Rusia si Ucraina au semnat doua acorduri interstatale-cheie. Ucraina a primit o reducere de o treime la pretul gazelor naturale importate din Rusia, dupa negocierile care au avut loc la Harkov intre presedintii Viktor Ianukovici si Dmitri Medvedev, anunta RIA Novosti. In schimb, flota rusa va putea sa stationeze in Crimeea timp de 25 de ani dupa 2017, conform datei de retragere prevazute initial.

Medvedev a anuntat, intr-o conferinta de presa comuna cu Ianukovici, ca Ucraina va beneficia de o reducere de 100 de dolari in cazul in care gazul rusesc ajunge la pretul de 330 de dolari pe mia de metri cubi. Kievul va beneficia de un discount de 30% daca pretul este altul, a precizat Dmitri Medvedev.

Viktor Ianukovici a precizat ca aceste reduceri intra in vigoare incepand cu aprilie 2010.

Potrivit contractului semnat in 19 ianuarie 2009, Ucraina cumpara gaze naturale din Rusia la pretul pietei. Indexat cu evolutia cursului petrolului, importurile s-au scumpit la 305 dolari/1.000 m3 in primul trimestru al anului si ar trebui sa atinga nivelul de 320 dolari in cel de-al doilea.

Pe de alta parte, Rusia si Ucraina au semnat un acord care permite flotei ruse din Marea Neagra sa stationeze in Crimeea timp de 25 de ani dupa 2017, data de retragere prevazuta initial.

Acest acord, semnat la nivel de negocieri intre presedintele Medvedev si omologul sau ucrainean, Ianukovici, prelungeste cu 25 de ani posibilitatea de stationare a flotei ruse.

Cei doi sefi de stat nu au ajuns inca la o concluzie in privita preluarii de catre Rusia a unei participatiuni la constructorul de avioane Antonov, asa cum dorea Moscova. Discutiile dintre cei doi s-au referit insa la posibilitatea infiintarii unei companii mixte pentru constructia de avioane, care ar urma sa includa si concernul Antonov.