​Un avion experimental propulsat de energie solara a facut istorie dupa ce a zburat timp de 26 de ore, aterizand joi dimineata in siguranta pe un aerodrom elvetian, scrie AFP. Cea mai grea incercare a fost ca avionul cu o persoana la bord sa zboare si noaptea, dar s-a dovedit ca ziua bateriile au acumulat suficienta energie. Aparatul are o anvergura a aripilor de 63 metri, dispune de baterii care cantaresc jumatate de tona, iar viteza medie de zbor e 70 km/h.

Solar Impulse, avionul propulsat de energie solaraFoto: Reuters

Pilotul Andre Borschberg a decolat cu avionul Solar Impulse miercuri dimineata la 4:51 GMT si a aterizat la Payerne in Elvetia, joi la 7:01 GMT. Dupa ce a zburat 14 ore pe lumina, bateriile s-au incarcat suficient incat avionul sa poata zbura si noaptea. La venirea zorilor bateriile mai aveau energie pentru inca trei ore de zbor, mult peste ce sperasera promotorii zborului.

Avionul Solar Impulse are o anvergura a aripilor de 63 de metri, 22 metri lungime si 1.600 kg greutate. Dispune de patru motoare electrice, circa 12.000 de celule solare si baterii ce cantaresc aproximativ 500 kg. Viteza medie de zbor este 70 km/h, poate decola si la 35 km/h si poate atinge o altitudine maxima de 9.500 m.

Echipa vrea sa dovedeasca faptul ca energia solara e fezabila pe viitor pentru diverse utilizari complexe, dar admite ca energia solara nu va putea inlocui pe viitor actualele metode de propulsie din aviatie.