documente

Castigatorii licitatiei pentru concesionarea unor perimetre petroliere

(6 Iul 2010) PDF, 172KB

Compania rusa Lukoil, in parteneriat cu americanii de la Vanco International, a primit dreptul de explorare a doua perimetre din platoul continental al Marii Negre castigat in urma procesului cu Ucraina la Curtea Internationala de Justitie. Potrivit Agentiei Nationale a Resurselor Minerale (ANRM), alte doua perimetre au fost atribuite grupului britanico-roman Melrose Resources-Petromar Resources. Un alt perimetru a fost castigat de compania Petro Ventures Bv din Olanda.

La licitatia organizata pentru concesionarea unor perimetre de explorare au participat si companii precum ExxonMobil din SUA si Rompetrol, insa acestea nu au castigat nimic.

Potrivit Reuters, LuKoil-Vanco International vor explora perimetrele Rapsodia Est si Trident aflate la 60-100 de kilometri de coasta. LuKoil, care are o cota de 80% in consortiul format cu Vanco International, va semna un contract de concesiune cu ANRM in urmatoarele sase luni.

Cererea de oferte a fost lansata de Agentia Nationala a Resurselor Minerale la sfarsitul anului 2009. Peste 10 companii au fost interesate sa exploreze titei si gaze in cele 30 de perimetre scoase la concesionare de ANRM, din care 11, cu suprafata totala de 11.000 km patrati, se afla in platoul continental din Marea Neagra.