Statul roman isi va reduce participatia de 51% pe care o detine la EnergoNuclear, compania mixta care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, intr-un interviu acordat HotNews.ro. Potrivit acestuia, participatia ar putea fi redusa la 20-34%. "Ne diminuam partea, astfel incat statul roman sa fie un actionar care sa participe activ la dezvoltarea proiectului si sa nu fie o frana", a spus ministrul. Acesta recunoaste ca este dificil pentru statul roman sa finanteze partea sa de 51% pe care o detine in prezent.

"Dat fiind situatia de criza va fi dificil ca statul roman sa finanteze partea de 51%. Trebuie sa privim cu realism acest lucru, si dat fiind faptul ca grupurile 3 si 4 reprezinta poate cel mai atractiv proiect nuclear in aceasta zona a Europei, este pacat ca noi, statul, sa blocam dezvoltarea acestui proiect. Ne diminuam partea, astfel incat statul roman sa fie un actionar care sa participe activ la dezvoltarea proiectului si sa nu fie o frana. Undeva intre 20 si 34%", a declarat ministrul.

Productie video realizata de Oana Boncu

Acesta sustine ca prin reducerea participatiei, statul va permite crearea unei competitii in sectorul energetic. "E un element de credibilitate pentru a incuraja investitiile private in productia de energie. Asa, daca statul devine singurul si unicul producator, chiar daca eu doresc sa privatizez managementul celor doua companii energetice, cred ca este important sa dam un semnal in zona aparitiei majoritare a sectorului privat in zona productiei de energie", a explicat Videanu.

In acest moment, statul prin Nuclearelectrica, detine 51% din proiectul reactoarelor 3 si 4, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%.

"Construirea unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda reprezinta unul dintre cele mai atractive proiecte la nivelul Uniunii Europene", a declarat, la inceputul anului, Adriean Videanu. Ministrul economiei a mai spus ca nu se pune "problema finantarii" la acest proiect. Cele doua unitati de productie a electricitatii ar urma sa fie finalizate in 2015-2016.