumul pe o perioada de maxim 15 ani, respectiv 14 ani, sustine presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Alexandru Patruti. Si rezervele de uraniu sunt aproape epuizate, fiind asigurate resursele necesare producerii energiei electrice de la Cernavoda pentru doar 7 ani de acum inainte.

Romania sta mai bine in privinta rezervelor de huila, fiind inregistrata o cantitate de 105 milioane de tone exploatabile industrial, care pot asigura consumul pentru circa 30 de ani, a spus Patruti in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy.

Carbunele ramane principalul combustibil disponibil pentru producerea de energie electrica in termocentrale, cu o contributie de aproape 50%, restul fiind acoperit din energia hidro si nucleara.

Practic, Romania dispune de o gama diversificata, dar redusa cantitativ de resurse de energie primara. "Printre avantajele Romaniei in atragerea de investitii este mixul energetic echilibrat, spre deosebire de state precum Cehia si Polonia, care depind in mare masura de carbune", a declarat Kurt Weber, directorul general al firmei de consultanta in management Horvath & Partners Romania.

In conditiile epuizarii resurselor de carbune, Romania va fi nevoita sa apeleze la importuri sau sa investeasca in energia regenerabila.

Kurt Weber sustine ca cererea crescuta de energie si resursele regenerabila fac din Romania o locatie atractiva in regiune. "Conform parerii managerilor straini activi in Romania, sectorul energetic are cel mai mare potential de crestere", a mai spus Kurt Weber citand un barometru al Horvath & Partners. Weber crede ca in perioada 2010-2011 va fi un val de privatizari, aceasta fiind o solutie pentru atragerea de fonduri. Weber sustine ca in conditiile in care majoritatea marilor jucatori isi reevalueaza programele investitionale iar numarul activelor de pe piata creste, Romania va avea dificultati in atragerea de fonduri pentru diverse proiecte energetice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2321 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  eu (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:41)

  mda [anonim]

  doar nu-s prosti nemtii si austriecii cand au impanzit toate dealurile cu eoliene, cand fac parcuri de panouri solare...

  noi suntem mai destepti, si inca muncim prin mine, si poluam masiv, ca doar copii nostri n-au decat sa traiasca cum pot...
  • -2 (2 voturi)    
   EROEI (Marţi, 17 noiembrie 2009, 18:13)

   Flavian [anonim] i-a raspuns lui mda

   Stii ce inseamna EROEI ?

   Stii in cat timp se amortizeaza toata energia aia halita cu fabricarea, instalarea si intretinerea eolienelor ? Tot petrolul si gazul ala ars in fabricile care au produs elicile si cablurile si generatoarele ?

   Tragi linie la final si afli ca investesti un butoi de petrol pentru a obtine la finalul vietii unei moristi vreo doua butoaie echivalent energetic. Halal randament, false solutiii...
 • +1 (5 voturi)    
  Resurse (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:43)

  sorin [anonim]

  Pai asta stiam de acum 15 ani ...ca vor fi doar pt 15 ani... si tot inca 15 ani mai avem... plus cu ce am castigat la Haga (900 km2 in Marea Neagra resurse se pare mai mult de gaze, inca neexplorate de aprox 15 ani)... dar cum metodele de eficientizare ale extractiei sunt acum foarte avansate ... se pare ca Alexandru Patruti greseste!!! Oare cine o avea de castigat cu aceasta dezinformare?
 • +5 (5 voturi)    
  Ce-ar face unii inteligenti? (Marţi, 17 noiembrie 2009, 16:53)

  AlinN [anonim]

  Ar folosi acest timp pentru a impanzi Romania cu sisteme de incalzire geotermale, centrale eoliene, panouri solare care sa scada consumul energiei clasice cu 70%.
  Mereu m-am intrebat de ce arabii daca au sansa asta sa aibe petrol n-o folosesc cu cap, pentru sisteme de irigatii in genul celor din Israel, pentru energie regenerabila, etc, etc. ci in Burj Al Dubai-ul lor, care este o cladire gigantica fara nici o valoare in momentul in care dispare petrolul.
  Sper sa nu se intample la fel si la noi.
 • +1 (1 vot)    
  Baetii destepti tb sa se grabeasca (Marţi, 17 noiembrie 2009, 17:04)

  ik [anonim]

  ca se inchide robinetul
 • +1 (3 voturi)    
  Ufff, am scapat (Marţi, 17 noiembrie 2009, 17:06)

  gigi [anonim]

  Bine ca mai avem doar pt 15 ani.
  Nu trebuie sa ne mai facem griji.
  DEJA am concesionat pe aceasta perioada resursele Romaniei austriecilor.

  Am mai scapat de o problema, oricum erau greu de gestionat.
 • +5 (5 voturi)    
  Fumigene " a la P.Roman" (Marţi, 17 noiembrie 2009, 17:16)

  Demetra [utilizator]

  De aceea se zbate Patriciu sa puna mana pe punga de petrol din Buzau? Astea sunt declaratii "a la Petre Roman", conf. caruia industria romaneasca este o gramada de fiare, dar dupa privatizari subevaluate, s-a dovedit profitabila pt straini. Se aruca o fumigena-nu mai avem petrol si gaze- ca sa nu socheze pe nimeni concesionarile pe nimic.
 • +1 (1 vot)    
  Peak oil (Marţi, 17 noiembrie 2009, 17:39)

  gaspy [utilizator]

  Nu inteleg de ce sunt unii atat de sceptici.

  Adevarul e ca oricum am lua-o, rezervele se epuizeaza. 15 ani e posibil sa fie exagerat, dar nu e obligatoriu.

  Spaniolii au generat pana la 50% din necesarul national prin energie eoliana - vezi aici: http://www.evwind.es/noticias.php?id_not=2157
  Puteti vedea in timp real 'mixul' de energii folosite de ei: https://demanda.ree.es/generacion_acumulada.html si observati cat de putin e petrolul in cadrul total.

  Petrolul si carbunele e pe duca. Cine e destept investeste in sisteme moderne (clasic - nuclear sau alternativ - un mix eolian, solar, geotermal).
 • -1 (1 vot)    
  Sigur ca da (Marţi, 17 noiembrie 2009, 17:48)

  NEMERNIC(fost stefan) [anonim]

  Au coborit astia de la agentie sub pamint si au masurat ei cit e exact volumul.
  Aud povestea asta de minim 30 de ani.
  In lume insa se redeschid sonde vechi, deci petrolul se reface. Tehnologia avanseaza si procentul de recuperare creste....
  Incepe ceva ceva sa fie adevarat, ca au inceput mai serios companiile auto sa se ocupe de masini cu baterii. Cu ce se face si curentul... Ca nu peste tot e apa si vint.
  Inca mai este petrol, statele inca nu se implica serios in cercetare pentru un nou tip de combustibil sau un nou tip de motor.
  • +1 (1 vot)    
   estimari (Marţi, 17 noiembrie 2009, 18:23)

   gaspy [utilizator] i-a raspuns lui NEMERNIC(fost stefan)

   Estimari se pot face foarte exact de la distanta, nu trebuie sa cobori :) ca nu se zice exact ce si cum si ca se speculeaza, asta e altceva.

   Petrolul nu se 'regenereaza' in 20-30 de ani -- tu stii procesul, nu? Sondele vechi se redeschid pentru ca atunci cand petrol era din belsug, nu merita sa pierzi timpul 'sugand' ultimele picaturi. Acum insa, cand nu se mai vorbeste de mari campuri petrolifere ci de extras din nisipuri (tar sands) sau roci (oil shale), campurile petrolifere clasice sunt cu atat mai atractive.
  • 0 (0 voturi)    
   da, petrolul se reface (Marţi, 17 noiembrie 2009, 20:08)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui NEMERNIC(fost stefan)

   creste in arborele de petrol, din care se mai fabrica si caini cu covrigi in coada si perpetuum mobile..
 • -1 (1 vot)    
  in concluzie... (Marţi, 17 noiembrie 2009, 17:51)

  Olandezu Sburatorr [anonim]

  puturoshii de manelishti romani vor trece de voie, de nevoie, la biciclete si nu vor mai face mishto de "pedofilii" olandezi "primitivi"....
 • +1 (1 vot)    
  Nu este chiar asa de negru viitorul nostru energet (Marţi, 17 noiembrie 2009, 18:14)

  Ing.George Bazgan [anonim]

  Doamna Claudia Parvoiu, am mai spus-o pana acum de mai multer ori in timp; chestiunea aceasta cu rezervele de gaz si petrol ale Romaniei doar pentru 15 ani, o tot auzim de prin anii '60, si inca mergem cu ea inainte. Mie mi se pare simplista si fatalista. Problema acestor rezerve, chiar documentata astfel de unele surse oficiale, este relativa si nu cred ca trebuie sa fim chiar asa de ingrijorati. Ceea ce s-a extras pana acum din rezervele romanesti reprezinta cam 35% raportat la tehnologiile de extractie folosite pana acum. Restul, a ramas in zacaminte si asteapta noi tehnologii mult mai performante, care vor veni cu siguranta in urmatorii 10-15 ani. Americanii le si au, dar au investit in aceasta!
  In al doilea rand, avem platoul continental al Marii Negre, explorat doar superficial pana in prezent, datorita si contenciosului pe care l-am avut cu Ucraina. Aici, deasemenea, cu tehnologii performante, se vor localiza cu siguranta noi rezerve importante de gaze si petrol. Totul va depinde de noi cat de "norvegieni" sau de "britanici" ne vom dovedi, ca sa le punem in valoare.Au trecut cu siguranta secolul si vremurile cand o banala scormoneala in greadina de catre un gospodar, determina o arteziana de titei sau de gaze!!
  Si in al treilea rand, finalizarea cat mai rapida a centralei nucleare de la Cernavoda si construirea tot rapida a inca cel putin alteia, va insemna foarte mult pentru balanta energetica a Romaniei si reducerea dependentei de exterior. Asa ca, de noi depinde totul, adica de cum vom stii sa lucram! Din toate punctele de vedere.
  • 0 (0 voturi)    
   Corect (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 1:35)

   Brainstorm [anonim] i-a raspuns lui Ing.George Bazgan

   George Bazgan face un comentariu f.pertinent in privinta rezervelor petroliere "potentiale" si a factorului de recuperare actual in zacamintele romanesti.
   Factorul de recuperare curent de de 33-35% este intr'o marja corecta si fiecare % de recuperare aditional inseamna probabil intre 500 milioane si un miliard de barili i.e. 70 si 140 milioane tone de titei produs in plus in urmatoarele decenii prin metode de recuperare secundare/tertiare.
   Acesasta cifra se refera la rezervele cunoscute ori Romania nu a fost supusa unei investigatii seismice detaliate care ne'ar aduce rezerve "potentiale" mult mai ridicate atat in titei/condensat/gaze.
   Dar problema cea mai grava este ca prin instrainarea PETROM-ului Romania nu mai are azi un vector important de implicare alaturi de marile companii in E & P (explorare si productie) in zone prolifice din Vestul Africii (Nigeria, Angola si chiar Gabon), in Middle East, Brazilia sau GOM.
   Ne laudam cu faramiturile ramase prin Kazahstan sau Rusia cu productii "pipi de pisica" de cateva mii de bbl/zi rezervate micilor companii.
   Daca Guvernul Romaniei contempleaza crearea unor societati strategige de asigurare a aprovizionarii cu energie a tarii atunci atentia si mijloacele financiare trebuiesc concentrate in aceasta directie; o Companie Petroliera cu capital romanesc care sa se asocieze 'cu mici procente la inceput, in actiuni de explorare in lume cu marile companii.Luati exemplu de ceeace face OMV acum in lume cu rezultate f.pozitive in deep water exploration.
   • 0 (0 voturi)    
    Bun comentariul d-lui Bazgan, intr-adevar (Miercuri, 18 noiembrie 2009, 13:44)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Brainstorm

    Mai putin ultimul paragraf.
    Nu stiu cat de apropiate de realitate sunt datele prezentate in articol (oricum cu precizie nu stie nimeni), insa, daca sunt pe-acolo, s-ar parea ca uraniu ne-a ramas chiar mai putin decat petrol si gaze. Prin urmare, chemarea "tarii, cat mai multe centrale nucleare" nu face decat sa adanceasca dependenta energetica de importuri.
    Oricum, principial e evident ca pe termen mediu si lung tot sursele regenerabile raman cele mai interesante.
    Flavian -- treaba-i relativa; tehnologia eoliana are inca mult de invatat/crescut, iar p de alta parte cred ca balanta energetica in oil shales si tar sands nu semnificativ mai buna.
 • 0 (0 voturi)    
  iote tupeu (Marţi, 17 noiembrie 2009, 19:39)

  axel2009 [utilizator]

  daca a mai ramas asa putin de ce nu le dam toate baietilor destepti sa scapam dreaqu de griji...
  romania mars la vot!
 • +1 (1 vot)    
  Avem rezerve... (Marţi, 17 noiembrie 2009, 20:13)

  Vizitiul [utilizator]

  Avem rezerve inepuizabile de:

  - cocalari
  - prostie (de tip A1, care nu doare)
  - comunisti

  Avem si rezerve de tuneluri, ca metroul nu mai circula prin ele deci le putem utiliza ca locuinte ANL.
 • 0 (0 voturi)    
  Estimari=Manipulare (Marţi, 17 noiembrie 2009, 20:50)

  Estimari [anonim]

  Este o forma abjecta de manipulare.Asa umflau pretul la burse sa platesca prostul la pompa.Dar acum pregatiti terenul pentru cand veti vinde toate resursele tarii,le ziceti ca oricum nu mai sunt.Vin vremurile cand datoria astronomica cu dobanda va tebui platita.Mai nou acum "investitorii mari" se orienteaza si la pamanturi.Peste putin timp,romanii nu vor mai avea nimc al lor,politicienii nu vor mai avea ce sa conduca.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by