Energia eoliana reprezinta "domeniul cel mai exploziv" din punct de vedere al investitiilor in Romania, a declarat pentru HotNews.ro Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana. Potrivit acestuia, in urmatorii ani, Romania are sanse sa ajunga pe primul loc in Europa Centrala si de Est in privinta capacitatii de productie a energiei eoliene. Insa exista o problema. Cererile de racordare din partea investitorilor depasesc de aproape patru ori capacitatea sistemului energetic national de preluare a energiei eoliene.

Energia verde creeaza probleme la Electrica FurnizareFoto: AGERPRES

Cererile de racordare din partea investitorilor la Sistemul Energetic National insumeaza o putere de peste 11.000 megawatti (MW), potrivit unei informatii transmise de compania de transport electricitate Transelectrica. In situatia actuala, sistemul energetic national poate prelua aproximativ 3.000 MW putere instalata. Practic, doar un sfert din cererile de racordare din acest moment ar avea sanse sa se concretizeze. Potrivit Transelectrica, se fac eforturi pentru cresterea capacitatii de transport a energiei. Pana in prezent, Transelectrica a semnat contracte de racordare pentru o putere de 3559,2 MW si avize tehnice de racordare pentru o putere de 4.850 MW. Pentru racordarea la retea, au fost semnate peste 100 de contracte.

Ionel David sustine ca nu este o problema capacitatea redusa de transport deoarece numarul cererilor de racordare este in continua scadere. In plus, nu orice cerere poate fi materializata deoarece trebuie indeplinite o serie de conditii tehnice. Cititi aicicare sunt modalitatile de racordare la retea. Pana anul trecut, existau cereri pentru 22.000 MW, numarul acestora ajungand la jumatate pana in prezent. Ionel David "Va scadea numarul cererilor, in timp ce capacitatea Transelectrica va creste, atat datorita investitiilor pe care le va face compania de stat, cat si celor realizate de actorii privati. Pana la urma, cele doua cifre vor fi apropiate", a spus David. Acesta sustine ca Transelectrica are, de fapt, o capacitate de preluare de 3.500 MW.

In fiecare an ar putea fi puse in functiune turbine cu o capacitate de 500-600 MW. Deocamdata, sunt instalati doar 14 MW

Chiar daca potentialul este mare, deocamdata, investitiile realizate efectiv in acest sector sunt inca reduse. La inceputul anului, erau instalati doar 14,1 megawati de energie produsa de turbine eoliene. Cu cei 14 MW, Romania se situa in 2009 pe locul 23 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste energia produsa de vant, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA). Insa, exista proiecte in stare avansata si pana la sfarsitul anului, puterea instalata in centralele eoliene ar putea ajunge la 650 MW, a afirmat Ionel David. Potrivit acestuia, capacitatea instalata va creste in fiecare an cu cate 500-600 MW. Pentru o comparatie, mentionam ca reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare o putere instalata de circa 700 MW. "Exista sanse ca Romania sa ajunga pe primul loc in Europa Centrala si de Est din punct de vedere al capacitatii instalate", a afirmat Ionel David.

Potrivit studiului realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene, cel mai mare producator in UE este Germania cu 25.777 MW instalati in 2009, fiind urmata de Spania cu 19.149 MW si de Italia cu 4.850 MW. Polonia avea anul trecut 725 MW instalati, Ungaria- 201 MW, Bulgaria- 177 MW.

Acesta a mai spus ca pentru fiecare MW, sumele necesare sunt cuprinse intre 1,6 si 1,8 milioane de euro. Astfel, in acest an, investitiile ar putea depasi un miliard de euro in cazul in care vor fi puse in functiune centrale cu o capacitate de 650 MW.

In Romania, zonele cele mai vanate de investitori sunt cele din Dobrogea. "Mai sunt cateva zone potrivite in afara de Dobrogea: partea de est a Moldovei (Iasi, Vaslui, Galati) si in Caras-Severin. Trebuie sa existe cateva caracteristici: vant, retele electrice apropiate si teren plat", a explicat Ionel David.

Autoritatea Nationala de reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca 20 de companii au primit autorizatii de înfiintare - pentru desfasurarea activitatilor de constructii, montaj si punere în functiune aferente realizarii de noi capacitati energetice eoliene.

Marile investitii in Romania

  • Marile grupuri energetice din Europa sunt interesate sa construiasca parcuri eoliene in Romania. Printre proiectele avansate din Romania se afla cel al grupului CEZ care investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea unui mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW). Primele 139 turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW urmeaza sa fie complet puse in functiune pana la sfarsitul anului 2010. De asemenea, compania Iberdrola Renovables din Spania a anuntat in aceasta primavara ca primit de la transportatorul national de electricitate Transelectrica drepturile de a dezvolta proiecte de productie energie electrica din surse eoliene de 1.500 MW, in Dobrogea, compania intentionand sa dezvolte 50 de ferme eoliene intre 2011 si 2017. Nici compania Italia nu se lasa mai prejos si va începe în acest an constructia unui parc eolian de 140 MW în comuna Valea Nucarilor, din judetul Tulcea. In 2010, vor fi puse în functiune 40 MW din acest parc eolian.

Producatorii de energie eoliana primesc cate doua certificate verzi

Recent, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020. Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%. Legea poate fi citita pe monitoruloficial.ro, Partea I, nr.474.

Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

  • Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
  • Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
  • Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
  • Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara

Potrivit legii, furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

Investitorii din Romania asteapta cu interes aplicarea acestei legi. Deocamdata, este o lege care nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu exista norme metodologice de aplicare a acesteia.

​VIDEO: Centrale eoliene langa Cogealac