Exclusiv HotNews.ro

Balbaiala in Guvernul Boc: Udrea introduce certificatele energetice amanate pana in 2011 de Blaga si Vladescu. Vezi in articol cum va fi afectat pretul locuintelor in 2010

de I.M., C.P.     HotNews.ro
Miercuri, 27 ianuarie 2010, 17:53 Economie | Energie


Elena Udrea si Vasile Blaga
Foto: AGERPRES
Ministerul Dezvoltarii a pregatit Ordonanta de Urgenta prin care este reintrodusa obligativitatea certificarii energetice a imobilelor de locuinte, in acest an, si "spera" ca va fi discutata in sedinta de Guvern saptamana viitoare", potrivit explicatiilor transmise HotNews.ro. Guvernul Boc amanase, printr-o Ordonanta emisa la finalul anului trecut, obligativitatea certificarii energetice, pana la 1 ianuarie 2011. Daca n-ar reveni asupra deciziei, Guvernul Boc ar risca sanctiuni de la Bruxelles. Comisia Europeana a confirmat pentru HotNews.ro ca aceste certificate sunt obligatorii potrivit unei Directive europene in vigoare si ca, in prezent, se analizeaza daca Directiva este respectata, precum si posibilitatea declansarii unei proceduri de infringement.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a transmis HotNews.ro ca va promova o Ordonanta de Urgenta prin care sa fie amendata amanarea obligativitatii certificatelor energetice (prevazuta in OUG 114/2009 -art.  XV). Reprezentantii Ministerului mai spun ca Ordonanta este "pe circuitul de avizare" si ca "spera" sa fie discutata in sedinta de Guvern de sapatamana viitoare. Astfel, va intra in vigoare in 30-60 de zile.

"In prezent, la nivelul ministerului se lucreaza la modificarea Ordinului ministrului care stabileste modalitatile de obtinere a statutului de auditor energetic in sensul:
 • reducerii stagiului/vechimii necesare la jumatate
 • acceptarea absolventilor de masterate/doctorate in domeniu,
astfel incat  aceasta certificare sa fie accesibila unui numar suficient de specialisti care sa poata raspunde cererilor venite dinspre sectorul imobiliar."

Ministerul mai precizeaza ca "introducerea articolului XV, referitor la amanarea obligativitatii certificatelor energetice pentru tranzactiile imobiliare, in OUG 114/2009 publicata in MO nr. 919 din 29.12.2009, nu s-a facut la initiativa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ordonanta de Urgenta 114/2009 se refera la o serie de masuri financiar-bugetare si nu a fost initiata de MDRT."

Ferran Tarradelas, purtator de cuvant al Comisarului european pentru Energie a declarat pentru HotNews.ro ca in prezent Comisia Europeana verifica daca legislatia statelor membre transpune prevederea legata de certificatele energetice - articolul 7 al Directivei privind performanta energetica a cladirilor. "Daca dupa aceasta verificare Comisia considera ca Romania a esuat in indeplinirea obligatiilor acestui articol din Directiva, va deschide procedura de infringement", a spus oficialul european.

Tarradelas a spus ca prevederile legate de certificatele energetice ar trebui sa fie in vigoare, in acest moment. Intrebat daca Romania a notificat amanarea prevederilor, acesta a raspuns ca din verificarile de pana acum, nu exista nicio notificare in acest sens.

Cum s-a decis amanarea si anularea amanarii

Amanarea termenului la care certificatele energetice sa devina obligatorii a fost aprobata in data de 23 decembrie, prin Ordonanta de Urgenta 114/2009 "privind unde măsuri financiar-bugetare". Ordonanta are prevederi in domeniul finantelor, prevederi legate de salarii si pensii, de posturile din invatamant. Undeva la final, apare si articolul "buclucas" legat de certificatele energetice:

 • Art. XV: Prevederile art. 23 din Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.144 din 19 decembrie 2005, referitoare la elaborarea certificatelor de performanta energetica a cladirii si punerea acestora la dispozitie potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, în cazul vânzarii sau închirierii locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, se aplica începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Actul normativ, dat fiind ca abordeaza o arie larga de domenii, este semnat de 6 ministere si de Primul Ministru, insa de pe lista lipseste Ministerul Dezvoltarii, cel care gestioneaza problema certificarii energetice.

Din cei sase ministri care au semnat Ordonanta, doar doi sunt implicati in problema certificarii energetice: Vasile Blaga (ex-ministrul Dezvoltarii, in prezent ministrul Administratiei si Internelor) si Sebastian Vladescu, ministrul de Finante.

Certificatul energetic poate scoate la iveala ca locuintele noi sunt prost realizate

Bloc reabilitat
Bloc reabilitat
Foto: AGERPRES
Obligativitatea obtinerii certificatului energetic pentru operatiunile de vanzare, achizitie sau inchirierea de locuinte ar putea scoate la iveala faptul ca multe dintre cladirile noi sunt prost realizate, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici de Clădiri (AAEC), Emilia-Cerna Mladin.

In ceea ce priveste locuintele vechi, piata imobiliara nu poate fi influentata foarte mult, in sensul reducerii preturilor, avand in vedere ca este bine cunoscut faptul ca acestea nu sunt eficiente din punct de vedere energetic. Totusi, certificatul energetic ar putea ajuta viitorul beneficiar al unei locuinte sa negocieze pretul. "Nimeni nu este atat de naiv sa creada cand cumpara un apartament vechi ca este eficient termic. C si D sunt clasele energetice obisnuite. Nu va fi pentru nimeni o noutate cand se va spune ca locuinta se afla in C sau D. Nu e lumea atat de ignoranta. Dar omul ar putea totusi sa negocieze avand certificatul", a spus Mladin.

Insa, in cazul apartamentelor noi lucrurile stau altfel. "Nu sunt formidabile si poate aici este aceasta frica (n.red. teama dezvoltatorilor imobiliari ca vor scadea preturilor). S-a construit mult, ieftin si prost", a precizat presedintele AAEC. Potrivit acesteia, multe dintre locuintele noi ar putea sa "pice" in clasa energetica B.

AAEC: O cladire poate fi proiectata sa fie construita din caramida, iar in realitate sa fie din BCA

Emilia-Cerna Mladin sustine ca sunt diferente mari intre proiectul unei locuinte noi si ceea ce se realizeaza efectiv. De exemplu, o cladire poate fi proiectata sa fie construita din caramida, iar in realitate sa fie din BCA. "Nu vine nimeni sa sape cu tarnacopul sa vada din ce este facut blocul", a afirmat presedintele AAEC. Potrivit acesteia, cele mai eficiente sunt cladirile vechi reabilitate termic. "Cele reabilitate termic sunt minunate", a adaugat Mladin. Potrivit acesteia, aproximativ 95% dintre locuintele din Romania se incadreaza in clasele energetice C si D.

Costul obtinerii unui certificat energetic va fi cuprins intre 100 si 400 de euro, in functie de suprafata locuintei. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat costul pe metru patrat va fi mai mic.

Cladirile din Romania au pierderi energetice de circa 50%

In Romania, pierderile energetice sunt, in medie, de 30-35% din consumul de resurse primare, potrivit unui studiu privind securitatea energetica a Romaniei, elaborat de Institutul European din Romania. Cele mai mari pierderi, circa 50%, le inregistreaza cladirile.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Astfel, va afla consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat. De asemenea, va fi cunoscuta eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2/an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6864 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  Bravo Udrea (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 18:32)

  bibi [anonim]

  Asta inseamna sa iti respecti angajamentele
  • 0 (4 voturi)    
   shalom (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 19:49)

   Itzic [anonim] i-a raspuns lui bibi

   Sa introduca la halea 100.000 de ANLuri facute de dinsa, daca tot vrea sa apara in poza.
  • 0 (0 voturi)    
   Sa-ti respecti angajamentele (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 19:50)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui bibi

   cu pantalonii in vine? Risiti sa cazi si sa ajungi accidentat la linia de sosire. Normal ar fi sa atragi atentia celui care da startul ca ai pantalonii in vine, sa-ti dea ragaz sa ti ridici, dupa care poti pleca revigorat in cursa.
 • 0 (0 voturi)    
  Autorilor I.M si C.P. (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 18:36)

  Ionut [anonim]

  Va rog, oleaca mai exacti cu titlul:
  "Udrea introduce certificatele energetice pentru locuinte amanate de Blaga si Vladescu"....

  Ce fel de locuinte amanate? Daca eu n-am asa ceva, mai fac certificatul?...
 • +1 (7 voturi)    
  Suntem shmekeri, pana vine UE peste noi... (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 18:37)

  pseudo_energeticos [anonim]

  ... si dupa aia incercam, sa vedem pe unde scoatem camasa!!!

  Chiar trebuia sa ne facem de minune DIN NOU? Spiritul romanesc persista, si observ ceva: nu exista cinste sau rusine... Incercam sa pacalim pana si Uniunea Europeana, si, cand vedem ca baietzii s-au prins, repede repejor dregem tot, doar doar ne iarta, nu?

  Era clar ca e o reglementare aplicata de mult in UE, si care trebuia sa fie aplicata si la noi (asta daca vrem sa ramanem in UE). Dar am incercat sa "mai tragem un pic la cantar", macar un an, sa mai vanda si baietzii niste locuinte, nu? Daca nu merge shmekeria, asta e, bagam si legea, pana nu se supara UE prea tare...

  Penibil. Bravo guvernului, nu sunt doar incompetenti, ci si targovetzi fara pic de rusine.
  • +2 (2 voturi)    
   Noi? (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:16)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui pseudo_energeticos

   De ce folositi persoana I plural? Faceti parte din merele si eternul guvern Boc?
   • +2 (2 voturi)    
    Nu... (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 21:18)

    pseudo_energeticos [anonim] i-a raspuns lui Frobenius

    ... dar credeam ca guvernul reprezinta o tara :(
    • +1 (1 vot)    
     Reprezentare (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 23:45)

     Frobenius [anonim] i-a raspuns lui pseudo_energeticos

     Asta se poate afla usor. Printr-un sondaj in care intrebarea sa fie: "Va reprezinta guvernul Boc"?
     (se poate accepta si forma "guvernele Boc", e cam acelasi drac)
     Pe mine nu ma reprezinta. Chiar dimpotriva.
     • -1 (1 vot)    
      reprezentare.. (Joi, 28 ianuarie 2010, 13:14)

      pehash [anonim] i-a raspuns lui Frobenius

      pai daca am face un astfel de sondaj mai intai ar trebui sa aflam daca ai fost la vot, dup-aia cu ce partid ai votat...
      guvernul este oglinda populatiei care voteaza.. in 2008 a fost un guvern psd-pdl ca urmare a rezultatului alegerilor.. psd s-a retras de la guvernare, un calcul electoral care s-a dovedit gresit, fara sa tina cont de interesele directe ale celor care i-au votat..

      apoi apare paradoxul, daca aflam din sondaj ca mai mult de 50% cred ca nu-i reprezinta guvernul, atunci cum de rezista? cel mai probabil pt ca ne pricepem toti sa criticam, dar habar n-avem sa dam solutii.. altfel aia 50%+ ar iesi in strada maine..
  • +2 (2 voturi)    
   inca nu e obligatoriu in UE (Joi, 28 ianuarie 2010, 11:50)

   stie tot [anonim] i-a raspuns lui pseudo_energeticos

   In UE certificatul energetic nu este inca obligatoriu. La vanzarea unei case se mentioneaza "are sau nu are certificat energetic" iar tranzactia se face oricum daca cel ce cumpara nu are nevoie de certificat. Asta pentru ca si aici au fost destule critici referitoare la acest certificat, critici bine fondate si prezentate de asociatia consumatorului.
   Udrea ori nu stie ori se face ca nu stie acest "amanunt" si deci il prezinta ca fiind obligatoriu. Vrea ea sa se transforme din repetenta clasei in eleva model.....
   • +1 (1 vot)    
    nu am stiut... (Joi, 28 ianuarie 2010, 13:07)

    pseudo_energeticos [anonim] i-a raspuns lui stie tot

    ... ca nu e obligatoriu in UE. Si nu m-am luat dupa spusele Dnei Udrea cand am afirmat asta, dar credeam ca exista obligativitatea certificarii energetice pentru locuinte in UE. Cam ca la frigidere :)
 • +6 (6 voturi)    
  spaga in crestere (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 18:41)

  marius [anonim]

  am mai spus, treaba asta cu evaluarea energetica a caselor nu va face decit ca oamenii sa scoata niste bani in plus din buzunar. sa vedeti ce spagi vor incasa "evaluatorii" pt. niste evaluari cit mai pozitive!!! Punem pariu ca asa va fi? Traim totusi in Ro!
  • +4 (4 voturi)    
   spaga (Joi, 28 ianuarie 2010, 10:51)

   ariciul [anonim] i-a raspuns lui marius

   Marius, ai perfecta dreptate. Va aparea inca o organizatie smechera care-si va fixa propriile ei taife de evaluare (vezi ROMATSA, Autoritatea aeronautica romana etc) plus spagile de pe langa lefurile supergrase. Bravo.
 • +3 (7 voturi)    
  ahahaaaa (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 19:09)

  alex [anonim]

  taceti si indurati...ca doar voi i-ati votat
 • +5 (5 voturi)    
  de ce pretul certificatului depinde de suprafata? (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 19:15)

  costache [anonim]

  De ce pretul unui astfel de certificat trebuie sa depinda de supratafata? Sunt niste formule matematice si niste calcule pe care cineva le face; doar nu e ca si cum ar da cu var prin toata casa, ca sa calculeze la mp!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Auditori energetici (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 19:17)

  Marian [anonim]

  Cand au mai aparut si astia, nu am auzit niciodata pana acum de ei. Sa vezi ce de-a auditori energetici apar peste noapte ca ciupercile dupa ploaie, e rost de bani multi.
  • +4 (4 voturi)    
   Nu cred! Cascavalul nu se imparte cu neavenitii! (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 23:37)

   gica contra [anonim] i-a raspuns lui Marian

   Astia-s o casta inchisa, ca notarii! Desi intocmirea unui certificat energetic poate fi facuta si de un pensionar administrator de bloc fiind foarte simplu de facut , pt a obtine autorizarea ca auditor iti cer si pe ma-sa si pe ta-su! Trebuie sa fi lucrat in domeniul energetic cu instalatii de capacitate mai mare de nu mai stiu cit, sa fi facut cercetare in domeniu si sa fi facut parte din nu mai stiu ce organizatie a energeticienilor din Romania. Primii care au avut grija sa-si obtina autorizatiile au fost profesorii de la facultatile de profil. Ai zice ca cine stie ce lucrari de doctorat sint certificatele astea . De fapt nu faci decit sa utilizezi niste coeficienti legati de marimea si materialul din care sint facute caloriferele, tipul timplariei de exterior, materialul din care sint facuti peretii, izolatia daca exista...
   • 0 (2 voturi)    
    DAca nu stii despre ce e vorba taci ! (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:38)

    dragoneye [anonim] i-a raspuns lui gica contra

    Habar n-ai baiete despre ce vorbesti. As dori sa te vad pe tine - desteptule - sau pe administratorul acela pensionar despre care vorbesti, facand un calcul termotehnic simplu. Mai bine fa si tu un curs de audit energetic si ai sa vezi despre ce este vorba. Stai linistit ca daca ti se va parea greu nu te obliga nimeni sa-l termini. Apoi poti comenta in continuare...
 • +6 (10 voturi)    
  UE = noua Uniune Sovietica, Udrea = bolshevica! (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 19:42)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Observ pe-aici tot felul de UEntuziasti care nu-si dau seama ca masura asta cu certificatele energetice e o limitare a dreptului de proprietate: de ce trebuie sa vina OBLIGATORIU nu-sh ce expertu' lu' peshte sa-mi evalueze mie proprietatea?

  Daca potentialul cumparator vrea, n-are decat sa-shi aduca ce expert vrea si sa-l plateasca el, dar sa fiu eu, proprietar, obligat sa fac ce-mi dicteaza nu-sh ce birocrati de la Briucsel si sa platesc ca sa-mi fie evaluata proprietatea...

  Udrea, lasa-te de "politica" din asta, mai ales ca pretinzi c-ai fi jurista!
  • +2 (4 voturi)    
   E blonda, da nu si proasta. (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:30)

   cineva cn [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Se introduce certificatul energetic pt ca niste oameni trebuie sa traiasca si sa faca in scurt timp averi din aceste certificate. Ce e asa greu de realizat??? o sa fie si mai rau daca nu facem cu totii ceva, de ex '89-'90.
  • -2 (4 voturi)    
   explicatie ca pentru prosti (Joi, 28 ianuarie 2010, 8:54)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Ti se cere chestia asta din acelasi motiv pentru care, de exemplu, unui producator de parizer i se cere sa respecte anumite norme legate de E-uri: ca sa nu puna in vanzare cine stie ce porcarie. Responsabilitatea e a lui, nu a clientului, fiindca nu e datoria clientului sa nu aiba grija sa nu fie inselat la buzunar, ci e datoria vanzatorului sa nu insele.
  • -2 (2 voturi)    
   Bine ar fi pentru toti (Joi, 28 ianuarie 2010, 13:20)

   Constantin [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   sa reducem continuu pierderile de caldura din locuinte. Guvernul a iesit cu solutia asta. Tu ce solutie ai?
 • +4 (4 voturi)    
  Cerificat "Prostii UE" (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:01)

  tomane [anonim]

  De ce prostia romaneasca se duce atat de departe ? De ce nu este valabil un certificat energetic pe tot imobilul ? Credeti cumva ca vreun apartament dintr-un bloc comunist, o sa plece din clasa D catre C ? Maine -poimaine o sa vrea certificat energetic pe camera ? Stie madam Udrea ca acest certificat energetic contine date si parametri care nu pot fi elaborati si verificati decat iarna ? Stie mangafaua ca acest certificat are caracter INFORMATIV ? Stie mangafaua ca o tranzactie comerciala intre propietari nu poate fi blocata de lipsa certificatului energetic ? Dar probabil mangafaua si-o fi facut vreo firma de audit energetic ?
  • -1 (1 vot)    
   capra vecinului ? (Joi, 28 ianuarie 2010, 14:43)

   dragoneye [anonim] i-a raspuns lui tomane

   Tu de ce nu-ti faci o firma d'asta ? Ca nu te duce capu',d'aia ! Oare tu stii de fapt despre ce este vorba ? Tu ai auzit de cota de energie, economie de energie, etc? Cred ca nu, Cred ca pe tine ca si pe alti romani multi si "nepregatiti" ii arde buza sa vorbeasca fara sa fie informati despre problem. Vorbiti maaaaai .... haaaai....haaai
 • +5 (5 voturi)    
  Se rezolva orice... (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:38)

  mickey [anonim]

  "Certificatul energetic poate scoate la iveala ca locuintele noi sunt prost realizate" ....Aiurea ! :)) ...Se vor putea "aranja" sa dea bine pe hartie, asa cum se intampla de obicei in tara asta...
  • -3 (3 voturi)    
   Certificatul va costa maxim 15 euro (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 22:55)

   Tania [anonim] i-a raspuns lui mickey

   Si se va elibera in maxim 7 zile...Asa ca nu e mare branza.Dna Udrea nu o sa accepte in alte conditii...Daca va costa 1 leu in plus, se vor bloca vanzarile, ceea ce nu va permite doamna ministru, stati linistiti
 • -3 (5 voturi)    
  BRAVO UDREA (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:52)

  Je [anonim]

  Mi se pare corect ca un cumparator sa stie ce cumpara.
  Acum toate cloacele costa la fel ca asa e pretul pietei. Oamenii trebuie sa inteleaga ca locatia, si costul de intretinere si functionare trebuie sa fie primordiale in stabilirea pretului de piata.

  BRAVO UDREA!
 • +1 (7 voturi)    
  sa plateasca cei interesati (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:55)

  tyty [anonim]

  daca intr-o tranzactie nu sunt interesat nici eu nici cel care vinde de performanta lu peste, iat UE este interesata, sa plateasca UE si nu e nici o problema. mi se pare ca suntem prosti daca acceptam sa platim un serviciu dorit de altii si nu de noi...reastul sunt argumente pentru minti odihnite..unde esti tu africa?
  • -3 (5 voturi)    
   unde e africa? (Joi, 28 ianuarie 2010, 8:57)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui tyty

   Africa e in mintea ta si, presupun, si la tine acasa. Poate ca tie ti-ar face mare placere sa cumperi parizer stricat, o masina nou-nouta cu defect de fabricatie, etc. si sa racnesti manios ca UE se opune fericirii tale.
   • +4 (4 voturi)    
    Comunismul este in a ta (Joi, 28 ianuarie 2010, 10:17)

    Unul [anonim] i-a raspuns lui gimini

    Iar comunismul este in mintea ta cu siguranta. Nu compara parizerul cu un imobil. Tranzactiile imobiliare deja usnt supra taxate, de impozt, de taxele cadastrale, de taxele notariale, etc... Acum mai vin si astea energetice, apoi se va trezi vre-un smecher si va crea o noua casta poate de auditori fonici, etc...
 • +3 (3 voturi)    
  ... (Miercuri, 27 ianuarie 2010, 20:57)

  sosos [anonim]

  teoretic, e o chestie benefica pt toata lumea...dar sa nu uitam, ca daca se aplica in rromania.....nimic nu mai e benefic..... parca si vad auditorul, cum te intreaba in ce clasa vrei sa-i fie apartamentul......si iti spune in fatza...x euro, exact ca un doctor inainte de operatie....... si toate blocurile vor fi pe hartie in clasele a si b, exact ca si productia agricola pe vremea lui ceausescu..... de 3 ani trebuia sa se aplice aceasta masura, de 3 ani ne furam singuri caciula!
 • +1 (3 voturi)    
  experienta (Joi, 28 ianuarie 2010, 2:04)

  ego2 [anonim]

  "reducerii stagiului/vechimii necesare la jumatate"

  Asta dupa ce acum vreo 2 ani o dublasera. S-a vrut ca pestii mari sa se faca si mai mari. Nu i-au interesat ca anul trecut au iesit doua promotii de studenti in acelasi an datorita trecerii de la sistemul de 5 ani la 4 ani. Asta in timp ce facultatile saracesc cum pot stundetii, dubland si ceva valoarea unui credit in plina criza financiara. Nu mai spun unii profesori sunt interesati mai mult de afacerile lor, de dreptul lor de semnatura pe proiecte si eventual sa faca mistouri ieftine cu la studentii ori sa-i pice si sa fie platit si pentru examinarile pentru restante.
 • +2 (2 voturi)    
  Parafrazand un cantec la moda odata (Joi, 28 ianuarie 2010, 7:18)

  Dumitriu [anonim]

  Udrea.. e in toate, in cele ce sunt si maine vor rade la soare. De fapt Madam este de facto sefa guvernului. Ea transpune in fapte directivele Marelui Sef, Basescu. Boc este doar ocupantul unui scaun din capul mesei la sedintele de guvern, iar uneori cand ii permite Basescu este si purtator de cuvant.
 • +3 (3 voturi)    
  O noua casta (Joi, 28 ianuarie 2010, 9:58)

  Unul [anonim]

  Se pare ca casta asta nou infiintata e destul e puternica, nu se lasa asa usor. Asa ca romanii vor suporta inca o taxa pe gat daca v-or vrea sa isi vanda apartamentul. E logic ca nici un cumparator nu v-a da 2 lei pe asa o adeverinta.
  Acuma pretul adeverintei este in jur de 200 euro inc azul in care nu este obligatoriu. Cand va fi, sa vezi cum v-or exploda preturile din cauza lipsei concurentei.
  Si faptul ca UE ne-o cer nu inseamna ca trebe sa o si facem. Au si ei aberatiile lor.
  • +1 (1 vot)    
   HOTIE (Joi, 28 ianuarie 2010, 23:13)

   Lia [anonim] i-a raspuns lui Unul

   Nu se poate ca un cretin sa iti ia intre 200 si 500 euro ca sa iti spuna ca blocul nu e izolat, daca eu ca cumparator nu cer, nu il obliga nimeni pe vanzator sa faca certificat !ASA CA HOTIA JOS
 • +3 (3 voturi)    
  Si incompetenti si hoti (Joi, 28 ianuarie 2010, 10:08)

  Leila [anonim]

  au toate calitatile ca sa le mearga lor bine,iar tara sa o puna pe chituci,ceea ce si fac
 • +2 (2 voturi)    
  iar a sarit lenutza calu' (Joi, 28 ianuarie 2010, 10:10)

  cow boy [anonim]

  intr'o buna zi, cu un avant mai serios, va cadea pe partea ailalta. and that would be it !
  o prevad printre primii remaniatzi.
 • -2 (4 voturi)    
  mda... (Joi, 28 ianuarie 2010, 10:39)

  Nazgul [utilizator]

  Ca de obicei, majoritatea celor care comenteaza scriu aici doar ca sa isi mai verse un pic din frustrari. Sunteti multi dintre voi atat de orbiti in furia voastra impotriva lui Udrea incat nu puteti concepe faptul ca din cand in cand mai are si idei bune.

  Mi se pare foarte buna ideea cu certificatele, as mai avea insa o dorinta: sa fie obligatorie si in cazul celor care inchiriaza. Sa nu ne mai trezim ca platim sute de euro lunar pentru un apartament in care tremuri de frig desi toate caloriferele sunt la maxim.
  • -1 (1 vot)    
   U.E. (Joi, 28 ianuarie 2010, 11:52)

   valin [anonim] i-a raspuns lui Nazgul

   Stimabile nu e nici o idee a UDREI !!! E o directiva europeana, pe care , in bunul nostru stil pompieristic , o aplicam acuma dupa ce ne -am chinuit sa o tot amanam , pentru ca niste baieti destepti- si aici madam COCOS este direct interesata-, sa mai poata face niste vanzari imobiliare !!!
   • +2 (2 voturi)    
    scuze (Joi, 28 ianuarie 2010, 13:04)

    Nazgul [utilizator] i-a raspuns lui valin

    Ok, m-am exprimat gresit, nu e ideea ei dar ea doreste sa o puna in aplicare dupa ce altii au amanat acest lucru. Pana la urma e bine ca se va intampla asta, dar ce te faci cu toti Gigi contra care numai cand aud numele de Udrea undeva sar ca arsi fara sa mai conteze in ce context este pomenit? Astora le-as prescrie niste extraveral, nu de alta, dar sa nu faca atac de cord de la atata furie.
 • +1 (1 vot)    
  balbaiala guv (Joi, 28 ianuarie 2010, 11:16)

  bc [anonim]

  guv boc arata cu orice actiune, ca e un guv falimentar. pierde picatura de incredere. obama in discursul anual a inceput cu economii la aparatul guv. mareste bugetul invat, sanatati, etc. sprijina sc mijlocii. sfidand orice ratiune boc ia si aproba masuri aberante. ex. romsilva isi construieste sediu de 21 mil euro. sediul nu creaza plusvaloare. locurile de munca sunt si ar trebui sa se inmulteasca la agentii economici, carora boc le-a marit impozitele. guv nu vrea sa stie ca plusvaloarea e adusa de cei ce creaza bunuri si servicii. reduceti cheltuielile primariilor,etc si se vor gasi bani pt investitii.
 • -1 (5 voturi)    
  mda (Joi, 28 ianuarie 2010, 11:50)

  liviu_ [utilizator]

  doamna udrea a rezolvat toate problemele de la turism si dezvoltare si a ramas asta...

  o fi comisionu mare, si mai castiga si ea un banut ca nu mai are bani de prada...
 • +1 (1 vot)    
  nu va fie teama! (Sâmbătă, 30 ianuarie 2010, 7:09)

  vdm [anonim]

  nu va fie teama! preturile apartamentelor de orice tip se vor vinde la preturi stabilite de cel ce are mai multi bani:evaluatorii energetici vor fi tot asa de usor de mituit ca oricine in aceasta tara. Asa ca marii dezvoltatori vor mai scoate ceva banuti din buzunar si vor obtine certificate energetice corespunzatoare, cu care vor prosti mai departe p...imea.
 • -1 (1 vot)    
  certificate energetice (Luni, 1 februarie 2010, 14:53)

  el .stariradov [anonim]

  sunt auditor energeti pt. cladiri ; cine spune ca nu sunt auditori se inseala ; eu am primit putine solicitari
  pt. intocmire certificat ,iar cei care au sunat vroiau mai mult informatii ; pt. cladirile noi date in folosinta obligativitatea existentei certificatelor este de 01.01 2007; primariile nu sunt interesate sa ceara aceste certificate , chiar daca incalca legea ; as dori sa am mai mult de lucru pt, ca aceste certificate chiar sunt eficiente pt. ca scot la iveala deficientele cladirilor ;
  nu-i intereseaza pe romani sa faca economii si sa traiasca confortabil,chiar daca sunt saraci .
 • -1 (1 vot)    
  Bine lucrat! (Luni, 1 februarie 2010, 15:14)

  Maria [anonim]

  Ma bucura faptul ca dna Udrea ia initiativa. Aceasta actiune este una benefica.
 • -1 (1 vot)    
  Asa da! F bine! (Miercuri, 3 februarie 2010, 2:02)

  Anton [anonim]

  Ma bucura ca dna Udrea ia initiativa in guvern. pentru asta o felicit.
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent (Joi, 4 februarie 2010, 16:35)

  Anca [anonim]

  Se dovedeste inca o data ca dna Udrea are o prestatie mai buna decat orice alt ministru. Merita felicitata.
 • 0 (0 voturi)    
  ok (Marţi, 4 ianuarie 2011, 19:08)

  sorin [anonim]

  acest certificat exista in toate tarile civilizate de mult timp.e in beneficiul cetateanului sa stie ce locuinta cumpara
  http://www.audit-certificat-energetic.ro
 • 0 (0 voturi)    
  certificat (Marţi, 11 ianuarie 2011, 22:11)

  odt [anonim]

  un proprietar de locuinţă care are un consum mai mare de energie poluează mai mult, fapt pentru care ar trebui să plătească şi o taxă corespunzătoare.
  http://www.audit-certificat-energetic.ro


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by