Jocurile geopolitice in Europa de Est: Bulgaria intoarce spatele Rusiei, care se orienteaza spre Romania
Kommersant scrie ca din apele Marii Negre, conducta South Stream va iesi nu in Bulgaria, ci in Romania. Pana acum, aminteste cotidianul, Gazprom intentiona sa construiasca in Romania o simpla ramificatie de la conducta principala.
„Gazoductul va iesi pe malul bulgaresc si Romania nu va fi cu siguranta tara de tranzit”, spunea in aprilie 2010 seful companiei ruse, Aleksei Miller. Dar la sfarsitul saptamanii trecute, seful diplomatiei bulgare, Marin Raikov, a declarat ca South Stream „ridica numeroase semne de intrebare” si ca proiectul concurent, Nabucco, este mai important pentru tara lui. Autoritatile ruse, noteaza Kommersant, nu au comentat demersul Sofiei.
In schimb, pozitia Gazprom s-a schimbat radical. „Am avut o discutie foarte deschisa si la subiect cu domnul Videanu. Am vorbit despre posibila participare a Romaniei la proiectul South Stream”, a anuntat pe 16 iunie Aleksei Miller dupa o intilnire la Moscova cu Adriean Videanu.
Directorul firmei de consultanta East European Gas Analysis, Mihail Korchemkin, spune ca Gazprom mai are si alte disesiuni cu Bulgaria. Partile negociaza prelungirea unuia dintre cele doua contracte de livrare a gazelor naturale dupa 2010. Sofia insista pe excluderea din schema a intermediarului Overgaz Inc.
Teoretic, apreciaza expertul, partile pot ajunge la un compromis in privinta South Stream: gazoductul poate merge pe doua tronsoane prin Bulgaria spre Grecia si sudul Italiei, si pe alte doua prin Romania spre Serbia, Ungaria, Austria, Slovenia si nordul Italiei. „In acest caz, lungimea insumata a conductei se reduce, si proiectul devine mai ieftin”, estimeaza Korchemkin.
„Traseul prin Romania in Italia via Slovenia este chiar mai avantajos decat prin Bulgaria, pentru ca gazoductul poate fi construit pe acelasi coridor cu oledocutul Constanta –Trieste”, explica, la randul sau, surse apropiate Gazprom. „Acest lucru va reduce din cheltuieli si va usura obtinerea aprobarilor necesare din partea instantelor de resort”.
Rusia cauta un inlocuitor pentru fostul aliat Bulgaria
Intr-un articol dedicat situatiei, Nezasivimaia gazeta este de parere ca Rusia trebuie sa-si regandeasca politica in Balcani. Pentru ca, precizeaza ziarul citand punctul de vedere al analistilor consultati, in spatele tuturor necazurilor cu care se confrunta Rusia in aceasta regiune se afla influenta exercitata de UE si SUA.
In plus, dezintegrarea Iugoslaviei si acutizarea divergentelor americano-turce au trezit in Bulgaria speranta de a deveni putere regionala. Un obiectiv pe care Sofia intentioneaza sa-l atinga transformand Bulgaria in centrul de influenta americana in Europa de sud. De aici – accentuarea curentului antirus in politica Bulgariei.
In aceasta situatie, Rusia trebuie sa-si regandeasca prioritatile in Balcani. Moscova trebuie sa lupte pentru pastrarea „resursei bulgare”. Dar, in perspectiva, Moscova trebuie sa-si gaseasca un partener alternativ. Teoretic sunt posibile trei variante.
1. Dezvoltarea relatiilor cu Turcia. Moscova si Ankara au pe masa de lucru mai multe proiecte. Dar dezvoltarea dialogului cu Ankara presupune acordul Rusiei pentru o revizuire partiala a Conventiei de la Montreaux, din 1936. Inca din 1994, Turcia a inasprit regulamentul de trecere a navelor petroliere prin Bosfor si Dardanele. Dar Rusia pune prea multa patima cand este vorba sa interpreteze intarirea controlului asupra stramtorilor.
2. Intarirea dialogului cu Romania. Incepand cu 2007, Moscova si Bucuresti discuta folosirea teritoriului romanesc pentru exportul de hidrocarburi rusesti. In favoarea apropierii de Romania poate juca inclusiv atitudinea prin traditie negativa a Bucurestiului fata de intarirea pozitiei Bulgariei. Dar la Bucuresti sunt numerosi sustinatori ai sporirii influentei in Moldova – pana la unificare. Ce caracter vor dobandi relatiile cu Chisinau, Budapesta, Kiev si Belgrad in cazul unei cresteri a colaborarii cu Romania?
3. Dezvoltarea relatiilor cu Ungaria. Scopul poate fi constructia unor oleo- si gazoducte din Ucraina in Serbia si Muntenegru, cu ocolirea Balcanilor de est. Realizarea acestei variante ar conduce la renasterea dialogului politic dintre Moscova si Budapesta din 2005-2007. Dar varianta conductelor ungare ar fi legat de Ucraina. Incerta ramane, de asemenea, disponibilitatea statelor adriatice – Slovenia si Croatia – de a reveni la proiectul Drujba – Adria.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Asta era inainte de 1914, acum nu ne mai intereseaza Bulgaria.
Rusia poate avea relatii bune si cu Serbia si cu Romania, dar aceasta nu va duce decat la intaratarea partenerilor din UE ai Romaniei.
Pe de alta parte, pentru Moscova este mai fructuasa o apropiere de Turcia... dar asta este deja o alta poveste.
2. Relatia cu Ungaria e nesemnificativa, depinde total de ce se intampla in Ucraina, iar potentialul economic maghiar e mult mai redus decat cel romanesc. Exista o "amicitie" cu fostul guvern socialist maghiar, din care faceau parte membri ai fostului partid comunist si cu siguranta agenti ai Moscovei! Nu mai e cazul acum, cu dreapta ultra-conservatoare a lui Orban Victor.
3. Relatia cu Romania poate fi strategica pt Rusia, pt ca s-ar realiza o multime de intelegeri profitabile:
-traseul prin Romania al South Stream e cu 300 km mai scurt, se economisesc miliarde.
-Romania si Rusia au interese comune in ce priveste minoritatile lor din Ucraina;
-Nu exista concurenta romaneasca anti-rusa pt Caucaz sau Asia centrala;
-spre deosebire de Turcia sau Ucraina, Romania poate fi un prieten al Rusiei in interiorul celor doua mari aliante, NATO si UE ! Va trebui poate sa ne apropiem discret si de Germania lui Merkel.
-Romania e cea mai mare piata de desfacere din sud-estul Europei, un interes suplimentar pt cercurile de afaceristi rusi, care au inceput deja sa cumpere uzine si combinate prin Romania.
-serviciile secrete romanesti, diplomatia romaneasca a ultimilor ani, sunt recunoscute ca fiind cele mai performante din regiune si unul ca Putin pune mare accent pe asa ceva.
-Rusia ar spori astfel o influenta in randul rusofonilor din teritoriile romanesti.
4. Sa nu uitam ca Rusia respecta doar ce tratate vrea ea, sa fim realisti si pragmatici. Ii stim destul debine pe rusi, iar fratii basarabeni ii cunosc perfect, vom folosi si experienta lor pt. a obtine reciprocitate.
Raspuns: - Cu cine vrea ea...!!!
Proverb: " Nu te increde in..rusi, nici macar cand
iti fac daruri...!"
Neincredere atat din partea vecinilor, prietenilor (exista asa ceva fata de Rusia?), dar si neincrederea ei insesi.
De ce spun asta? Rusia nu stie ce e acela PR. Nu stie ca o adevarata mare natiune, foloseste foarte rar aratarea muschilor. Daca iti arati prea des muschii, risti ori sa nu mai fii crezut, ori sa fii tu insuti atacat. Desi de-a lungul istoriei noastre comune, rusii ne-au dovedit doar dispret, natia noastra extrem de toleranta va ierta asa ceva; buba este ca rusii inteleg prin toleranta prostie - acesta a fost intotdeauna problema imperiilor, au colapsat in ele insele, din cauza trufiei. Mai pe intelesul rusilor, ura naste ura.
Sper din tot sufletul ca Rusia sa renunte a ne considera o natiune periculoasa ei, sa colaboram cu adevarat, sa-si inlature agentii care ne conduc acum spre dezastru. Ar fi un gest de prietenie sincera. Un prim pas ar fi eliminarea lui Iliescu. Am zis!
As adauga ca rusii n-au fost niciodata niste rafinati. Poate doar in arta, pe ici pe colo. Si ca delicatetea le este absolut straina. Au o mini-scuza geografica, aceea ca la -30 de grade ori e alba ori e neagra, nu mai ai timp de vrajeli. Cu toate astea, uneori asemenea abordari directe sunt de preferat ocolisurilor fara sens. E vesnica dilema: ti-este prieten ala care te lauda permanent, sau cel care iti arata greselile?
Cat despre relatia cu noi, tind sa cred ca asta le-am si cerut, dispret. Suntem un popor marunt, fara identitate, leganat dupa cum bate vantul si vesnic in cautarea unui stapan din neputinta de face ceva singuri.
Iar cat despre englezi ei ne dadeau garantii ca sunt de partea Romaniei iar cand Antonescu le-a cerut sprijinul ref. la tratatul Ribentrop-Molotov s-au facut ca au uitat. Si poate ca mai mult a distrus SUA in Romania decat Rusia...prin bombardamentelor lor din 43-44...in rest doar promisiuni! Si te intreb: Cu ce ne-au ajutat englezii sau americanii pe noi vreodata? NU sunt de acord cu comunismul si metodele lui (care nu sunt metodele poporului nostru) dar sa incercam sa vedem realitatea si trecutul cum au fost...ca doar astfel putem estima mai bine viitorul !!
Voi chiar ati baut gaz de puneti pe picior de egalitate pe rusi si americani?
E suficient sa te uiti la tarile care au fost sub influenta celor doua puteri dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Vestul Europei/Japonia sub americani si Estul Europei sub Rusi.
Chiar sunteti orbi si nu vedeti ca rusii sunt ca un roi de lacuste si distrug tot in cale?
Dupa 20 de ani de la declararea independentei Moldovei, Rusia are trupe pe teritoriul acesteia, desi trebuia sa le retraga cu mai bine de 10 ani in urma.
Aceeasi rusi au distrus identitatea nationala a romanilor dintre Prut si Nistru, doar pentru ca puteau.
In fine, la romani nu ma mai mira nimic, nici macar faptul ca sunt lichele care au uitat deja cat rau ne-a facut Rusia.
Cand am fost ocupati de nazisti, am trecut de partea lor si implicit am indreptat armele impotriva unor popoare care nu ne facusera nimic. Cand ne-au ocupat rusii, chipurile am intors armele impotriva nemtilor.
Va intreb acum, mai putem vorbi de incredere?...
caci eu asa numesc neincrederea de care vorbesti, e genetica. Rusii nu au avut si nu vor avea niciodata prieteni, ci numai aliati conjuncturali.
Trebuie sa tinem cont de asta si sa nu ne amagim.
cu stima
Asa cum liderul de la Kremlin a vorbit despre Rusia in termenii unui stat "inapoiat si corupt", cu o economie "primitiva", o democratie "slaba" si un popor "caruia ii lipseste initiativa" -aceasta este rusia de azi...moskova si saracia lucie
Sa nu ne imbatam cu apa de la robinet...rusia este aceiasi ....de la tari pana la Dmitri Medvedev - primitiva in gandire la fel ca si nationalismul lor de 2 bani
Ca sa nu mai vorbesc de "culturalizarea" cu filme in care americanii salveaza planeta de fiecare data.
Nu-s prosti baietii, stiu ei ce sa faca asa incat sa scoata profitul maxim indiferent de generatiile si culturile pe care le distrug.
Un "native american" (din aia pe care ii vezi in filmele Western) zicea la un moment dat ca singura cultura in America e agricultura.
Veniti in Moldova sa vedeti ce se intampla, traiesc de 20 de ani acolo si nici macar limba nu au invata-o, iar cei care o stiu nu vreau sa o vorbeasca, traditiile nu le respecta, este ingrozitor cum au profitat de bunavointa si moliciunea poporului nostru.
Romania ar trebui mai mult sa se orienteze spre proictul Nabucco.