Directorii din companiile energetice de stat isi vor primi pana in iunie doar salariile stabilite la nivelul secretarilor de stat, a declarat ministrul Economiei Adriean Videanu. Potrivit acestuia, Ministerul Economiei va propune Guvernului adoptarea, in iunie, a unor criterii de performanta in functie de care sa fie calculate anumite bonusuri. Aceste prime vor fi acordate numai in cazul in care vor fi depasiti indicatorii de performanta. Daca vor fi indeplinite obiectivele, salariul va fi cel al unui secretar de stat. "De acum, atingerea obiectivelor inseamna salarizarea cu salariul de secretar de stat. Indeplinirea obiectivelor inseamna salariu de secretar de stat", a spus Videanu.

Criteriile de performanta vor fi stabilite in urma corectarii bugetelor companiilor nationale pe 2010. "Am dispus azi corectarea bugetelor companiilor nationale pe 2010, la nivelul de secretari de stat. Pana in iunie, vom modifica criteriile de performanta, iar de la 1 iulie ar putea intra in vigoare alt contract de mandat in care, daca isi indeplinesc criteriile din noul contract, vor primi salariul, iar daca depasesc criteriile, atunci Guvernul le-ar putea da bonusuri", a precizat Videanu. Salariul unui secretar de stat este de circa 6.700 lei.

Ministrul a precizat ca aceste criterii de performanta "se vor duce si in sus si in jos". Videanu a mai spus ca acordarea acestor bonusuri depinde de hotararea Guvernului din iunie. "Criteriile de performanta ar putea fi introduse de la 1 iulie sau de la 1 ianuarie 2011", a afirmat Videanu.

"Mi se pare corect ca ceea ce trebuie monitorizat in permanenta este performanta. Daca se depaseste putem discuta de o anumita recompensare in functie de performanta", a mai spus Videanu.

Videanu a mai spus ca in urma discutiilor cu FMI, va fi facuta o planificare trimestriala a cheltuielilor tuturor companiilor nationale.

"In urma discutiilor cu FMI, ne-am angajat sa facem o monitorizare trimestriala a indicatorilor de performanta a companiilor nationale. Aceasta este filozofia din toate companiile private unde exista criterii de performanta. Am identificat impreuna cu FMI aceasta posibilitate de crestere a veniturilor in functie de performanta", a mai spus ministrul Economiei.

Ministrul a precizat ca societatile din subordinea Ministerului Economiei nu beneficiaza de subventii, exceptie facand cele din programul nuclear si Compania Nationala a Huilei. Pentru CNH, 2010 este ultimul an in care vor mai fi acordate subventii.