Bulgaria intentioneaza sa demareze constructia unei centrale nucleare de 2.000 de megawati la Belene si, in acelasi timp, sa dea unda verde si extinderii complexului nuclear de la Kozlodui, pentru ca cele doua proiecte sa fie dezvoltate concomitent, a anuntat vineri ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Traicho Traikov, potrivit agentiei Novinite.

"Proiectele de la Kozlodui si Belene pot fi dezvoltate in mod simultan si independent unul de altul", a sustinut Traikov in fata Parlamentului de la Sofia.

Ministrul bulgar a raspuns astfel intrebarilor formulate de fostul premier bulgar Sergei Stanishev si de predecesorul sau in fruntea ministerului, cu privire la intentiile noului guvern de centru-dreapta in privinta sectorului energetic.

Traikov a sustinut ca implementarea celor doua proiecte este conditionata de aportul investitorilor straini, in conditiile in care implicarea statului in finantarea acestora este exclusa.

Rusia si Bulgaria au ajuns la un acord, luna trecuta, privind inceperea constructiei centralei nucleare de la Belene in primavara anului 2010. Rusia anunta atunci acordarea unui credit de doua miliarde de euro pentru demararea proiectului, pretinzand in schimb, potrivit unor informatii neoficiale, 50% din actiuni.

Proiectul centralei nucleare de la Belene a fost blocat dupa ce compania germana RWE, care trebuia sa furnizeze circa 2 miliarde de euro in schimbul a 49% din actiuni, s-a retras din acest proiect in toamna anului 2009.

Totodata, Bulgaria ia in considerare si construirea unui nou reactor in cadrul centralei nucleare de la Kozlodui, care sa aiba o capacitate de cel putin 1.000 de megawati. Centrala de la Kozlodui are in prezent numai doua reactoare functionale, de cate 1.000 de megawati fiecare, dupa ce autoritatile au inchis cele patru reactoare de 440 de megawati, in urma unui acord cu Comisia Europeana.