Premierul rus, Vladimir Putin, a dat asigurari miercuri ca Turcia isi va da acordul in acest an pentru constructia gazoductului South Stream, in contextul in care aceasta tara este de asemenea implicata in proiectul concurent Nabucco, relateaza AFP.

"Am ajuns la un acord ca pana la 10 noiembrie 2010 Guvernul turc sa realizeze evaluari si sa ne permita sa construim" South Stream, a spus Vladimir Putin la finalul unei intalniri cu omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan.

Turcia, membra a consortiului care dezvolta gazoductul rival Nabucco, a acceptat, anul trecut, in principiu, ca Rusia sa construiasca un segment de gazoduct prin apele sale teritoriale. Proiectul South Stream este derulat de grupurile rus Gazprom si italian Eni.

In ceea ce priveste constructia oleoductului Samsun-Ceyhan, care va transporta petrolul rusesc spre Europa, ocolind Ucraina, Putin a propus semnarea unui "acord tripartit intre Turcia, Rusia si Italia".

Gazoductul South Stream, concurent al proiectului Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana, ar trebui sa transporte gazul rusesc spre Europa, pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina. Oficial, demararea proeictului este prevazuta pentru 2013.