Ministrii energiei din UE vor decide, in doua saptamani, aspectele concrete ale infiintarii si functionarii Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare (ACER), o institutie controversata in UE. Romania si-a depus candidatura pentru gazduirea acestei agentii, competitia este acerba, iar sansele victoriei sunt incerte. "Candidatura Bucurestiului a fost, indiferent de rezultatul final, bine primita in mediul de la Bruxelles si cred ca scorul obtinut de cele trei orase va fi foarte strans", a declarat intr-un interviu fostul reprezentant al Romaniei la UE pe probleme de energie, Razvan Nicolescu.

Reporter: In curand, la Bruxelles, se vor lua o serie de decizii importante legate de infiintarea Agentiei Europene de Cooperare a Autoritatilor de Reglementare (ACER) in domeniul energetic. Romania candideaza pentru obtinerea sediului. Ce atuuri si sanse credeti ca avem?

Razvan Nicolescu: Sunt trei decizii importante care urmeaza sa fie luate in legatura cu ACER in perioada imediat urmatoare: stabilirea locului in care va fi sediului Agentiei, selectarea directorului si desemnarea consiliului de administratie. Bucurestiul este intr-o competitie stransa cu Bratislava si Lujbliana. Toate cele trei orase au avut o campanie de promovare activa si interesanta. Decizia va fi luata, probabil, in 7 decembrie cu prilejul intalnirii ministrilor europeni ai energiei. Cred ca orice este posibil. Romania poate castiga sau ne putem situa pe locul trei. Aceasta candidatura a Bucurestiului a fost, indiferent de rezultatul final, bine-primita in mediul de la Bruxelles si cred ca scorul obtinut de cele trei orase va fi foarte strans.

Reporter: Ce atuuri are Bucurestiul?

R.N.: Principalul atu al Romaniei este deschiderea fata de principiile pietei libere de energie si sustinerea puternica pe care tara noastra a acordat-o in Consiliu UE infiintarii ACER. Nu a fost deloc usor pentru ca, la inceput, o serie de state membre s-au opus infiintarii acestei Agentii. In plus, Romania, in energie, are multe de oferit Uniunii: o foarte mare traditie in domeniu (na. sa nu uitam ca am fost unii dintre cei mai vechi producatori de petrol si gaz din lume), un mix energetic echilibrat cu o pondere a regenerabilelor cu mult peste media europeana, un nivel de independenta energetica mai mare decat media UE, o pozitie geografica care permite promovarea principiilor pietei libere europene in vecinatate si, nu in ultimul rand, un atasament sincer la abordarea externa comuna europeana in domeniul energetic, bazata pe principiul „sa vorbim cu o voce comuna in relatia cu parteneri externi”.

Reporter: Din pozitia de atasat al Romaniei la UE pe probleme de energie ati fost implicat in negocierile privind cel de-al treilea pachet de liberalizare si adoptarea reglementarii privind infiintarea acestei Agentii. Cum va determina infiintarea acestei Agentii liberalizarea pietei de energie la nivel european? Cum vedeti rolul Agentiei in relatie cu agentiile nationale de reglementare a energiei?

R.N.: ACER va avea un rol important in ceea ce priveste deciziile privind disputele transfrontaliere dintre statele membre si un rol de recomandare privind foarte multe din activitatile autoritatilor nationale de reglementare. Cred ca acesta Agentie va avea un rol deosebit de important in crearea unei piete europene competitive de energie electrica si gaz natural deoarece va contribui substantial la functionarea efectiva a pietelor interne de energie electrica si gaz natural. De asemenea, Agentia va permite autoritatilor nationale de reglementare sa-si intensifice colaborarea in cadrul unei perspective comunitare si sa participe, pe baze comune, la exercitarea functiilor care au o dimensiune comunitara.

Reporter: Cine credeti ca va fi directorul acestei Agentii?

R.N.: Procesul de selectie privind desemnarea directorului este in derulare si este gestionat de Comisia Europeana. Am auzit ca sunt peste cinci sute de candidati. Acest lucru este pozitiv pentru ca baza de selectie este foarte mare si exista garantia alegerii unei persoane foarte potrivite.

Reporter: Ce rol va avea Consiliul de Administratie si cine va face parte din el?

R.N.: Consiliul de Administratie al Agentiei va adopta anual bugetul, programul de lucru, va numi directorul Agentiei si mai ales se asigura ca ACER isi duce la indeplinire misiunea si exercita atributiile care ii revin in conformitate cu reglementarea dupa care functioneaza. In acest consiliu de administratie vor fi noua membri, cinci dinte ei fiind desemnati de Consiliu, doi de catre Comisia Europeana si doi de catre Parlamentul European.

Membrii acestui Consiliu de Administratie cred ca ar trebui sa cunoasca foarte bine spiritul si litera dupa care va functiona aceasta Agentie, sa aiba cunostinte economice solide si sa creada in utilitatea acestei institutii. Din acest Consiliu de Administratie cred ca e bine sa faca parte oameni din sectorul administratiei publice, din mediul privat si din mediul academic.

Nu cred ca este bine sa fie desemnati politiceni pentru ca acest consiliu de administratie nu este un cadru de dezbatere ideologica, de fapt reglementarea privind functionarea acestei Agentii chiar mentionand in cazul candidatilor desemnati de Parlamentul European ca acestia sa nu fie europarlamentari. In plus, deasupra tuturor acestora elemente, membrii acestui consiliu de administratie vor trebui sa completeze o serie de declaratii de interese, pentru ca ei trebui sa actioneze numai in interesul Agentiei si al procesului crearii pietei europene comune de energie electrica si gaz natural.

Reporter: Exista riscul birocratizarii si mai mult a procedurilor privind reglementarea in domeniul energetic odata cu infiintarea ACER?

R.N.: Categoric nu. Acesta a fost unul dintre argumentele folosite de cei care s-au opus infiintarii Agentiei si resping categoric aceasta idee. Dimpotriva, sunt convins ca Agentia va juca un rol de simplificare si armonizare a regulilor pietei dar si de imbunatatire a practicilor de implementare a legislatiei europene privind piata de energie electrica si gaz natural.

Razvan Nicolescu a fost timp de trei ani reprezentatul Romaniei la UE pe probleme de energie. In prezent lucreaza la Petrom, unde ocupa pozitia de Corporate Public Affairs.