Participarea Romaniei la proiectul rusesc South Stream este un lucru benefic atata vreme cat realizarea conductei Nabucco ramane prioritara, considera specialistii din sectorul energetic. Ministrul economiei Adriean Videanu da asigurari ca "Nabucco este prioritatea noastra", iar partea rusa a fost informata asupra acestui lucru. Prin parteneriatul cu Gazprom, Romania ar putea sa devina o zona importanta de tranzit a gazelor rusesti catre Europa, mai spun analistii.

  • "Este meritoriu faptul ca exista preocupari fata de cresterea sigurantei energetice. Si pentru Gazprom, Romania prezinta unele atuuri. In primul rand, Romania este inca un furnizor de gaze. Apoi este faptul ca Romania dispune de o retea de gaze si poate reprezenta o zona importanta de tranzit catre Europa", a declarat pentru HotNews.ro Aureliu Leca, seful catedrei UNESCO de Energie si Mediu de la Universitatea Politehnica.
  • "Noi nu putem da cu piciorul unei oferte de interconectare. Daca partea rusa a fost atentionata ca Nabucco ramane proiectul prioritar, atunci este foarte bine sa primim si proiectul South Stream. Orice noua interconectare este beneficia pentru diversificarea surselor si pentru cresterea sigurantei energetice", a declarat pentru HotNews.ro Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE). In opinia acestuia, Moscova ar putea avea, totusi, interesul sa grabeasca lucrurile in privinta South Stream pentru ca acest proiect sa poata fi realizat inaintea Nabucco. Conducta Nabucco ar urma sa aduca gaz din Marea Caspica ocolind Rusia, pentru a scadea dependenta europeana de gaz rusesc.

Videanu sustine, in schimb, ca Rusia nu considera Nabucoo un proiect rival South Stream. "Ne-au asigurat ca South Stream nu este sub nicio forma concurent al Nabucco, ci complementar", a spus ministrul economiei.

Gazprom si-a mai manifestat interesul si pentru constructia unor depozite subterane de gaze. Acest interes ar putea sa fie consecinta disputelor dintre Rusia si Ucraina pe marginea furnizarii de gaze naturale. "Fara aceste depozite, Rusia ar putea avea o problema in cazurile in care nu poate conta pe Ucraina pentru aprovizionarea Europei cu gaze naturale", a spus Jean Constantinescu.

Depozitele de gaze ar putea avea o capacitate totala de 2-6 miliarde metri cubi."De exemplu, depozitul de la Margineni ar putea avea intre 200 milioane si doua miliarde metri cubi. Avem 9-10 zacaminte depletate pe care le evaluam, iar pana la inceputul lunii martie sper sa avem toate datele care sa faca obiectul unei decizii in vederea demararii colaborii intre Romgaz si Gazprom. Cumulat, depozitele pe care am putea sa le construim au o capacitate intre 2-6 miliarde metri cubi", a afirmat Videanu.

Anul trecut, o disputa intre Rusia si Ucraina in legatura cu pretul gazelor naturale a dus la oprirea livrarilor de gaze rusesti catre Europa occidentala si la reduceri ale consumului in unele tarii, intr-o perioada marcata de temperaturi scazute. Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, 80% din acesta trecand prin Ucraina. De anul trecut, au mai existat in cateva randuri amenintari din partea Rusiei ca vor fi oprite livrarile din cauza intarzierilor la plata. Oprirea livrarilor de gaze rusesti spre Europa, via Ucraina, a cauzat pierderi de circa 800 milioane dolari pentru Gazprom.

Analistii rusi cred ca participarea Romaniei la South Stream ofera Gazprom camp de manevra in negocierile cu Bulgaria, potrivit RBK Daily. Eventuala participare a Romaniei la proiectul South Stream poate asigura Gazpromului o oarecare libertate de manevra in cazul in care apar probleme cu aprobarea proiectului de catre Bulgaria, crede analistul Vitali Kriukov, de la firma de consultanta si investitii Kapital.

In plus, acest lucru poate deveni un fel de atu in tratativele cu partea bulgara. In orice caz, atragerea unui numar cat mai mare de tari in acest proiect, ii ridica statutul si permite Gazpromului sa-si consolideze pozitiile pe piata europeana, a concluzionat expertul.

Gazprom merge la concesii: Turcia va primi reduceri la gaze

Conditiile create pe piata mondiala a gazelor naturale obliga Gazpromul sa revizuiasca una dintre principalele sale politici – cea tarifara. Compania discuta cu Turcia o posibila reducere a pretului la gazul rusesc. RBK Daily este de parere ca pentru a-si pastra cota de piata in Europa, Gazprom va trebui, probabil, sa aplice legea concesiilor nu numai in privinta Turciei. „Businessul trebuie sa fie reciproc avantajos. Compromisul este acel ceva catre care tindem”, a citat agentia RIA Novosti cuvintele vicepremierului Igor Sechin, sosit la Ankara pentru negocieri.

Anul trecut, presa turca a scris ca Ankara ar putea obtine reduceri la gaze. In plus, s-a vorbit despre posibilitatea revizuirii acelui punct din contract bazat pe principiul „take or pay”, conform caruia partea turca trebuie sa plateasca pentru intreg volumul de carburant contractat, deci inclusiv pentru cel neimportat. In 2009, Turcia nu a preluat aproximativ 2 mld. mc de gaze. In prezent, Turcia este al doilea client, dupa volumul de livrari, al Gazpromului. In 2009 concernul rus a exportat in aceasta tara 19,8 mld. mc de gaze si de combustibili. Gazprom, scrie RBK, a afirmat intotdeauna ca prefera sa vanda mai putine gaze, dar la un pret avantajos companiei, si ca nu are de gand sa modifice politica sa de preturi. Dar Turcia poate deveni a doua tara care obtine reduceri.

La inceputul saptamanii, Wall Street Journal a scris ca grupul italian ENI a convenit cu Gazprom sa cumpere gaze la preturi mult mai flexibile. Gazul Gazpromului este cel mai scump in Europa, de aceea pentru a-si pastra competitivitatea, compania trebuie sa accepte compromisuri, trebuie sa cedeze in fata cumparatorilor, spune analistul Vitaliu Kriukov, de la firma de consultanta Kapital. Dar scaderea tarifelor constituie un moment extrem de sensibil pentru holding, de aceea procesul este unul foarte selectiv si la o scara redusa. In acelasi timp, Gazprom nu opereaza modificari radicale in contractele sale.