Ministerul Economiei vrea sa caute soutii pentru a nu renunta la subventionarea productiei de huila, chiar daca Fondul Monetar International nu este de acord. "Va trebui sa gasim solutii de subventionare in continuare, chiar daca FMI a spus ca de la anul nu se mai poate", a declarat Tudor Serban, secretar de stat in Ministerul Economiei, in cadrul seminarului MEDIAFAX Talks about Energy. De altfel, in scrisoarea de intentie catre FMI, Guvernul se angajeaza sa retraga treptat subventiile pentru carbune pana la sfarsitul anului.

"In conformitate cu reglementarile UE privind concurenta, vom retrage treptat subventiile pentru extractia de carbune pana la finele anului 2010 si vom elabora o strategie de exit care sa fie desfasurata pe urmatorii 5 ani", se arata in scrisoarea de intentie.

Tudor Serban spune ca trebuie sustinut in continuare mineritul, avand in vedere ca este o activitate foarte dificila. "Nu trebuie sa renuntam la minerit. A scoate carbuni de la 1.000 de metri adancime nu este foarte simplu", a spus secretarul de stat in Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, sectorul trebuie "usurat de o povara istorica" pentru a putea fi incluse cat "mai curate", fara datorii, in cele doua mari companii energetice care urmeaza sa fie infiintate, Electra si Hidroenergetica.

Reprezentantul Ministerului Economiei a mai spus ca investitiile care vor fi facute in acest sector vor duce la cresterea pretului la carbune. "Nu ne putem delimita de acest sector, chiar daca este poluant. Dar sectorul trebuie restrucutrat, atat ca eficienta a centralelor, cat si ca numar de personal", a mai spus Tudor Serban.