Ministerul Dezvoltarii a pregatit Ordonanta de Urgenta prin care este reintrodusa obligativitatea certificarii energetice a imobilelor de locuinte, in acest an, si "spera" ca va fi discutata in sedinta de Guvern saptamana viitoare", potrivit explicatiilor transmise HotNews.ro. Guvernul Boc amanase, printr-o Ordonanta emisa la finalul anului trecut, obligativitatea certificarii energetice, pana la 1 ianuarie 2011. Daca n-ar reveni asupra deciziei, Guvernul Boc ar risca sanctiuni de la Bruxelles. Comisia Europeana a confirmat pentru HotNews.ro ca aceste certificate sunt obligatorii potrivit unei Directive europene in vigoare si ca, in prezent, se analizeaza daca Directiva este respectata, precum si posibilitatea declansarii unei proceduri de infringement.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a transmis HotNews.ro ca va promova o Ordonanta de Urgenta prin care sa fie amendata amanarea obligativitatii certificatelor energetice (prevazuta in OUG 114/2009 -art. XV). Reprezentantii Ministerului mai spun ca Ordonanta este "pe circuitul de avizare" si ca "spera" sa fie discutata in sedinta de Guvern de sapatamana viitoare. Astfel, va intra in vigoare in 30-60 de zile.

"In prezent, la nivelul ministerului se lucreaza la modificarea Ordinului ministrului care stabileste modalitatile de obtinere a statutului de auditor energetic in sensul:

  • reducerii stagiului/vechimii necesare la jumatate
  • acceptarea absolventilor de masterate/doctorate in domeniu,

astfel incat aceasta certificare sa fie accesibila unui numar suficient de specialisti care sa poata raspunde cererilor venite dinspre sectorul imobiliar."

Ministerul mai precizeaza ca "introducerea articolului XV, referitor la amanarea obligativitatii certificatelor energetice pentru tranzactiile imobiliare, in OUG 114/2009 publicata in MO nr. 919 din 29.12.2009, nu s-a facut la initiativa Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ordonanta de Urgenta 114/2009 se refera la o serie de masuri financiar-bugetare si nu a fost initiata de MDRT."

Ferran Tarradelas, purtator de cuvant al Comisarului european pentru Energie a declarat pentru HotNews.ro ca in prezent Comisia Europeana verifica daca legislatia statelor membre transpune prevederea legata de certificatele energetice - articolul 7 al Directivei privind performanta energetica a cladirilor. "Daca dupa aceasta verificare Comisia considera ca Romania a esuat in indeplinirea obligatiilor acestui articol din Directiva, va deschide procedura de infringement", a spus oficialul european.

Tarradelas a spus ca prevederile legate de certificatele energetice ar trebui sa fie in vigoare, in acest moment. Intrebat daca Romania a notificat amanarea prevederilor, acesta a raspuns ca din verificarile de pana acum, nu exista nicio notificare in acest sens.

Cum s-a decis amanarea si anularea amanarii

Amanarea termenului la care certificatele energetice sa devina obligatorii a fost aprobata in data de 23 decembrie, prin Ordonanta de Urgenta 114/2009 "privind unde măsuri financiar-bugetare". Ordonanta are prevederi in domeniul finantelor, prevederi legate de salarii si pensii, de posturile din invatamant. Undeva la final, apare si articolul "buclucas" legat de certificatele energetice:

  • Art. XV: Prevederile art. 23 din Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.144 din 19 decembrie 2005, referitoare la elaborarea certificatelor de performanta energetica a cladirii si punerea acestora la dispozitie potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, în cazul vânzarii sau închirierii locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, se aplica începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Actul normativ, dat fiind ca abordeaza o arie larga de domenii, este semnat de 6 ministere si de Primul Ministru, insa de pe lista lipseste Ministerul Dezvoltarii, cel care gestioneaza problema certificarii energetice.

Din cei sase ministri care au semnat Ordonanta, doar doi sunt implicati in problema certificarii energetice: Vasile Blaga (ex-ministrul Dezvoltarii, in prezent ministrul Administratiei si Internelor) si Sebastian Vladescu, ministrul de Finante.

Certificatul energetic poate scoate la iveala ca locuintele noi sunt prost realizate

Bloc reabilitat
Bloc reabilitat
Foto: AGERPRES
Obligativitatea obtinerii certificatului energetic pentru operatiunile de vanzare, achizitie sau inchirierea de locuinte ar putea scoate la iveala faptul ca multe dintre cladirile noi sunt prost realizate, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici de Clădiri (AAEC), Emilia-Cerna Mladin.

In ceea ce priveste locuintele vechi, piata imobiliara nu poate fi influentata foarte mult, in sensul reducerii preturilor, avand in vedere ca este bine cunoscut faptul ca acestea nu sunt eficiente din punct de vedere energetic. Totusi, certificatul energetic ar putea ajuta viitorul beneficiar al unei locuinte sa negocieze pretul. "Nimeni nu este atat de naiv sa creada cand cumpara un apartament vechi ca este eficient termic. C si D sunt clasele energetice obisnuite. Nu va fi pentru nimeni o noutate cand se va spune ca locuinta se afla in C sau D. Nu e lumea atat de ignoranta. Dar omul ar putea totusi sa negocieze avand certificatul", a spus Mladin.

Insa, in cazul apartamentelor noi lucrurile stau altfel. "Nu sunt formidabile si poate aici este aceasta frica (n.red. teama dezvoltatorilor imobiliari ca vor scadea preturilor). S-a construit mult, ieftin si prost", a precizat presedintele AAEC. Potrivit acesteia, multe dintre locuintele noi ar putea sa "pice" in clasa energetica B.

AAEC: O cladire poate fi proiectata sa fie construita din caramida, iar in realitate sa fie din BCA

Emilia-Cerna Mladin sustine ca sunt diferente mari intre proiectul unei locuinte noi si ceea ce se realizeaza efectiv. De exemplu, o cladire poate fi proiectata sa fie construita din caramida, iar in realitate sa fie din BCA. "Nu vine nimeni sa sape cu tarnacopul sa vada din ce este facut blocul", a afirmat presedintele AAEC. Potrivit acesteia, cele mai eficiente sunt cladirile vechi reabilitate termic. "Cele reabilitate termic sunt minunate", a adaugat Mladin. Potrivit acesteia, aproximativ 95% dintre locuintele din Romania se incadreaza in clasele energetice C si D.

Costul obtinerii unui certificat energetic va fi cuprins intre 100 si 400 de euro, in functie de suprafata locuintei. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat costul pe metru patrat va fi mai mic.

Cladirile din Romania au pierderi energetice de circa 50%

In Romania, pierderile energetice sunt, in medie, de 30-35% din consumul de resurse primare, potrivit unui studiu privind securitatea energetica a Romaniei, elaborat de Institutul European din Romania. Cele mai mari pierderi, circa 50%, le inregistreaza cladirile.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Astfel, va afla consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat. De asemenea, va fi cunoscuta eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2/an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.