Dupa aproape un an de negocieri, Romania, Georgia si Azerbaijan au semnat un memorandum privind infiintarea unei companii de proiect care va avea sediul la Bucuresti. Compania se va ocupa de elaborarea unui studiu de fezabilitate in vederea implementarii proiectului privind transportul de gaze pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Cele trei parti au convenit ca proiectul sa fie numit AGRI - Azerbaijan Georgia Romania Interconnection. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca AGRI ar putea sa fie finalizat inaintea proiectului de transport gaze Nabucco. Partile implicate in proiect sustin ca AGRI ar putea asigura tranzitul gazelor din Azerbaidjan catre piata Uniunii Europene.

Memorandumul de intelegere a fost semnat de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev si ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri.

Din punctul meu de vedere, proiectul se va face mai repede decat Nabucco(...)Romania va insista sa fie unul dintre proiectele prioritare, inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

Adriean Videanu, ministrul economiei

Potrivit ministrului economiei, "in urma unor discutii care au durat aproape un an, am convenit semnarea unui memorandum care sa asigure suportul pentru un proiect de transport al gazelor din Azerbaidjan, prin Geoargia in Romania, si de aici in Uniunea Europeana". In acest context, cele trei parti au stabilit sa sprijine constituirea unei companii cu sediul la Bucuresti care sa integreze studiile existente si sa realizeze studiul de fezabilitate in vederea dezvoltarii proiectului AGRI.

"Compania va fi infiintata in urmatoarele luni si chiar de maine vom demara demersurile infiintarii. Avem cateva locatii pentru sediu, speram ca la inceputul lunii mai sa avem un punct de vedere comun legat de statut", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei, cu ocazia semnarii memorandumului", a afirmat Videanu. Potrivit acestuia, AGRI ar putea fi finalizat inaintea Nabucco. Videanu a mai spus ca AGRI este unul dintre proiectele de diversificare a rutelor de tranzit in domeniul gazelor naturale. Aceste proiecte vizeaza reducerea dependentei de gazele rusesti.

"Proiectul AGRI este complementar proiectului Nabucco, face parte din multitudinea de proiecte pe culoarul sudic, si Romania va insista sa fie unul dintre proiectele prioritare, inclusiv la nivelul Uniunii Europene", a precizat Videanu.

Ministrul industriei din Azerbaidjan: Semnarea memorandumului este un eveniment istoric

Ministrul Industriei din Azerbaidjan considera ca este un proiect foarte important, nu numai pentru tara pe care o reprezinta, ci si pentru statele europene. Acesta sustine ca Azerbaidjan acorda o atentie foarte mare acestui proiect. De altfel, considera ca semnarea memorandumului reprezinta un eveniment istoric.

"Astazi ne-am adunat si as numi semnarea acestui memorandum un eveniment istoric.

La noi in tara se acorda atentie deosebita acestui proiect. Noi insarcinam companiile noastre nationale sa desfasoare o cercetare amanuntita din punct de vedere economic, comercial, financicar si juridic (...) Acest proiect are o importanta nu doar pentru Azerbaidjan, dar si pentru toate tarile din zona Marii Negre.

Natig Aliyev, ministrul industriei din Azerbaidjan

Cred ca in urma activitatii depuse am ajuns la o intelegere si am sprijinit propunerea Romaniei privind infiintarea unui sistem de transport care presupune livrarea de gaze naturale si gaze lichefiate in Romania. La noi in tara se acorda atentie deosebita acestui proiect. Noi insarcinam companiile noastre nationale sa desfasoare o cercetare amanuntita din punct de vedere economic, comercial, financicar si juridic legata de acest proiect, pentru a demonstra eficienta sa economica si sa sublinieze mecanismele de realizare a acestui proiec. Acest proiect are o importanta nu doar pentru Azerbaidjan, dar si pentru toate tarile din zona Marii Negre", a declarat ministrul Industriei si Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev.

Azerbaijan a produs anul trecut 23,5 miliarde metri cubi de gaze si intentioneaza sa ajunga la o cantitate de 28,5 miliarde metri cubi de gaze. Azerbaijan are rezerve de 2.200 miliarde de metri cubi de gaze. "Astfel se explica interesul tarilor din Europa pentru Azerbaidjan. Noi suntem pentru diversificarea cailor de transport a resurselor energetice", a precizat Aliyev.

Gaze vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Gazele din Azerbaijan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze.Inainte de semnarea momorandumului, proiectul era estimat la 4-6 miliarde de euro.