Abia intors din Rusia, ministrul economiei, Adriean Videanu, a sustinut o conferinta de presa in care a vorbit despre rezultatele intalnirii de la Moscova cu presedintele Gazprom, Alexei Miller si despre reducerea cheltuielilor bugetare. Videanu sustine ca autoritatile romane au reusit sa obtina o reducere a pretului la gazele din import cu 13 dolari de la 365 dolari mia de metri cubi. In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor, Videanu a spus ca nu are "nicio rezerva" sa reduca personalul ministerului cu 25%, luand in calcul chiar si renuntarea la unii secretari de stat. "Cei care muncesc mai putin sa-si caute de lucru in alta parte", a spus ministrul.

Acesta sustine ca prefera sa faca disponibilizari decat sa diminueze salariile. "Ma uit pe ordinele ministrului care au 11 semnaturi, in mod inutil", a precizat ministrul.

El a mai spus ca din cei 55 de reprezentanti ai Ministerului Economiei in CA si AGA, 48 au depus declaratii personale de donare a sumelor catre Fondul de Solidaritate, doi au renuntat la functii, iar 5 nu au putut fi contactati. Despre remaniere, Videanu a spus ca "se discuta intre premier si presedinte si se face". In cadrul conferintei, Videanu a negat informatiile aparute in presa potrivit carora ar fi facut tranzactii pe bursa prin casa de brokeraj Equity Invest. "Din 11 decembrie 2008, cu doua saptamani inainte sa devin ministru, societatea Equity Invest a renuntat la tranzactionarea in nume propriu pe BVB. Toate informatiile tranzactiei la care s-a facut referire sunt publice (...) Am sesizat CNA de discreditare a propriei persoane", a spus Videanu.

Videanu a mai spus ca proiectul de act normativ privind vanzarea unui pachet de 11,84% din actiunile OMV Petrom detinute de stat va fi prezentat in sedinta viitoare a Guvernului, iar tranzactionarea pe Bursa ar putea avea loc in septembrie.

"Am adresat presedintelui Gazprom solicitarea sa ne sprijine in reducerea preturilor la importurile de gaze"

  • Legat de vizita de la Moscova privesc cu mult optimism vizita. Am abordat 5 puncte importante: depozitele de gaze din Romania, tranzitul de gaze, investitiile in productia de energie electrica pe gaze, pretul gazelor din import si South Stream.
  • Am solicitat Romgaz sa urgenteze studiul de fezabilitate la Roman Margineni, urmand ca in toamna la
     
    Am redus cu 13 dolari pretul negociat initial cu Wintershall. Pretul de import era de 365 dolari. Undeva in septembrie, pretul gazului se preconizeaza sa creasca la peste 400 de dolari mia de metri cubi.
     
     
    Adriean Videanu
    vizita presedintelui Goazprom sa-l putem materializa. 
  • Reprezentantii Transgaz vor fi pe 6 iulie la Moscova pentru a incepe negocierile despre tranzitul de gaze catre zona Balcanica.
  • Gazprom si-a manifestat disponibilitate si pentru investitii green-field.
  • Am adresat solicitarea sa ne sprijine in reducerea preturilor la importurile de gaze. Am redus cu 13 dolari pretul negociat initial cu Wintershall. Pretul de import era de 365 dolari. Undeva in septembrie, pretul gazului se preconizeaza sa creasca la peste 400 de dolari mia de metri cubi.
  • Pana la sfarsitul anului viitor sper sa finalizam interconectarea Giurgiu-Ruse.
  • Romania are premisa importanta de a fi unul dintre jucatorii importanti in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre UE.
  • South Stream: La sfarsitul lunii august, Gazprom va avea date relevante privind studiul de fezabiliate. In discutiile tehnice nu am identificat nicio data pe care autoritatile sa nu le fi pus la dispozitia partii ruse. In toamna urmeaza ca presedintele Gazprom sa prezinte orice data relevanta.
  • In momentul de fata nu se poate spune ca vom participa cu siguranta la Proiectul South Stream. Decizia este a partii ruse. Romania ramane ancorata in proiectele Nabucco si AGRI. Totul depinde de vointa celor care realizeaza acest studiu de fezabilitate. 

Guvernul va semna acordul cadru cu Eurocopter in vederea definitivarii parcului aerospatial de la Ghimbav

  • Astazi la ora 14.00 la ambasada Frantei vom semna acordul cadru intre Guvern si Eurocopter privind definitivarea parcului aerospatial de la Ghimbav- Realizarea unui centru de mentenanta, reparatii si revizii ale elicopterelor, realizarea unui centru de competenta pentru asamblarea elicopterelor si centru de competenta pentru fabricarea de componente
  • Dorim sa continuam productia de componente pentru elicopterele aflate in dotarea Romaniei
  • Investitiile de la Ghimbav ar putea sa ajunga la sute de milioane de euro. Important este efectul de antrenare asupra economiei nationale

Statul ar putea vinde actiunile OMV Petrom in luna septembrie

  • Proiectul privind vanzarea participatiilor statului la Petrom (n.red. 11,8%) va fi discutat in sedinta Guvernului de miercuri. Vanzarea pe Bursa ar putea avea loc in septembrie
  • Dupa aceea vom lucra si lla proiectele privind vanzarea unor actiuni la Transgaz si Transelectrica
  • Contrar opiniei expertilor care au spus ca nu este un moment optim sa privatizam, vreau sa va spun ca vanzarea unor participatii pe bursa de la Varsovia a devenit un element de finantare a economiei din Polonia. Aceasta experienta ne va fi si noua utila
  • Eu cred ca va fi un element important de relansare a economiei nationale
  • Cred ca este o oportunitate de a valorifica mult mai eficient un pachet minoritar decat a fost valorificarea unui pachet majoritar

Din cei 55 de reprezentanti ai Ministerului Economiei in Consiliile de Administratie, Consiliile de Supraveghre si AGA, 48 au depus declaratii personale de donare a sumelor catre Fondul de Solidaritate. Doi au renuntat, nu au vrut sa depuna si am luat decizia sa-i demit, iar 5 nu au putut fi contactati.

Adriean Videanu

"Eu prefer reducerea numarului de persoane"

  • Din cei 55 de reprezentanti ai Ministerului Economiei in Consiliile de Administratie, Consiliile de Supraveghre si AGA, 48 au depus declaratii personale de donare a sumelor catre Fondul de Solidaritate. Doi au renuntat, nu au vrut sa depuna si am luat decizia sa-i demit, iar 5 nu au putut fi contactati. Am dat termen pana maine sa spuna daca accepta sau nu. Cu alte cuvinte, incepand cu iunie, toti angajatii Ministerului Economiei vor dona sumele care le primesc ca atare in Fondul de Solidaritate. Sumele incasate nu au legatura cu resursele bugetare.
  • La nivelul Ministerului Economiei, pe primele 5 luni s-au facut economii cu 20% in ceea ce priveste cheltuielile cu salariile. Nu am nicio rezerva sa reduc personalul cu 25%. Cei care muncesc mai putin sa-si caute de lucru in alta parte. Am lansat o consultare interna cat mai larga. Sa incercam ca cei care si-au facut datoria sa ramana. Luam in calcul inclusiv reducerea secretarilor de stat.
  • Eu prefer reducerea numarului de persoane. Ma uit pe ordinele ministrului care au 11 semnaturi in mod inutil.
  • Remanierea se discuta intre premier si presedinte si se face. 
  • Ajutorul de stat pe care putem sa-l acordam Oltchim cred ca va fi aprobat

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile ministrului.