Schimbarile survenite pe piata gazelor naturale, unde furnizorii traditionali pierd profituri sub presiunea preturilor mult mai mici ale gazului natural lichefiat reclama o reactie imediata, noteaza Nezavisimaia gazeta. Potrivit ministrului algerian al energiei, Shakib Khelil, ceea ce trebuie facut pentru a stopa scaderea tarifelor mondiale rezida in „reducerea productiei de gaze”.

Expertii britanici in finante cred ca, astfel, Algeria, care va gazdui la 19 aprilie reuniunea Forumului statelor exportatoare de gaze, solicita un plus de coordonare a actiunilor intre principalii membri ai organizatiei, printre care se numara Rusia, Qatar, Egipt, Venezuela, Nigeria, Libia, Iran, Bolivia.

Intre timp, mai noteaza publicatia rusa, noile tehnologii de productie si cresterea ofertei mondiale de gaze subrezesc pozitia Rusiei pe piata mondiala a gazelor. Pentru prima data in ulitmii sase ani, SUA au intrecut Rusia la nivelul productiei de gaze realizate din sisturi bituminoase – 620 mld. mc in SUA fata de 582 mld. mc in Rusia. Mai mult, ponderea gazului din sisturi in productia americana a fost de 10% si va creste constant.

Gazprom este pus, astfel, in fata pericolului real de a pierde piata: daca SUA vor spori propria productie de gaze, materia prima importata de America se va reduce la minim, in conditiile in care compania rusa spera sa ocupe 10% din piata americana.

In acest sens, partenerul companiei de consultanta RusEnery, Mihail Krutihin, aminteste ca, potrivit ultimelor date ale Agentiei internationale a energiei, oferta de gaz lichefiat depaseste cererea cu aproximativ 30%. „Este evident ca nimeni nu va reduce productia de gaze naturale cu o treime. Dimpotriva, se pun in functiune alte capacitati", a estimat expertul.

Altfel spus, declaratia lui Khelil este o simpla constatare de fapte, ca, in prezent, gazul transportat prin conducte a intrat sub presiunea celui lichefiat, mai ieftin, arata sursa citata.