Constructia gazoductului Nabucco nu are sens in lipsa contractelor referitoare la desfacerea volumului de gaze transportate, a declarat sambata premierul Rusiei, Vladimir Putin, intr-o conferinta de presa sustinuta la Viena, adaugand totusi ca realizarea conductei ar putea fi justificata in momentul in care se majoreaza cererea, relateaza RIA Novosti.

"Este lipsit de sens sa construiesti o conducta fara sa ai contracte. Spuneti-mi un singur contract pentru Nabucco. In ceea ce priveste South Stream, putem sa incheiem contractele in orele care urmeaza. Aceasta nu inseamna insa ca realizarea proiectului Nabucco ar fi imposibila, daca va creste cererea. Pur si simplu, acum este prematur", a spus primul ministru, dupa intrevederea pe care a avut-o cu cancelarul austriac Verner Feiman.

Vladimir Putin se afla in Austria pentru a semna un acord de cooperare cu referitor la constructia si exploatarea gazoductului South Stream pe teritoriul austriac.

Realizarea partii sudice a gazoductului Nabucco ar trebui sa inceapa in 2011 iar punerea sa in functiune este prevazuta pentru anul 2014.

Evaluat la 7,9 miliarde de dolari si avand o lungime de 3.000 de kilometri, proiectul Nabucco este o prelungire a gazoductului Baku-Tbilissi-Erzurum. Sustinuta de Uniunea Europeana, conducta ar trebui sa permita transportarea in Europa a unui volum de 20 - 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale caspice, ocolind teritoriul Rusiei.

Gazoductul Nabucco urmeaza sa treaca prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Hungaria, Romania si Austria. Doua treimi din conducta vor fi amplasate pe teritoriul turc.

South Stream va fi realizat in orice caz

Putin a precizat ca South Stream va fi realizat in orice caz, punerea sa in functiune permitand majorarea livrarilor de gaze in Austria.

"Dupa realizarea South Stream, livrarile de gaze vor creste cu doua miliarde de metri cubi", a spus el, adaugand ca Rusia este pregatita sa realizeze acest proiect la fel de rapid ca si cel referitor la gazoductul Nord Stream.

"Avem intentia sa realizam acest proiect in orice caz. Am inceput deja lucrarile de constructie pentru Nord Stream in Marea Baltica si suntem pregatiti sa facem acelasi lucru la fel de rapid in Marea Neagra", a spus Putin.

Nabucco este esential pentru Germania - ministru bavarez

De notat faptul ca vineri ministrul bavarez al Economiei, Emilia Muller, a afirmat, dupa o vizita in Azerbaidjan, ca societatea azera a petrolului si gazelor GNKAR ar putea furniza anual 12 miliarde de metri cubi de gaze pentru Nabucco, care are nevoie de un volum total de 31 de miliarde.

Ministrul bavarez a subliniat ca proiectul Nabucco este crucial pentru Germania. Societatea germana RWE, care este implicata in acest proiect, intentioneaza sa construiasca in Bavaria o centrala alimentata cu gaze.