Bulgaria ar trebui sa caute modalitati de a-si asigura un grad mai mare de independenta energetica, a declarat joi ambasadorul american la Sofia, James Warlick, in fata membrilor American Chamber of Commerce din tara vecina, relateaza Novinite.com.

El a subliniat ca, in timp ce America era dependenta de petrolul din Orientul Mijlociu, Bulgaria s-a bazat aproape in totalitate pe gazul natural importat din Rusia.

"Deciziile pe care guvernul bulgar le ia in aceste zile vor stabili viitorul tarii pentru deceniile viitoare", a subliniat Warlick, care a adaugat ca securitatea energetica poate fi atinsa prin transparenta si diversificarea surselor, care necesita investitii, diplomatie si abilitati de negociere, dar si o viziune strategica.

Oficialul american a precizat ca marile proiecte energetice trebuie evaluate in functie de profitabilitatea lor, si nu in urma presiunilor politice sau externe.

Ambasadorul american a spus ca realizarea gazoductului Nabucco si conectarea retelei bulgaresti de gaze cu cea din Grecia si Romania sunt cruciale dar nu suficiente pentru securitatea energetica a Bulgariei.

Declaratia oficialului american vine la cateva zile dupa ce ministrul rus al Energiei a afirmat ca Bulgaria va incepe constructia centralei nucleare de la Belene pe baza unui credit contractat din Rusia. De asemenea, Bulgaria nu a oferit inca un raspuns cert legat de implicarea in proiectul South Stream, principalul concurent pentru Nabucco.