Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale: Romania mai are rezerve de gaze pentru doar 15 ani, iar de petrol pentru 14 ani
Romania sta mai bine in privinta rezervelor de huila, fiind inregistrata o cantitate de 105 milioane de tone exploatabile industrial, care pot asigura consumul pentru circa 30 de ani, a spus Patruti in cadrul conferintei Mediafax Talks about Energy.
Carbunele ramane principalul combustibil disponibil pentru producerea de energie electrica in termocentrale, cu o contributie de aproape 50%, restul fiind acoperit din energia hidro si nucleara.
Practic, Romania dispune de o gama diversificata, dar redusa cantitativ de resurse de energie primara. "Printre avantajele Romaniei in atragerea de investitii este mixul energetic echilibrat, spre deosebire de state precum Cehia si Polonia, care depind in mare masura de carbune", a declarat Kurt Weber, directorul general al firmei de consultanta in management Horvath & Partners Romania.
In conditiile epuizarii resurselor de carbune, Romania va fi nevoita sa apeleze la importuri sau sa investeasca in energia regenerabila.
Kurt Weber sustine ca cererea crescuta de energie si resursele regenerabila fac din Romania o locatie atractiva in regiune. "Conform parerii managerilor straini activi in Romania, sectorul energetic are cel mai mare potential de crestere", a mai spus Kurt Weber citand un barometru al Horvath & Partners. Weber crede ca in perioada 2010-2011 va fi un val de privatizari, aceasta fiind o solutie pentru atragerea de fonduri. Weber sustine ca in conditiile in care majoritatea marilor jucatori isi reevalueaza programele investitionale iar numarul activelor de pe piata creste, Romania va avea dificultati in atragerea de fonduri pentru diverse proiecte energetice.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
noi suntem mai destepti, si inca muncim prin mine, si poluam masiv, ca doar copii nostri n-au decat sa traiasca cum pot...
Stii in cat timp se amortizeaza toata energia aia halita cu fabricarea, instalarea si intretinerea eolienelor ? Tot petrolul si gazul ala ars in fabricile care au produs elicile si cablurile si generatoarele ?
Tragi linie la final si afli ca investesti un butoi de petrol pentru a obtine la finalul vietii unei moristi vreo doua butoaie echivalent energetic. Halal randament, false solutiii...
Mereu m-am intrebat de ce arabii daca au sansa asta sa aibe petrol n-o folosesc cu cap, pentru sisteme de irigatii in genul celor din Israel, pentru energie regenerabila, etc, etc. ci in Burj Al Dubai-ul lor, care este o cladire gigantica fara nici o valoare in momentul in care dispare petrolul.
Sper sa nu se intample la fel si la noi.
Nu trebuie sa ne mai facem griji.
DEJA am concesionat pe aceasta perioada resursele Romaniei austriecilor.
Am mai scapat de o problema, oricum erau greu de gestionat.
Adevarul e ca oricum am lua-o, rezervele se epuizeaza. 15 ani e posibil sa fie exagerat, dar nu e obligatoriu.
Spaniolii au generat pana la 50% din necesarul national prin energie eoliana - vezi aici: http://www.evwind.es/noticias.php?id_not=2157
Puteti vedea in timp real 'mixul' de energii folosite de ei: https://demanda.ree.es/generacion_acumulada.html si observati cat de putin e petrolul in cadrul total.
Petrolul si carbunele e pe duca. Cine e destept investeste in sisteme moderne (clasic - nuclear sau alternativ - un mix eolian, solar, geotermal).
Aud povestea asta de minim 30 de ani.
In lume insa se redeschid sonde vechi, deci petrolul se reface. Tehnologia avanseaza si procentul de recuperare creste....
Incepe ceva ceva sa fie adevarat, ca au inceput mai serios companiile auto sa se ocupe de masini cu baterii. Cu ce se face si curentul... Ca nu peste tot e apa si vint.
Inca mai este petrol, statele inca nu se implica serios in cercetare pentru un nou tip de combustibil sau un nou tip de motor.
Petrolul nu se 'regenereaza' in 20-30 de ani -- tu stii procesul, nu? Sondele vechi se redeschid pentru ca atunci cand petrol era din belsug, nu merita sa pierzi timpul 'sugand' ultimele picaturi. Acum insa, cand nu se mai vorbeste de mari campuri petrolifere ci de extras din nisipuri (tar sands) sau roci (oil shale), campurile petrolifere clasice sunt cu atat mai atractive.
In al doilea rand, avem platoul continental al Marii Negre, explorat doar superficial pana in prezent, datorita si contenciosului pe care l-am avut cu Ucraina. Aici, deasemenea, cu tehnologii performante, se vor localiza cu siguranta noi rezerve importante de gaze si petrol. Totul va depinde de noi cat de "norvegieni" sau de "britanici" ne vom dovedi, ca sa le punem in valoare.Au trecut cu siguranta secolul si vremurile cand o banala scormoneala in greadina de catre un gospodar, determina o arteziana de titei sau de gaze!!
Si in al treilea rand, finalizarea cat mai rapida a centralei nucleare de la Cernavoda si construirea tot rapida a inca cel putin alteia, va insemna foarte mult pentru balanta energetica a Romaniei si reducerea dependentei de exterior. Asa ca, de noi depinde totul, adica de cum vom stii sa lucram! Din toate punctele de vedere.
Factorul de recuperare curent de de 33-35% este intr'o marja corecta si fiecare % de recuperare aditional inseamna probabil intre 500 milioane si un miliard de barili i.e. 70 si 140 milioane tone de titei produs in plus in urmatoarele decenii prin metode de recuperare secundare/tertiare.
Acesasta cifra se refera la rezervele cunoscute ori Romania nu a fost supusa unei investigatii seismice detaliate care ne'ar aduce rezerve "potentiale" mult mai ridicate atat in titei/condensat/gaze.
Dar problema cea mai grava este ca prin instrainarea PETROM-ului Romania nu mai are azi un vector important de implicare alaturi de marile companii in E & P (explorare si productie) in zone prolifice din Vestul Africii (Nigeria, Angola si chiar Gabon), in Middle East, Brazilia sau GOM.
Ne laudam cu faramiturile ramase prin Kazahstan sau Rusia cu productii "pipi de pisica" de cateva mii de bbl/zi rezervate micilor companii.
Daca Guvernul Romaniei contempleaza crearea unor societati strategige de asigurare a aprovizionarii cu energie a tarii atunci atentia si mijloacele financiare trebuiesc concentrate in aceasta directie; o Companie Petroliera cu capital romanesc care sa se asocieze 'cu mici procente la inceput, in actiuni de explorare in lume cu marile companii.Luati exemplu de ceeace face OMV acum in lume cu rezultate f.pozitive in deep water exploration.
Nu stiu cat de apropiate de realitate sunt datele prezentate in articol (oricum cu precizie nu stie nimeni), insa, daca sunt pe-acolo, s-ar parea ca uraniu ne-a ramas chiar mai putin decat petrol si gaze. Prin urmare, chemarea "tarii, cat mai multe centrale nucleare" nu face decat sa adanceasca dependenta energetica de importuri.
Oricum, principial e evident ca pe termen mediu si lung tot sursele regenerabile raman cele mai interesante.
Flavian -- treaba-i relativa; tehnologia eoliana are inca mult de invatat/crescut, iar p de alta parte cred ca balanta energetica in oil shales si tar sands nu semnificativ mai buna.
romania mars la vot!
- cocalari
- prostie (de tip A1, care nu doare)
- comunisti
Avem si rezerve de tuneluri, ca metroul nu mai circula prin ele deci le putem utiliza ca locuinte ANL.