Pretul energiei electrice va fi majorat cu 3,5-4% de la 1 ianuarie 2010, a declarat pentru HotNews.ro, Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei Electrice (ANRE). In schimb, preturile la gaze vor ramane neschimbate. In prima parte a anului, preturile nu vor suferi modificari spectaculoase in ciuda faptului ca EON Romania a cerut ANRE scumpirea gazelor cu 15% si a electricitatii cu 12%, pentru populatie, pe motiv ca trebuie sa recupereze pierderile de anul trecut.

"La sfarsitul fiecarui an, operatorii cer ajustarea preturilor. Din costurile prezentate de EON, intr-adevar, au de recuperat pierderi din anii trecuti. Insa, in prima parte a anului preturile nu vor creste cu mai mult decat a stabilit autoritatea de reglementare",a precizat Lificiu. E.ON Romania detine participatia majoritara la companiile E.ON Gaz Romania, E.ON Moldova Furnizare, E.ON Gaz Distributie si E.ON Moldova Distributie.

Lificiu sustine ca preturile la energia electrica si gaze nu vor fi influentate de majorarea accizelor. "Influenta este nesemnificativa", a afirmat presedintele ANRE. Accizele pentru anul viitor se vor calcula la un curs de 4,2688 lei/euro, cu 14,2% mai mare fata de anul trecut.

In ceea ce priveste gazele naturale, Comisia Europeana a cerut liberalizarea preturilor. Cu toate acestea, tarifele vor fi mentinute la nivelul actual, cel putin in prima parte a anului viitor. Petru Lificiu sustine ca exista un grafic al liberalizarii insa nu a putut preciza perioada de derulare a acestuia.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a afirmat recent ca "avem nevoie de un calendar al liberalizarii pentru ca am primit o notificare de potential infringement".

Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a declarat, in urma cu doua luni, pentru HotNews.ro, ca Romania este presata de timp sa liberalizeze piata gazelor, fapt care presupune si alinierea preturilor. "Se poate intampla intr-un an sau mai repede", a spus Tudor Serban. Acesta a precizat ca in cazul in care nu este facuta aceasta liberalizare la timp, Romania risca procedura de infringement. In ultimii doi ani, autoritatile au evitat sa furnizeze informatii exacte referitoare la termenul impus de Comisia Europeana. Liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.