Iranul a semnat un contract in valoare de un miliard de euro cu o societate germana pentru instalarea a o suta de turbo-compresoare destinate industriei gazeifere, a anuntat miercuri presa iraniana, preluata de AFP. Anuntul intervine in momentul in care Iranul este amenintat cu introducerea de noi sanctiuni financiare, tehnologice si comerciale internationale, pentru a descuraja politica Teheranului in domeniul nuclear.

In cadrul acestui contract, derulat pe o perioada de cinci ani, societatea germana, al carei nume nu a fost precizat, ar trebui sa transfere in Iran competentele pentru construirea, instalarea si gestionarea acestor echipamente esentiale pentru exploatarea si transportarea gazelor naturale, sustine presa locala, care il citeaza pe directorul general al Companiei iraniene de dezvoltare si inginerie a gazelor (IGEDC), Alireza Gharbi.

Societatea germana a livrat deja 45 turbo-compresoare Iranului. Potrivit expertilor consultati de AFP, societatea in cauza ar putea fi grupul Siemens, care se bucura de o prezenta semnificativa in aceasta tara.

Proiectele de sanctiuni examinate in prezent de Grupul celor Sase (SUA, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) vizeaza in special inasprirea embargoului existent deja asupra livrarilor de materiale sau tehnologii care ar permite Iranului dezvoltarea sau exportarea resurselor petroliere si de gaze naturale.

Iranul se situeaza pe locul doi in ceea ce priveste rezervele mondiale de gaze, dar nu reuseste sa exporte decat o parte infima a productiei sale - estimata la 500 de milioane metri cubi pe zi - cvasitotalitatea fiind absorbita de consumul intern.

Materialele si tehnologiile care fac obiectul acestui contract sunt destinate constructiei de uzine de lichefiere a gazului (LNG) cu care Iranul doreste sa se doteze pentru a-si putea exporta productia pe cale maritima.

Cotidianul guvernamental Iran Daily afirma ca acest contract constituie "o usurare pentru societatile germane, care se plang de restrictiile impuse in comertul cu Iranul".

Germania este al doilea partener comercial al Iranului, dupa Emiratele Arabe Unite, dar se afla intr-o cursa umar la umar cu China, potrivit statisticilor oficiale iraniene.