Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la plecarea intr-o vizita in Kazahstan, ca unul dintre obiectivele acesteia este atragerea acestei tari in proiecte energetice la care Romania este parte, cum ar fi PEOP si cel legat de tranzitul de gaze spre Europa, relateaza Mediafax.

Potrivit sefului statului, unul dintre obiectivele vizitei este atragerea Kazahstanului in proiectul trilateral Romania-Azerbaijan-Georgia pentru tranzitul de gaze spre Europa, care prevede construirea unui terminal de gaze lichefiate la Constanta. De asemenea, partea romana doreste atragerea Kazahstanului in proiectul PEOP.

Presedintele a precizat ca va avea, cu aceasta ocazie, intalniri cu reprezentantii unor companii din domeniul energiei, precum KazMunaiGaz si Rominserv Kazahstan. El a adaugat ca vor fi semnate acorduri pentru cooperare economica, in Justitie, pentru protejarea investitiilor, in turism si in domeniul statisticii.

In cadrul vizitei de doua zile in Kazahstan, Traian Basescu are programate intalniri cu omologul sau kazah, Nursultan Nazarbaev si cu presedintele Parlamentului, U.B. Mukhamedjanov. Din delagatia care il insoteste pe Traian Basescu in Kazahstan fac parte ministrii Adriean Videanu, Gabriel Oprea si Teodor Baconschi. Traian Basescu va reveni in tara miercuri seara.

Seful statului a oferit frezii cu snur alb si rosu, inainte de plecare, membrelor delegatiei oficiale si ziaristelor prezente.