UPDATE Cele doua companii "campion" din sectorul energetic sunt programate sa se micsoreze pana in 2017 

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 25 ianuarie 2010, 14:57 Economie | Energie


Proiectul privind reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea celor doua mari companii, Electra si Energetica, va fi discutat in sedinta viitoare a Executivului, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu. Guvernul a asteptat avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a putea aproba infiintarea celor doi colosi energetici.

Reprezentantii Ministerului Economiei au afirmat in mai multe randuri ca decizia infiintarii celor doua mari companii, Electra si Energetica, a fost luata dupa o analiza temeinica a mai multor variante de reorganizare a sistemului energetic. A fost organizata chiar si o dezbatere publica pe marginea unui document in care sunt prezentate motivele pentru care a fost selectata varianta infiintarii a doua mari companii energetice. Insa, documentul prezinta multe neclaritati si da nastere la o serie de intrebari.
Documentul poate fi citit aici.

Jean Constantinescu: Ceva mai ridicol nu exista. Faci doua companii, dar iti planifici din start sa fie din ce in ce mai mici.

Unul dintre avantajele acestui tip de reorganizare este, in opinia Ministerului Economiei, crearea a doi "campioni" care sa concureze pe piata regionala cu societati similare europene. Insa, acest lucru este contrazis chiar de documentul postat pe site-ul ministerului. Potrivit strategiei, cele doua mari companii vor porni cu o cota de piata de 48%, respectiv 44%. Treptat isi vor reduce din cotele de piata ajungand pana in 2017 la 29%, respectiv 27%. Practic, sunt programate sa fie din ce in ce mai putin influente pe piata, lasand loc altor companii. "Ceva mai ridicol nu exista. Faci doua companii, dar iti planifici din start sa fie din ce in ce mai mici. De la inceput isi dau seama ca vor trebui sa inchida capacitati", a declarat pentru HotNews.ro Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

In plus, mai este o problema care va pune bete in roate concurentei pe piata internationala la care viseaza autoritatile romane: capacitatea retelei de transport de electricitate pentru import-export este de aproximativ 10% din consum.

Strategia se bazeaza pe niste investitii incerte

Potrivit documentelui, au fost analizate mai multe variante de reorganizare in sistemul energetic. A fost selectat un scenariu care presupune infiintarea a doua companii mari si trei mai mici. Insa, proiectul Ministerului Economiei vorbeste doar de doua mai mari. Intrebat de HotNews.ro, secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban a spus ca celelalte mai mici sunt termocentralele de la Galati, Borzesti, Braila, Doicesti si CET Drobeta din cadrul RAAN, fiecare dintre ele avand cote de piata intre 1% si 2%. Insa, societatile Doicesti, Braila, Borzesti si Galati vor disparea complet pana in 2013, iar RAAN Drobeta pana in 2017. Tudor Serban spune ca in schimb vor aparea centrale la Galati ale grupurilor Enel si CEZ care vor avea cote de piata de 10%, respectiv 5% pana in 2017. De asemenea, Petrom se va extinde pe piata energiei electrice si va avea o cota de piata de 11% pana in 2017. In plus, vor intra in functiune centralele de la Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda. Insa, faptul ca strategia are in vedere o prognoza bazata pe investitiile care ar putea fi facute de companii private ridica multe semne de intrebare. "Nu m-as lasa sa-mi faca strategia niste companii private", a spus Tudor Serban. Insa, strategia tocmai pe acest lucru se bazeaza.

Mai privatizam sau nu mai privatizam, asta e intrebarea

Reorganizarea energetica ar putea fi o modalitate de a salva termocentralele de la inchidere. Termocentralele risca sa fie inchise incepand din acest an din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. In acest moment, pana se vor gasi solutii de trecere pe energie alternativa, piata este dependenta de acesti producatori, chiar daca sunt scumpi si ineficienti.

In aceste conditii, exista banuiala ca restructurarea energetica va fi facuta in dezavantajul Hidroelectrica, societate rentabila in acest moment. Compania va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Practic, se mizeaza foarte mult pe banii obtinuti din energia produsa de hidrocentrale, precum si din energia nucleara produsa de centrala de la Cernavoda, ca sa fie folositi pentru indeplinirea conditiilor obligatorii de mediu la termocentrale.

Jean Constantinescu sutine ca a fost o greseala faptul ca nu s-au privatizat termocentralele atunci cand existau investitori interesati. "In 2005 privatizarile au fost oprite. Atunci erau cate 7-8 investitori la coada. Pana sa-si dea seama, a venit criza so pretul de achizitie a scazut foarte mult. Pe de alta parte, nu au reusit sa faca la acestea niciun fel de investitie", a afirmat presedintele IRE.

Aceasta reorganizare nu este pe placul Consiliului Concurentei care crede ca infiintarea unor companii mamut in sectorul energetic poate determina dobandirea unor pozitii dominante pe piata corelat cu oportunitatea de crestere a preturilor. In aceste conditii, este posibil ca si Comisia Europeana sa aiba obiectii in privinta infiintarii acestor companii.

Ce scenariu a ales Ministerul Economiei

Potrivit Ministerului Economiei, au fost analizate 13 variante, care au fost identificate in baza unor studii intocmite de Hunton &Williams – SUA in anul 2003 si Parsons Brinckerhoff Ltd – UK in colaborare cu Institutul de Studii si Proiectari Energetice – Romania in anul 2007 (actualizat in 2009). Dintre cele 13 solutii, au fost retinute ca optime trei scenarii care au totalizat cel mai mare punctaj in cadrul analizei multicriteriale elaborate. Mai exact, toate cele trei au primit 21 de puncte.

"Rezultatele analizei multicriteriale pun in evidenta faptul ca Optiunea F –Scenariul F3 – 2 societati mari si 3 societati mici si Optiunea E - Scenariile E1 – 5 societati, respectiv E2 – 4 societati, au cel mai bun punctaj (21 puncte) dintre scenariile supuse analizei multicriteriale", se arata in document.

Asa cum sustine si Ministerul Economiei, din cele 3 propuneri, a fost selectat scenariul care presupune infiintarea a cinci companii (doua mari si trei mici), nicidecum doar doua mari. Insa, Ministerul Economiei a omis cele trei companii mai mici si prezinta varianta ca si cum ar fi vorba doar de doua companii mari. "Fata de cele prezentate, se recomanda realizarea restructurarii producatorilor de energie electrica in forma propusa de Scenariul F3, respectiv formarea a doua Societati Noi", se arata in document.

In ceea ce priveste celelalte doua scenarii care au primit punctaj mare, Ministerul Economiei nu prezinta niciun fel de analiza. Spune doar ca sunt scenarii atractive. Unul din scenarii presupune crearea a patru companii, iar celalalt are in vedere cinci companii.

In componenta primei societati vor intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu.

Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei CNH.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3111 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Electra si energetica..? (Luni, 25 ianuarie 2010, 15:06)

  bm [anonim]

  nu era mai bine Electra si Eneea , Harpiile noastre ...!
 • +1 (1 vot)    
  NU trebuie sa se infiinteze cele doua companii (Luni, 25 ianuarie 2010, 15:42)

  Anna [anonim]

  Infiintarea celor doua companii este o mare greseala pentru sectorul energetic din Romania, o masura care duce la reducerea interesului investitorilor privati in noi capacitati de productie, va permite continuarea finantarii "gaurilor negre" Termoelectrica si Compania Nationala a Huilei prin subventii incrucisate de la Hidroelectrica, contrar angajamentelor asumate fata de UE. La aceasta masura se opun: Consiliul Concurentei, OPCOM, Banca Mondiala, Comisia Europeana, experti din Ministerul Economiei, experti din ANRE, experti independenti (de pilda, Jean Constantinescu, Valeriu Binig etc.). Nu exista explicatii legitime pentru infiintarea companiilor. Preturile pentru electricitate pentru consumatorii industriali si rezidentiali vor creste daca se infiinteaza cele doua companii, din cauza competitiei reduse pe piata si a lipsei stimulentelor pentru reducerea costurilor (nu va mai exista nicio preocupare pentru retehnologizarea unitatilor depasite din Termoelectrica).

  Mai multe detalii si parerile specialistilor in domeniu aici:
  http://www.sar.org.ro/blog/?p=620
  • -1 (1 vot)    
   Anna ,iar te dai cu tradatorii?Zi ca nu iti place (Luni, 25 ianuarie 2010, 17:06)

   Maurois [anonim] i-a raspuns lui Anna

   Toti aia enumerati de tine vor sa vada Romania in genunchi ,sau au aduso in genunchi !Binig tot isi mai face vacantele in Rusia natala ? Constantinescu tot atat de reformator pe cat e de reformat ?mai are procese pe rol ?dar la PNL mai da din gura ?
   trimite-mi vesti , draga Anna si spune-le asa:
   vai de voi escrocilor , va bate D-zeu !si mai scoate din securistii si masonii de la CC si OPCOM ,draga Anna ,ca tu poti cand vrei .
  • 0 (0 voturi)    
   povestea lui mos Jean Cizmarul (Luni, 25 ianuarie 2010, 18:43)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Anna

   candva aveam o fabrica de incaltaminte si vine intro zi Jean Cizmarul si o face bucati ,o imparte intro fabrica de sandale ,o fabrica de tenisi ,o fabrica de bocanci si o fabrica de papuci --zice Jean Cizmarul ,se vor concura in felul asta - adica sanchi reforma - cheltuielile fixe ale vechii fabrici de incaltaminte se vor inmulti cu 4 -acum avem 4 fabrici -ducand la preturi mai mari pentru produsele care altadata erau fabricate de fabrica de incaltaminte -plus ca intre papuci ,bocanci ,sandale etc nu poate exista concurenta !asta este opera lui moshe Jean Cizmarul care a distrus energetica romaneasca aruncando in ridicolul politic!politicianismul francez nu se atinge de EDF,la noi ,dupa reforma lui Jean Cizmarul, toti smenarii au ajuns directori de companii energetice !
   pt mosh Jean Cizmarul ,ca stiu ca citeste: distrugerea,demolarea si incendierea bisericilor si manastirilor catolice din Anglia pe timpul lui Henric al 8-lea, de catre biserica anglicana, s-a numit Reforma !
   deci mai laso jos cu reforma in energetica !prea seamana cu modelul istoric
 • 0 (0 voturi)    
  :P (Luni, 25 ianuarie 2010, 16:07)

  ion voicu [anonim]

  ...suspect de repede as zice... mai ales stiind cit de mult se tergiverseaza alte lucruri cel putin la fel de importante. procesul comunismului de exemplu.
  :)
 • 0 (0 voturi)    
  Deja vu (Luni, 25 ianuarie 2010, 16:21)

  220 [anonim]

  Pai acum 20 de ani parca erau chestiile astea infiintate?!?!Cam pe cand estimati reaparitia CAP-urilor? Ce atata bogatasi, au avut timp sa care 20 de ani, bine ca ne trezim acum in fundul gol, fara resurse, cu combinatele praf, terenuri date la arabi/ italieni si cu vreo 80 miliarde datorie...
 • -1 (1 vot)    
  refacerea sistemului energetic (Luni, 25 ianuarie 2010, 17:43)

  paul nicolae [anonim]

  ma surprinde referirea d-lui jan constantinescu la privatizarea enefgeticii romanesti.care privatizare d-le constantinescu?ceeace s-a facut pana acum n-a fost decat instrainarea celor 5 sucursale(banat ,oltenia, moldova dobrogea si muntenia sud de la statul roman la statele italian,ceh si german.stiti foarte bine ca oltenia s-a dat pe nimic;150 milioane de euro.rezultatul acestor tranzactii este o catastrofa.nemultumirile consumatorilor in privinta continuitatii alimentarii cu energie electica sunt uriase-le cunosteti foarte bine din media.despre concurenta nici nu poate fi vorba.nu mai vorbesc de distrugerea celor 5 sucursale atat ca patrimoniu cat si ca personal .au ajuns sa lucreze la acesti falsi patroni tot felul de neaveniti care n-au nimic comun cu enrgetica.ar fi foarte interesant punctul de vedeere al marelui corneliu pislaru ale carui opinii nu le-a luat nimeni in seama cand s_au pus bazele acestei false privatizari care a lipsit statul roman de miliarde de euro.nu numai ca nu l-ati bagat in seama (pe d-l pislaru) dar l-ati si dat afara din sistem.de fapt datorita unora ca jan constantinescu si a politicienilor din cei 20 de ani am asistat neputinciosi la marele jaf national care a creat averi colosale pt. cativa.ce stat mai e acela care nu mai are energie petrol gaze inductrie agricultura si invatamant?ce ati facut cu ele constantinestilor?urmare a jafului national ne-am transformat in slugile europei alaturi de bulgari si probabil cat de curand de basarabeni.am lucrat in sistemul energetic 38 de ani dar n-am crezut vreodata ca se va ajunge aici,de aceea si alaturi de mine milioane de romani saluta refacerea sistemului energetic.ing.paul nicolae.(editat de HotNews.ro)
 • 0 (0 voturi)    
  Nu Inteleg (Luni, 25 ianuarie 2010, 21:10)

  .Matei [utilizator]

  In primul rand, eu nu stiu care e solutia cea mai buna, nu pretind asta. Dar as vrea sa vad o discutie mai clara a subiectului pentru ca incep sa nu mai inteleg nimic.

  Pana acum, domnul Jean Constantinescu sustinea ca o astfel de concentrare e daunatoarea concurentei. Iar acuma spune ca e ridicol ca se prevede ca ele sa devina mai mici! Deci era mai bine sa ramana doua companii mari?

  Nu contest expertiza domnului Constantinescu, nu sustin ca se inseala, dar daca face o astfel de declaratie, as dori mai multe explicatii pentru ca eu nu vad problema. Statul creeaza acum 2 companii mari ca sa eficientizeze gestiunea, pe parcurs eventualele capacitati care nu sunt eficiente ar putea fi inchise si, combinat cu intrarea pe piata a alti actori, cota lor de piata se va reduce. Deci in final vor ramane (teoretic) doua companii de stat mult mai eficiente si o concurenta sanatoasa pe piata. Ce nu e bine? Ce imi scapa? (iarasi, nu e o intrebare retorica, chiar as vrea sa aud argumente)

  Apoi, paragraful urmator spune ca "Strategia se bazeaza pe niste investitii incerte", referindu-se la intrarile pe piata a celorlaltora actori. Deci pana la urma, s-ar putea ca aceste investitii sa nu aiba loc si cele doua companii de stat sa continue controleze piata. In paragraful urmator asta era bine, acum nu mai e?

  Eu chiar nu vreau sa apar acest proiect pentru ca nu stiu efectiv daca e o idee buna sau nu, dar argumentele impotriva lui nu au logica. Ba or sa fie prea mari companiile, ba or sa fie prea mici, ba trebuia sa le privatizam acum 5 ani. Termocentralele nu putem sa le vindem acum pentru ca sunt prea ieftine, nu putem sa le mentinem deschise pentru ca nu respecta normele de mediu, dar nici nu e bine sa folosim profiturile de la hidrocentrale pentru investitii. Si atunci ce sa facem cu ele? Sa investim bani din bugetul de asigurari sociale?
  • 0 (0 voturi)    
   Inconsecvente si tragere la raspundere (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 8:04)

   Jean Constantinescu [anonim] i-a raspuns lui .Matei

   Eu critic concentrarea monopolista si absenta unei dezvoltari pe baza de tehnologii noi. Cind am calificat reducerea de pondere ridicola, am subliniat de fapt incoerenta sustinatorilor re-gruparii. Nu declari campioni si mari jucatori regionali cind ii planifici la contractie.
   Nu eu trebuie sa fiu tras la raspundere pentru pierderea momentului optim in privatizarea termo. Nici acum nu avem alta solutie. Societatile termo de stat de la noi nu-si pot asigura reconstructia. Finantarea de la hidro nu este declarata legal Serviciu de Interes General (SIG). UE cere ca SIG (energie) sa tinteasca numai obiectivele publice - securitate, calitate, protectie a mediului si acces - care se justifica prin analize cost - beneficiu si se stabilesc transparent si democratic. Sustinerea productiei termo invechite nu este prima optiune de securitate, nu este transparenta si nici consensuala. Trebuie aplicate alte forme de SIG (sociale). Nu conservare, ci re-conversie de locuri de munca.
 • 0 (0 voturi)    
  jan constantinescu (Luni, 25 ianuarie 2010, 21:25)

  cucu [anonim]

  va rog nu-l mai citati pe d-nl jan c. mergeti ca ziaristi si stati de vorba cu energeticieni,electriceni ,ingineri din domeniu si vedeti unde a ajuns sistemul energetic si uzinele care ii asigurau aparatajele ,uzine romanesti care prin grija unora ca *expertul* jan c.au disparut dupa ce au sustinut sistemul ani buni in locul lor au venit cele care au dat unora ca el cunocutul comision . sau intrebati consumatorii casnici carora d-nl jan c inpreuna cu dnl berceanu le promitea prin anii 98-99 surse de alimentare cu energie din diverse tari la diverse tarife ?
 • 0 (0 voturi)    
  UE nu si-a spus ultimul cuvant (Marţi, 26 ianuarie 2010, 9:04)

  valentin [anonim]

  Puterea da cu praf CSAT in ochii plebei. CSAT nu este competent nici in probleme de siguranta nationala, unde a fost CSAT-ul la inceputul crizei , de ce nu a semnalat criza domnului Presedinte ?, de ce a lasat economia Romaniei sa se faca praf in 20 de ani ?
  Care "specialisti" in domeniul energetic fac parte din CSAT?
  Adevaratul motiv al amanarii este ca UE nu a transmis inca un punct de vedere prin care sa dea de inteles ca accepta aceste companii.
  Presedintele si Guvernul au "plecat genunchiul" la presiunile "grupurilor de interese", cota de piata va scadea pentru ambele companii de la 46% la 26% , in favoarea "investitorilor" gen Mittal.
  Vai de ea natiune !
 • 0 (0 voturi)    
  Intrebari fara raspuns (Marţi, 26 ianuarie 2010, 9:10)

  valentin [anonim]

  1. cate EDF-urio are Franta
  2. cate ENEL-uri are Italia
  3. cate CEZ-uri are Cehia
  vai de el provesionalism energetic
  vai de ea tara
  Domnilor din CSAT , care mai e pedeapsa pentru INALTA TRADARE ?
  Inainte de presedentie dl Base a vandut Flota, dupa presedentie vinde Energia.
  Da pe N.C. de ce l-ati impuscat ?!?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by