Ministerul Economiei: In 2013 va fi un soc in ceea ce priveste majorarea preturilor la energia electrica
Potrivit acestuia, pretul carbunelui creste, in medie, cu 10% pe an. "Aceasta crestere nu s-a resimtit, pana acum, in pretul energiei. Motivul ar trebui explicat de cei de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", a afirmat directorul din Ministerul Economiei.
2010 este ultimul an in care statul roman acorda subventii pentru carbune. Eliminarea subventiilor ar putea avea influenta asupra costurilor de productie a energiei electrice. "Dispare subventia la huila, iar din 2013, necesarul de permise de emisii poluante va trebui cumparat. Romania are 40% energie produsa din carbune", a explicat Sandulescu. Acesta a precizat ca nu se pune problema scumpirii energiei de "maine sau poimaine", ci din 2013.
Producatorii din sectorul energetic care emit dioxid de carbon vor fi nevoiti sa achizitioneze permisii de emisii. In plus, sunt obligati, conform normelor europene, sa realizeze investitii de mediu, in instalatii de desulfurare.
Sandulescu sustine ca o influenta asupra preturilor ar putea fi determinata de investitiile care vor fi realizate in productia energiei din surse regenerabile.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
pana cand au intrat si altii pe telefonie fixa si i-au nenorocit...
acum stiu sa aiba tarife foarte bune si sa fie foarte amabili ... cand erau monopol nu stiau
comparatia lui marius este nefericita, deoarece comportamentul ofertantului in piata de monopol (chiar si in oligopol) este diferit de cel al ofertanului din piata monopolista, in care concurenta pune presiune pe diminuarea pretului!
Pe o piata de monopol al unui producator de autoturisme (cum era piata Dacia inainte de 1989), costurile ocazionate cu investitiile noi in echipamente ar fi fost amortizate tot prin pret.
http://www.e-transport.ro/Info_Europa-Grecia-t85-o1.html
reiese ca la Greci chiar e scumpa benzina. Ai vrun link? Da' nu cu pretul din 2009, cu ce e in 2010. Niste argumente nu strica.
sunt multe tari in ue unde benzine e mai ierfina... oricum la caltitate mare se simte...
La fel este si cu preturile la alte utilitati. Cum spunea un utilizator mai sus, veniturile sunt si ele net superioare.
petrom isi permite sa tina pretul sus, pentru ca beneficiaza de un monopol natural pe resursele naturale ale Romaniei => costuri mici cu redeventa + costuri mici cu personalul => costuri mai mici de productie => profit mare!
Numai ca nici alea nu-s mai ieftine. Plus ca daca studiem pretum mediu in UE vedem ca nu-i mai mic decit la noi. asha ca nu vad de unde supararea asta.
Mancati castane la greu. Faptul ca pretul e ridicat in Romania e una, dar sa spui ca e mai scump decat in Austria sau Anglia e minciuna.
Imi place cu cita seninatate si naturalete combati... Deci recunosti ca minti, da' nu chiar asha cum spun altii!!! Tu esti bun de politician prietene.
Cit despre ce zice ziarul financiar, de ce nu ne dai direct linkul cu pricina, ar fi mai simplu.
De exemplu, daca ma uit pe site-ul asta:
http://www.e-transport.ro/Info_Europa-Austria-t15-o1.html
Benzina 95
Austria - 1.207EUR
Bulgaria - 1.1198EUR
Suedia - 1.382EUR
Anglia - 1.3628EUR
Romania - 1.0736EUR
De unde rezulta ca ori esti pe linga subiect, ori minti. Sau maie varianta sa ai o sursa de informare ai buna. Daca ai, indica-ne si noua care e.
Datele actualizate in martie 2010. Romania nu e trecuta...da poti face tu o conversie catre lira sau euro.
Da' poate site-ul tau e mai de incredere
Dupa cursul BRN de azi
1 eur = 4.1397
1 lira = 4,7157
de unde rezulta pretul in euro de 1.15 * 4.7157 / 4.1397 = 1.31 EUR = 5.42 RON
Adica MAI SCUMP ca in romania.
Ori nu stii care-i cursul EUR/Lira, ori te pacalescu aia de la benzinarie. Nu pricep unde vrei sa ajungi. Site-ul ala spune cam ce spune si cel pe care l-am gasit eu.
Am luat pretul la benzina fara plumd de 95 din tabelul tau si a iesit la cursul de ieri 5.52 RON. iar la noi pretul e de 4.1- 4.2. Tot nu e evident ca benzina in Anglia e mai scumpa? Inteleg sa gresesti, sa nu stii, sa fi avur impresia... Da' sa incerci sa-mi explici ca 1.15 lire e mai ieftin decit 1.1 eur, asta tine de prostie deacuma? Esti cumva prezentator pe la RTV sau A3? Ca doar aia reusesc sa minta cu atita naturalete.
Iei pretul din fiecare zi al lunii martie (de la companiile mari sau importante din romania) si faci conversia valutara (la euro sau lire). Faci media intre ele si media pe toata luna. Nu compara cursul de ieri cu media din martie ca compari mere cu pere. Iar eu cand am pus acu' o sapt benzina de 95 era 4.47. (10 centi diferenta). M-ai scoate-ti barna din ochi si infumurarea din suflet.
Germania - 1,20EUR
Romania - 1,07EUR.
Numai ca in Germania acciza la combustibil e dubla decat la noi. Deci, petrolistii fac PROFITURI DUBLE la noi.
Cred ca e ceva de genu la dansi vand mult si cu adaos mic, iar la noi vand putin cu adaos urias.
Dar daca tinem mortis sa ne laudam cu energie obtinuta din carbuni ...
Dar daca tinem mortis sa ne laudam cu energie obtinuta din carbuni ...
deja suntem fruntasi la pretusi la gaz, electricitate etc.... mi-e frica sa ma gandesc cum o sa fie in 2013...
sa privim totusi partea buna a lucrurilor... centralele solare sau eoliene incep sa fie o alternativa destul de viabila... pana in 2013 mai evolueaza, cumulat cu pretul energiei... o sa fie chiar rentabile (cel putin asa sper)... si atunci papa electriva
Ati ghicit: in niciun fel! Da Doamne sa bata vantul in turbine, da Doamne sa curga apa in hidrocentrale....ca oamenii vor plati kilowattul tot ca si cum l-am obtine din carbune, in termocentrale, ca noi suntem destepti si ei sunt multi si prosti.
La departamentul de strategie/politici energetice din min. economiei e nevoie de specialisti, nu de pupincuristi.
Atat timp cat politicul este implicat peste masura,chiar nejustificat ,in economic nu vom avea parte de prosperitate.Tare imi pare rau ca nu am emigrat atunci cand era timpul.Dar cu siguranta pe copii ii las sa plece unde vor in lume pentru ca nu vreau sa devina si ei sclavii politrucilor care ,zic ei,ne conduc.Catre ce ........?