Actul normativ privind infiintarea celor doua companii energetice, Electra si Energetica, va fi aprobat in prima sedinta a viitorului Guvern, a spus ministrul desemnat al Economiei, Adriean Videanu, in timpul audierilor de la Parlament. "Sper ca maine Guvernul obtine votul de investitura, si atunci joi, in prima sedinta de Guvern, sa si aprobam Hotararea de Guvern de infiintare a celor doua companii", a declarat Videanu.

Potrivit acestuia, termenul pentru infiintarea celor doua companii este 30 iunie 2010. "Am facut demersurile premergatorare in adunarile generale ale actionarilor, s-a aprobat procesul de infiintare a acestora, astfel incat 2010 sa inceapa sub aspectul integrarii celor doua companii. Procesul final eu cred ca va fi 30 iunie 2010", a precizat Videanu. Acesta a mai spus ca in vederea derularii acestui proiect vor avea lor dezbateri cu toate partidele politice.

"Sa avem o dezbatere foarte serioasa cu toate partidele, e un proiect important pentru Romania, nu trebuie sa fie apanajul niciunei formatiuni politice", a mai spus Videanu.

Guvernul a demarat, recent, procedurile de reorganizare care inseamna comasarea tuturor producatorilor de stat in doua companii gigant, Electra si Energetica. Insa, Consiliul Concurentei nu se arata foarte ingaduitor fata de aceasta intentie a Guvernului. Conform prevederilor legale, operatiunile de concentrare economica sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal.

Ministerul Economiei a dat, la sfarsitul lunii octombrie, startul procesului de reorganizare, convocand AGA la toate societatile implicate. Astfel, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a aprobat in AGA fuziunea cu cei mai mari producatori de electricitate din tara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), in vederea formarii "Electra". De asemenea, CNH Petrosani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni au aprobat sa fuzioneze in vederea infiintarii "Energetica". Totodata, Hidroelectrica a aprobat divizarea companiei in doua componente.