Statele membre au decis ca sediul noii Agentii pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) sa fie la Ljubljana, in Slovenia, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Decizia a fost luata de ministrii europeni ai energiei, reuniti la Bruxelles. Pentru gazduirea agentiei au candidat trei state: Slovenia, Romania si Slovacia. Romania isi depusese candidatura in iunie, la Bruxelles. Slovenia a fost declarata favorita inca din iunie, primind sprijinul a zece tari UE, in timp ce Slovacia avea opt sustinatori, iar Romania doar sapte.

Decizia de astazi a statelor membre de a stabili sediul ACER la Ljubljana este un element important pentru implementarea corecta si in timp util a celui de-al treilea pachet legislativ de liberalizare a pietelor energetice. Aceasta decizie va permite Comisiei ca, impreuna cu Slovenia, sa pregateasca infiintarea ACER, astfel incat agentia sa si poata prelua sarcinile incepand cu data de 3 martie 2011. De asemenea, decizia de astazi reaminteste partilor interesate ca trebuie sa se pregateasca pentru a aplica in intregime pachetul legislativ dupa data de 3 martie 2011”, a declarat comisarul pentru energie Andris Piebalgs.

Regulamentul de instituire a ACER prevede ca agentia sa fie pe deplin functionala la 3 martie 2011, data de la care ACER va completa si coordona activitatea autoritatilor nationale de reglementare. Competentele agentiei vor include participarea la elaborarea normelor privind retelele europene, luarea unor decizii individuale cu caracter obligatoriu privind infrastructura energetica transfrontaliera si consilierea institutiilor europene privind diverse probleme legate de energie.

Instituirea ACER este prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 713/2009, care face parte din al treilea pachet privind liberalizarea sectorului energetic. Astfel, ACER va completa si va coordona activitatea autoritatilor nationale de reglementare. De asemenea, va participa la elaborarea normelor privind retelele europene. Agentia va lua, in anumite conditii, decizii individuale cu caracter obligatoriu privind termenii si conditiile de acces la infrastructura transfrontaliera si siguranta operationala a acesteia. In plus, va consilia institutiile europene privind diverse probleme legate de energie si va monitoriza evolutiile pietelor energetice, prezentand rapoarte in acest sens.

In aceste conditii, agentia va avea un rol cheie in functionarea pietelor electricitatii si gazelor naturale din UE.

Infiintarea unei noi agentii de reglementare implica mai multe actiuni administrative de pregatire, inclusiv alegerea unor cladiri in tara gazda si recrutarea personalului. Decizia de astazi privind sediul este o etapa importanta a acestui proces. In primul rand, candidatii pentru locurile de munca din cadrul agentiei afla in mod sigur unde vor lucra si trai in urmatorii ani. Numirea primului director al agentiei este prevazuta pentru prima jumatate a anului 2010.