Autoritatile romane vor discuta marti cu oficialii rusi posibilitatea majorarii importurilor de gaze, de la 10 milioane metri cubi pe zi in prezent, pentru asigurarea presiunii gazelor, pe fondul temperaturilor scazute, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, citat de Mediafax.

"Vom discuta maine cu rusii despre cresterea importurilor. Ar fi bine sa dublam importurile de gaze, pentru a avea presiune. Dublarea importurilor este doar o posibilitate, trebuie sa vedem si cu ce costuri", a spus Serban.

Romania importa aproximativ 20% din necesarul de gaze din Rusia.

Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a declarat, luni, situatie de urgenta, din cauza temperaturilor scazute, astfel ca furnizarea de gaze catre unele companii va fi oprita, iar producatorii de energie termica vor utiliza combustibili alternativi.

Declararea situatiei de urgenta presupune oprirea furnizarii gazelor pentru consumatorii intreruptibili, precum si trecerea centralelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel incat populatia sa fie alimentata cu prioritate cu gaze, energie termica si apa calda.

Masura a fost solicitata de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultatilor in alimentarea cu gaze a consumatorilor.