Noul guvern instalat la Budapesta negociaza rascumpararea unui pachet de 21,2% din actiunile companiei MOL, vandute grupului rusesc Surgutneftegaz. Potrivit presei ungare, afacerea ar putea costa 1,77 miliarde dolari. Agentia Reuters noteaza, la randul ei, ca primele discutii pe marginea acestui subiect au avut loc duminica.

Surgutneftegaz a achizitionat 21,2% din actiunile MOL in toamna anului trecut, cu 1,86 mld. dolari, dar autoritatile de la Budapesta au refuzat sa aprobe tranzactia, pana la obtinerea tuturor informatiilor solicitate.

Drept urmare, compania rusa nu a intrat in registrul actionarilor si nu a participat la adunarea generala a MOL din 2009. In aprilie 2010, agentia de reglementare financiara a Ungariei, PSZAF, a finalizat ancheta legata de achizitionarea actiunilor MOL, dar fara a formula vreo pretentie la adresa partii ruse.

Noile demersuri ale autoritatilor ungare survin in contextul in care Surgutneftegaz incearca sa obtina in instanta introducerea ei in registrul de actionariat. Surgutneftegaz este cea mai bogata companie de petrol si gaze naturale din lume. La sfarsitul anului 2009, in conturile ei figurau peste 17 miliarde de dolari.

Structura de actionari a companiei nu este cunoscuta, dar se crede ca ea apartine directorului general, Vladimir Bogdanov. MOL ete cel mai important activ detinut de Surgutneftegaz in afara Rusiei.