Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, s-a intalnit cu ministrul roman al economiei, Adriean Videanu si a primit de la acesta datele necesare elaborarii documentatiei tehnico-economice pentru pregatirea unei variante romanesti a traseului viitoarei conducte de transport al gazelor rusesti spre Europa. Romania a confirmat interesul sau pentru participarea la proiectul South Stream si a transmis partii ruse datele solicitate anterior pentru elaborarea noului itinerar al gazoductului pe teritoriul Romaniei, a anuntat biroul de presa al Gazprom, citat de agentia infox.

Intelegerea este rezultatul vizitei intreprinsa de conducerea companiei ruse in Romania. „Relatiile cu Romania in domeniul energetic sunt considerate strategice si nutrim convingerea ca raporturile de cooperare dintre tarile noastre se vor extinde. Ne unesc multi ani de parteneriat reciproc – anul trecut s-au implinit 30 de ani de la primele livrari de gaze rusesti in Romania. Intentionam sa contribuim si pe viitor la asigurarea securitatii energetice a partenerilor nostri europeni, inclusiv a celor romani”, a declarat, la sfarsitul intrevederii, Aleksandr Medvedev.

Potrivit informatiilor preliminare, in 2009, Gaprom Eksport a furnizat Romaniei 2,04 mld. mc de gaze naturale.

Ministrul Adriean Videanu a spus, potrivit Reuters, ca Transgaz a fost invitata sa participe la proiectul rus, dar nu a dat detalii suplimentare, adaugand doar ca o conferinta de presa care va fi anuntata ulterior va da si detaliile. Alti oficiali din minister au spus insa ca nu s-a stabilit inca nimic concret si ca discutiile continua.