Razvan Nicolescu a fost ales membru al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene de cooperare a autoritatilor de reglementare in domeniul energetic, cu un mandat de sase ani, in urma votului de miercuri seara al ambasadorilor la UE al celor 27 de state membre UE. Nicolescu a obtinut cele mai multe voturi dintre cei 11 candidati, ceea ce reprezinta un nou succes la nivelul UE dupa obtinerea portofoliului agriculturii de catre Dacian Ciolos.

Contracandidatii lui Nicolescu - propusi de statele membre - au fost nume sonore in domeniul energiei si au ocupat sau ocupa functii de ministri sau viceministri in tarile care i-au propus. Romanul a castigat in fata unui fost ministru al economiei, a doi ministri adjuncti in functie, dar si a fostului presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Internationale pentru Energie.

Nicolescu, 32 de ani, are un CV reprezentantiv pentru domeniul energiei, fiind timp de 3 ani (2006-2008) reprezentatul Romaniei la UE pe probleme de energie, iar in prezent este Corporate Public Affairs la Petrom.

„A fost o competitie dificila deoarece toti contracandidatii au fost foarte puternici, din toate marile state membre ale UE. Am avut mai multe voturi decat au avut doi ministri in functie impreuna. Cred ca, dincolo de importanta acestei autoritati europene de reglementare in energie, rezultatul are o semnificatie simbolica.

Am demonstrat la nivel european ca romanii pot castiga in competitii foarte dificile. Sper ca aceasta alegere sa fie un pas important catre accesul a cat mai multi romani in functii de decizie la nivel european. Le multumesc tuturor celor care mi-au fost alaturi si care au facut aceasta victorie posibila, inclusiv autoritatilor romane care m-au desemnat si care au contribuit la campania de promovare. Desemnarea mea este, in primul rand, o victorie a Romaniei. In ceea ce ma priveste, rezultatul votului de ieri reprezinta cel mai frumos cadou pe care mi l-am facut de Sarbatori”, a spus nicolescu pentru HotNews.ro.

Alaturi de el in Consiliul de Administratie au mai fost alesi candidatii din Italia, Franta, Germania si Polonia. Agentia Europeana pentru reglementarea energiei este o institutie nou creata la nivelul UE, care va juca un rol important in domeniul reglementarii pietei europene de energie electrica si gaz natural. Luni, Comisia Europeana a anuntat ca sediul acestei agentii a fost stabilit la Liubliana. Romania a candidat si ea pentru gazduirea agentiei, alaturi de Slovacia.

Alegerea lui Nicolescu in board-ul Agentiei este un al doilea succes recent la nivel UE dupa obtinerea postului de comisar pentru agricultura a lui Dacian Ciolos.