Presedintele rus Dmitri Medvedev a dat marti Belarusului un termen de cinci zile pentru a-si plati datoria la gazele rusesti.

"Le dam colegilor nostri belarusi cinci zile pentru ca ei sa decida cum vor merge mai departe", a declarat presedintele rus in cadrul unei intalniri cu seful Gazprom, Aleksei Miller, potrivit Interfax, citat de Agerpres.

"Daca acest lucru nu va fi facut, atunci vom trece la luarea unor masuri severe", a insistat presedintele rus, Dmitri Medvedev.

Potrivit Gazprom, Minskul trebuie sa achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la inceputul anului. Gigantul rus se confrunta adesea cu problema intarzierilor la plata gazelor din partea Belarusului, tara pe care a amenintat-o de mai multe ori in ultimii ani cu reducerea livrarilor sale in caz de neplata.

Relatiile in domeniul energetic dintre Moscova si Minsk, dar si dintre Moscova si Kievul vecin, sunt urmarite cu atentie de clientii europeni ai Gazprom, care se tem de intreruperi ale livrarilor, in conditiile in care 20% din importurile de gaz rusesc ale UE tranziteaza Belarus, iar restul trece prin Ucraina.