Proiectul gazoductului Nabucco se afla in impas, in lipsa gazului natural care ar trebui sa-l alimenteze, afirma politologul german Alexander Rahr, intr-un interviu acordat agentiei azere 1news, preluat de RIA Novosti.

"Proiectul Nabucco s-a blocat complet, este in impas, Rusia reusind sa convinga mai multe tari balcanice sa se alature proiectului South Stream. Negocieri legate de South Stream se deruleaza de asemenea cu foarte mult succes intre Turcia si Rusia", a precizat Rahr.

El adauga ca schimbarile care au intervenit in administratia de la Kiev arata ca Ucraina este mult mai deschisa acum spre investitiile companiilor rusesti.

"Turkmenii isi vand cvasitotalitatea gazului lor fie in Rusia, fie in China, astfel incat doar gazul azer ramane pentru Nabucco", explica expertul.

"Si totusi, Azerbaidjanul vinde in prezent volume mari de gaze direct in Rusia sau in Iran. Astfel, nu mai ramane, pur si simplu, gaz pentru Nabucco".

Potrivit politologului, Occidentul spera sa alimenteze Nabucco cu gazul irakian.

"Dar situatia din Irak este instabila si nu stim daca exista suficient gaz pentru piata europeana", a adaugat Rahr.

"Orice ar fi, aceasta este unica sansa pentru proiectul Nabucco", a concluzionat el.

Proiectul Nabucco reprezinta prelungirea gazoductului Baku-Tbilissi-Erzurum. Promis de Uniunea Europeana, conducta ar trebui sa permita transportarea a 20 pana la 30 de miliarde de metri cubi de gaz natural caspic incepand cu 2014, ocolind teritoriul Rusiei.

Nabucco este in concurenta cu proiectul rusesc South Stream, care isi propune sa lege Rusia de sudul Europei trecand pe sub Marea Neagra, ceea ce ar permite ocolirea tarilor traditionale de tranzit, in special Ucraina.