Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Peste 10 companii sunt interesate de 11 perimetre din Marea Neagra scoase la concesiune de ANRM

Titeiul si gazele naturale din Marea Neagra, Dobrogea si vestul tarii sunt in vizorul a peste 10 companii. Firmele sunt interesate sa exploreze resursele din cele 30 de perimetre scoase la concesionare de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Fiecare perimetru are 1.000 de km patrati, iar 5 dintre acestea sunt pe platforma continentala a Marii Negre, exact in spatiul castigat anul trecut de Romania in procesul de la Haga - potrivit presedintelui Agentiei pentru Resurse, Alexandru Pătruţi. Cele peste zece mari companii care sunt interesate sa exploreze aceste zone au solicitat documentatii geologice si geofizice. Inscrierea pentru drepturile de concesiune nu s-a incheiat - termenul final pentru depunerea ofertelor este 19 mai, iar negocierile pentru adjudecarea perimetrelor vor avea loc o luna mai tarziu.

MediaSind si Romedia ameninta cu proteste daca nu vor ajunge la un acord cu reprezentantii Guvernului privind plata CAS pe drepturi de autor

Intentia Executivului de a impune plata Contributiilor pentru Asigurari Sociale la contractele de drepturi de autor va fi dezbatuta saptamana aceasta. Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania Romedia au anuntat ca se vor intalni cu reprezentantii Guvernului si, daca in urma discutiilor nu se va ajunge la un numitor comun, vor fi declansate actiuni de protest. Cele doua organizatii considera ca, prin aceasta propunere, Guvernul incearca sa dea o noua lovitura industriei media, deoarece pretul informatiei si al articolelor jurnalistice va creste cu 31%. Reprezentantii jurnalistilor sustin ca sumele pe care bugetul de stat le-ar colecta de la ziaristi in urma acestei masuri sunt infime si nu ar genera redresarea economiei romanesti - in schimb ar putea duce la falimentul presei, mai spun sindicalistii.

Dacia a vandut 85.000 de automobile in Germania anul trecut, dublu fata de Romania

Anul trecut a fost primul in care piata interna nu a fost cea mai importanta pentru Dacia, ci abia a treia. In Germania s-au vandut cele mai multe modele produse de uzina din Mioveni - mai exact 85.000 de automobile, care inseamna o cota record de 2% din piata. A fost cea mai spectaculoasa evolutie si ea s-a datorat programului Rabla, care a ajutat la triplarea vanzarilor marcii romanesti. Anul acesta lucrurile nu vor mai sta la fel, cred oficialii Renault, pentru ca programul Rabla nu va mai fi introdus pe piata nemteasca. Dacia a avut un an record si in Franta, unde vanzarile au crescut cu 40%. O alta piata importanta a fost Italia, unde s-au dus 20 de mii de unitati. Anul trecut, Dacia a produs 300.000 de automobile, din care mai putin de 45.000 s-au vandut in Romania.

Franta vrea sa impoziteze Google pentru publicitatea online

Franta vrea sa impoziteze Google pentru publicitatea online. Propunerea guvernului de la Paris, numita si "Taxa Google", a fost puternic criticata de mediul online. Potrivit propunerii, banii obtinuti din aceasta taxa ar fi folositi pentru subventionarea publicatiilor si a muzicienilor care se chinuie sa supravietuiasca in era digitala. Initiativa guvernului francez vine in urma mai multor plangeri formulate de companii din media, care spun ca gigantii online precum Google profita de pe urma continutului lor, pe care il obtin gratuit. Un raport comandat de guvernul francez propune mai multe solutii de crestere a disponibilitatii pe internet a produselor culturale, care sa protejeze, in acelasi timp, drepturile de proprietate intelectuala ale artistilor si institutiilor de media. Estimarile arata ca taxa ar putea strange pana la 50 de milioane de euro anul acesta.

La final, iata cel mai important eveniment economic al zilei:

  • In Parlament, senatorii si deputatii dezbat proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2010, pentru care Guvernul Romaniei a convenit cu Fondul Monetar International adoptarea pana la data de 16 ianuarie.