Energie eoliana: Cererile de racordare la reteaua nationala de electricitate depasesc de 4 ori capacitatea de transport

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 3 august 2010, 15:23 Economie | Energie


Energia verde creeaza probleme la Electrica Furnizare
Foto: AGERPRES
 documente
Energia eoliana reprezinta "domeniul cel mai exploziv" din punct de vedere al investitiilor in Romania, a declarat pentru HotNews.ro Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana. Potrivit acestuia, in urmatorii ani, Romania are sanse sa ajunga pe primul loc in Europa Centrala si de Est in privinta capacitatii de productie a energiei eoliene. Insa exista o problema. Cererile de racordare din partea investitorilor depasesc de aproape patru ori capacitatea sistemului energetic national de preluare a energiei eoliene.

Cererile de racordare din partea investitorilor la Sistemul Energetic National insumeaza o putere de peste 11.000 megawatti (MW), potrivit unei informatii transmise de compania de transport electricitate Transelectrica. In situatia actuala, sistemul energetic national poate prelua aproximativ 3.000 MW putere instalata. Practic, doar un sfert din cererile de racordare din acest moment ar avea sanse sa se concretizeze. Potrivit Transelectrica, se fac eforturi pentru cresterea capacitatii de transport a energiei. Pana in prezent, Transelectrica a semnat contracte de racordare pentru o putere de 3559,2 MW si avize tehnice de racordare pentru o putere de 4.850 MW. Pentru racordarea la retea, au fost semnate peste 100 de contracte.

Ionel David sustine ca nu este o problema capacitatea redusa de transport deoarece numarul cererilor de racordare este in continua scadere. In plus, nu orice cerere poate fi materializata deoarece trebuie indeplinite o serie de conditii tehnice. Cititi aici  care sunt modalitatile de racordare la retea. Pana anul trecut, existau cereri pentru 22.000 MW, numarul acestora ajungand la jumatate pana in prezent. Ionel David "Va scadea numarul cererilor, in timp ce capacitatea Transelectrica va creste, atat datorita investitiilor pe care le va face compania de stat, cat si celor realizate de actorii privati. Pana la urma, cele doua cifre vor fi apropiate", a spus David. Acesta sustine ca Transelectrica are, de fapt, o capacitate de preluare de 3.500 MW.

In fiecare an ar putea fi puse in functiune turbine cu o capacitate de 500-600 MW. Deocamdata, sunt instalati doar 14 MW

Chiar daca potentialul este mare, deocamdata, investitiile realizate efectiv in acest sector sunt inca reduse. La inceputul anului, erau instalati doar 14,1 megawati de energie produsa de turbine eoliene. Cu cei 14 MW, Romania se situa in 2009 pe locul 23 in Uniunea Europeana in ceea ce priveste energia produsa de vant, potrivit unui studiu realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene (EWEA). Insa, exista proiecte in stare avansata si pana la sfarsitul anului, puterea instalata in centralele eoliene ar putea ajunge la 650 MW, a afirmat Ionel David. Potrivit acestuia, capacitatea instalata va creste in fiecare an cu cate 500-600 MW. Pentru o comparatie, mentionam ca reactoarele 1 si 2 de la Cernavoda au fiecare o putere instalata de circa 700 MW. "Exista sanse ca Romania sa ajunga pe primul loc in Europa Centrala si de Est din punct de vedere al capacitatii instalate", a afirmat Ionel David.

Potrivit studiului realizat de Asociatia Europeana a Energiei Eoliene, cel mai mare producator in UE este Germania cu 25.777 MW instalati in 2009, fiind urmata de Spania cu 19.149 MW si de Italia cu 4.850 MW. Polonia avea anul trecut 725 MW instalati, Ungaria- 201 MW, Bulgaria- 177 MW.

Acesta a mai spus ca pentru fiecare MW, sumele necesare sunt cuprinse intre 1,6 si 1,8 milioane de euro. Astfel, in acest an, investitiile ar putea depasi un miliard de euro in cazul in care vor fi puse in functiune centrale cu o capacitate de 650 MW.

In Romania, zonele cele mai vanate de investitori sunt cele din Dobrogea. "Mai sunt cateva zone potrivite in afara de Dobrogea: partea de est a Moldovei (Iasi, Vaslui, Galati) si in Caras-Severin. Trebuie sa existe cateva caracteristici: vant, retele electrice apropiate si teren plat", a explicat Ionel David.
Autoritatea Nationala de reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca 20 de companii au primit autorizatii de înfiintare - pentru desfasurarea activitatilor de constructii, montaj si punere în functiune aferente realizarii de noi capacitati energetice eoliene.

Marile investitii in Romania

 • Marile grupuri energetice din Europa sunt interesate sa construiasca parcuri eoliene in Romania. Printre proiectele avansate din Romania se afla cel al grupului CEZ care investeste 1,1 miliarde Euro in realizarea unui mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW. Parcul Eolian CEZ de la Fantanele si Cogealac va avea dublul capacitatii instalate a celui mai mare parc operational in prezent (Parcul eolian Whitelee, Scotia, 322 MW). Primele 139 turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW urmeaza sa fie complet puse in functiune pana la sfarsitul anului 2010. De asemenea, compania Iberdrola Renovables din Spania a anuntat in aceasta primavara ca primit de la transportatorul national de electricitate Transelectrica drepturile de a dezvolta proiecte de productie energie electrica din surse eoliene de 1.500 MW, in Dobrogea, compania intentionand sa dezvolte 50 de ferme eoliene intre 2011 si 2017. Nici compania Italia nu se lasa mai prejos si va începe în acest an constructia unui parc eolian de 140 MW în comuna Valea Nucarilor, din judetul Tulcea. In 2010, vor fi puse în functiune 40 MW din acest parc eolian.

Producatorii de energie eoliana primesc cate doua certificate verzi

Recent, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea privind modificarea Legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile. Actul normativ creaza cadrul legal de respectare a angajamentului din 2007, respectiv procentul de energie produsa din surse regenerabile din totalul energiei consumate in 2020. Procentul asumat de Romania este de 24%, in timp ce tinta europeana se situeaza la 20%. Legea poate fi citita pe monitoruloficial.ro, Partea I, nr.474.

Legea prevede ca producatorii de energie regenerabila sa primeasca certificate verzi in functie de tehnologia folosita. Potrivit noii legi, producatorii de energie regenerabila vor beneficia de certificate verzi in felul urmator:

 • Pentru energia produsa in centrale hidroelectrice cu puteri instalate de cel mult 10 MW: 3 certificate pentru fiecare MWh produs si livrat daca centralele sunt noi si 2 certificate pentru fiecare MWh daca centralele sunt retehnologizate
 • Doua certificate pana in 2017 si un certificat din 2018 pentru fiecare MWh produs si livrat de producatorii de energie eoliana
 • Trei certificate pentru fiecare MWh produs si livrat din energie din biomasa, biogaz si sursa geotermala
 • Sase certificate pentru fiecare MWH produs si livrat din energie solara


Potrivit legii, furnizorii trebuie sa achizitioneze certificate verzi echivalent cu 8,3% din energia comercializata in acest an, urmand ca ponderea sa creasca la 20% in 2020. Un certificat verde se va putea tranzactiona la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro.

Investitorii din Romania asteapta cu interes aplicarea acestei legi. Deocamdata, este o lege care nu poate fi pusa in aplicare, deoarece nu exista norme metodologice de aplicare a acesteia.

​VIDEO: Centrale eoliene langa Cogealac
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16544 vizualizari

 • +1 (21 voturi)    
  right (Marţi, 3 august 2010, 15:37)

  RaduBT [utilizator]

  Din zecile alea de mii de MW "pe hartie" daca se fac 5%.. eu zic ca e bine.

  Cred ca 90% sunt povesti, vise frumoase ale unor smecheri locali care cred ca au prins gaina cu oua de aur.

  Problema e la finantare, nu la un Certificat de Urbanism din fundul Baraganului. Iar acolo, nici macar bancile europene nu stau prea bine, d-apoi cele de la noi.

  Ce sa mai vorbim de populatie, care va plati sigur pana la urma toate povestile de aici (cine plateste certificatele verzi?)

  ..

  Oricum, e bun articolul, felicitari.

  Pompieristic asa, sa calmeze lumea..

  :)
  • +1 (3 voturi)    
   right ?? (Marţi, 3 august 2010, 17:46)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui RaduBT

   100% tu esti M. Geoana botezat de Iliescu ; mai iesi si tu din casa, mai vezi ce se intampla in realitate.... te anunt cu ocazia asta ca padurea de eoliene chiar exista, si se lucreaza la ea bine de tot.... auzi tu, povesti, vise, smecheri locali...
   • +1 (1 vot)    
    wrong (Miercuri, 4 august 2010, 11:15)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui anonim

    de fapt autorul articolului este ar trebui sa se mai documenteze inainte sa se apuce de scris. imagineaza-ti ca traiesti intr-o zona in care singura sursa de energie este eoliana... ce te faci cand nu bate vantul? dai la pedale? fiecare casa va avea o tona de acumulatori?
    investitia in infrastructura pentru a asigura echilibrul retelelor atunci cand apar astfel de producatori de energie, cu fluctuatii mari de putere, este imensa.
  • 0 (2 voturi)    
   Chiar 5%? (Miercuri, 4 august 2010, 9:43)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui RaduBT

   E probabil exagerat de putin.
   Fusei deunazi pe langa Cogealac; CEZ-ul si-a instalat deja prima parte din parc, peste 100 de turbine, cateva zeci functioneaza deja. Numai astea inseamna peste 300MW..
   Ca numar de proiecte insa, de acord, foarte putine din probabil sute de proiecte se vor materializa.
   De altfel, asta rezulta indirect si din articol; avizele de racordare au o valabilitate limitata in timp, multi le-au luat, dar n-au reusit sa faca nimic, acum au inceput sa expire etc.
   • 0 (0 voturi)    
    Catalin (Joi, 5 august 2010, 12:07)

    RaduBT [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

    Catalin, CEZ, Iberdrola si altii nu sunt de ieri de azi. Nu au cumparat in ultimii 2 3 ani. :)

    Si crede-ma, nu vrei sa stii ce probleme uriase sunt.

    Cei 47.000 de MW in proiect sunt vise in vant, imi mentin afirmatia. Majoritatea sunt facute de incompetenti care au "puterea" insa nu realizeaza deocamdata unde au gresit.

    ..

    Tu crezi ca statiile de transformare sunt pozitionate unde trebuie? :)

    Compensarea de unde se va face?

    Certificatele verzi vor fi platite de ..?

    :)
    • 0 (0 voturi)    
     47.000??? (Vineri, 6 august 2010, 12:07)

     Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui RaduBT

     Parca stiam de ceva sub 30.000...
     Oricum, spunem cam aceleasi lucruri, insa in mod diferit, atata tot.
     Eu ma "legasem" doar de procentajul ala de 5%.
     Proiectele care s-au materializat deja sau (aproape cert) se vor materializa tind sa fie proiecte relativ mari, CEZ e doar unul singur, poate 0,5% din numarul de proiecte, dar inseamna, singur, 2-3% din capacitatea anuntata...
     Intrutotul de acord cu tine ca multi dezvoltatori bat campii, a fost o goana speculativa in care toti care-au putut ajunge sa controleze, intr-un fel sau altul, un teren prielnic si-au inchipuit ca asta-i tot.
     Daca ar fi sa incerc un pronostic, la fel de hazardat ca oricare altul, as zice ca in urmatorii 3-4 ani o sa ajungem pe la 1200-1500MW instalati.
  • +1 (1 vot)    
   nu e gaina cu oul de aur ... (Miercuri, 4 august 2010, 10:33)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui RaduBT

   ... e garantia unor subventii de la stat consistente pe urmatorii 20 de ani ... mai bine decat gaina cu oul de aur.
   • 0 (0 voturi)    
    emilper (Joi, 5 august 2010, 12:09)

    RaduBT [utilizator] i-a raspuns lui emilper

    Notiunea de "Subventie" fiind intradevar, ceva de "viitor", nu-i asa? Conteaza ca distorsoneaza piata sau nu?

    Nu uita ca statul social a murit (tocmai din cauza unor subventii", ca acum toti cei care le-au luat (indiferent de forma) le platesc cu varf si indesat, pana le ies pe nas.
 • 0 (0 voturi)    
  Este vreo diferenta la pret? (Marţi, 3 august 2010, 15:53)

  nicu [anonim]

  Care e diferenta la pret dintre CEZ (sau alte companii) si EON?
  • +3 (5 voturi)    
   nu este nicio diferenta (Marţi, 3 august 2010, 17:31)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui nicu

   Toate companiile straine care au cumparat companii romanesti nu au investit mai nimic in infrastructura. Totul a fost facut pentru profit cat mai mare.
  • +1 (1 vot)    
   raspuns (Marţi, 3 august 2010, 21:24)

   dragiord [anonim] i-a raspuns lui nicu

   pt casnici sau agenti (consumatori captivi ) nu exista nicio diferenta de pret , toti platim energia la preturi reglementate de ANRE , consumatorii eligibili isi pot negocia tarifele si deci exista diferente de la furnizor la furnizor
 • +2 (6 voturi)    
  1001 (Marţi, 3 august 2010, 16:00)

  stefan [anonim]

  Asa e, trebuie vant si teren plat, sa putem bate toti campii...

  Oricum, deja avem - tot pe hartie sau 80% in fiare bune de casat din mileniul trecut, cu randamente fabulos de pitice - peste 22.000 MW instalati deja. Vedeti mai bine cat producem de fapt, cat e consumul si cine ar cumpara surplusul, la ce pret si mai ales pe ce retele am duce productia la consumator (aveti deja un raspuns Transelectrica) si unde-la mama naibii, peste 500 km, e acel mirific consumator-bun platnic.

  Ne aburiti si aiuriti cu tot felul de povesti, cu "cel mai mare parc", cu "locul I in Europa" - bla-bla-bla!
 • +4 (8 voturi)    
  Nu sunt vise! (Marţi, 3 august 2010, 16:30)

  Radu [anonim]

  Centrale eoliene se vor instala. Sunt ieftine, sunt usor de construit, curentul produs este ieftin si se vinde la pret de termocentrala.
  Deci merita.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu sunt vise? Macar pe jumatate, daa! (Marţi, 3 august 2010, 19:53)

   vali [anonim] i-a raspuns lui Radu

   Si cand nu bate vantul, tai copacul!
   Si va fi tare ieftin sa alimentezi Oradea cu energie transportata din Dobrogea! La ce pret de termocentrala: pe gaze ultima generatie sau pe carbune de la o mie-noua sute-doua sute?
   Totul e asa de simplist privit de catre unii, ca te apuca groaza, nu entuziasmul. Nu luati de bune chiar toate reclamele unor asociatii, ca traim in Romanica.
   E ieftin? Ia, calculati cat e kilometrul de linie de transport, cu tot cu energia care va trebuie cand Eol se incapataneaza sa nu sufle in panzele voastre...
   • -1 (1 vot)    
    nu sunt vise (Marţi, 3 august 2010, 22:56)

    I [utilizator] i-a raspuns lui vali

    se stie dinainte cand bate si cand nu bate vantul, de la meteo. S-a demonstrat ca productia solara si eoliana poate fi prognozata. Si atunci cand nu bate vantul pornesti centralele clasice. E simplu.
    In plus cu cat distributia geografica a parcurilor e mai mare cu atat variatiile datorate vremii sunt mai mici. Ideal ar fi ca toti sa ne putem conecta la retea si toti sa fim furnizori. Dar pentru asta trebuie sa vina la putere oameni care se gandesc la noi si nu doar cei care vor sa faca afaceri.
    • 0 (2 voturi)    
     Hmmm... (Miercuri, 4 august 2010, 9:51)

     Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui I

     Nu, de fapt nu-i chiar atat de simplu. Cu anumite exceptii (din care Romania are destule, de hidro e vb), o centrala "clasica" nu se porneste chiar atat de simplu si de rapid.
     Apoi, ca sa poti totusi asigura o pornire rezonabil de rapida in termo, trebuie sa tii centralele alea clasice "calde", nu oprite de tot, or asta arde gazul inutil la propriu, creste pretul, etc.
     Apoi mai e si situatia inversa, cand bate vantul foarte tare insa consumul e prea mic, ce faci cu surplusul de energie?
     Insa per total, da, sunt probleme rezolvabile. Dovada Danemarca, cei mai avansati in domeniu, care au deja bine peste 20% din consum asigurat din eolian si cica vor sa ajunga la 50%... Deci, se poate.
   • 0 (2 voturi)    
    . (Miercuri, 4 august 2010, 8:44)

    chachapoya [utilizator] i-a raspuns lui vali

    Dupa cate stiu eu exista tehnologii de stocare de energie. Cand bate vantu mai tare si ai surplus de energie scoti hidrogen din apa si il stochezi. Cand nu mai bate vantu folosesti hidrogenul si faci curent din el. Si toate astea sunt nepoluante.
    • 0 (0 voturi)    
     Tehnologia asta... (Miercuri, 4 august 2010, 9:54)

     Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui chachapoya

     ... nu functioneaza inca nicaieri pe scara larga, din cate stiu eu. Desi suna intr-adevar foarte tentant.
     Singura tehnologie realista de stocare a unor astfel de cantitati de energie e cea bazata pe hidrocentrale reversibile (adica atunci cand ai surplus de energie pompezi apa din lacul de jos in ala de sus).
     Avem si noi un proiect de-asta, la Tarnita. Vorbim despre el de 30 de ani.
  • +1 (1 vot)    
   e ieftin ??? (Miercuri, 4 august 2010, 10:35)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Radu

   "curentul produs este ieftin si se vinde la pret de termocentrala." ... se vinde la pret de termocentrala pentru ca fiecare watt produs e subventionat de la bugetul de stat, si asta nu doar in Romania. ... bine ca am taiat pensii, da' bani CEZ-ului stim sa dam.
 • 0 (6 voturi)    
  capacitatea de transport (Marţi, 3 august 2010, 16:39)

  k7 [utilizator]

  stiam k de "transport" se ocupa "baietii destepti" si la cati bani au castigat maresc si ei capacitatea de transport
  • +3 (3 voturi)    
   bati campii, omule, (Marţi, 3 august 2010, 17:47)

   ha ha! [anonim] i-a raspuns lui k7

   baietii destepti doar taie facturi...ce zici tu inseamna munca, investitii, batai de cap...ori ei tocmai de astea se feresc
 • +1 (3 voturi)    
  De ce teren plat !? (Marţi, 3 august 2010, 16:50)

  Mircea [anonim]

  Am vazut in Grecia, aproape de granita cu Bulgaria, un parc de eoliene amplasat pe crestele unor dealuri (poate chiar munti) de 500-600 m.
  Ideal este sa fie pe teren plat, scad costurile cu investitia initiala, dar daca bate vantul si nu ai teren plat...
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Marţi, 3 august 2010, 16:55)

  plimbaretzu [anonim]

  Am fost in Dobrogea si chiar sunt foarte multe centrale construite. Ma gandesc ca nu sunt facute la misto, din carton.
  • +2 (2 voturi)    
   Mishtoul incepe mai incolo (Marţi, 3 august 2010, 19:58)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui plimbaretzu

   E usor sa plantezi stalpi cu palete, dar nu e suficient ca sa si produci si sa duci energia, sa o vinzi (si cu cat), aici va incepe cu adevarat mishto-ul
 • +3 (3 voturi)    
  .. (Marţi, 3 august 2010, 16:58)

  cata [anonim]

  ia cititi articolulu asta si mai gaditi-va la "beneficiile" energiei "verzi

  http://windfarms.wordpress.com/denmark/

  Pentru cei care se pregatesc sa arunce cu pietre........eu doar am gasit articolulu ;)

  si mai cititi-l si pe asta sa vede-ti cum scot unii energie solara noaptea ;)

  http://wattsupwiththat.com/2010/04/13/the-insanity-of-greenery/

  si ca parere personala(da puteti sa aruncati cu pietre) stie cineva ca in Danemarca, unde e patria eolienelor, este cea mai scumpa energie electrica ?
 • +4 (4 voturi)    
  nu e bine !! (Marţi, 3 august 2010, 16:59)

  val [anonim]

  Baietii destepti nu se OCUPA de nimic !! Transportul este monopl de stat-Transelectrica-, iar distributia este privata 75%. !! Baietii destepti doar fac FACTURI de la producatorii, de la care cumpara , la transprtatori si distribuitori . ATAT !!!!!
 • -2 (2 voturi)    
  rusine (Marţi, 3 august 2010, 17:01)

  bibi [anonim]

  suntem in secolul 21 astia produc iar noi nu suntem in stare sa transportam si sa consumam, in constanta lu mazare din secolul 21 nu sunt linii de curent pentru toate casele. Rusine Mazare pentru incopetenta !
 • -1 (3 voturi)    
  chiar nu or putea-o transporta? (Marţi, 3 august 2010, 17:43)

  alecu [anonim]

  hmm... "depaseste capacitatea de transport" ma tem ca inseamna "ba baieti, marcati banu'...altfel ramaneti cu moristile alea ale voastre in vant...sau vindeti curent la pescarusi si pelicani...ni se rupe noua ca faceti investii in romania :))))))))!! "
 • +1 (5 voturi)    
  CARE E PRETUL? (Marţi, 3 august 2010, 19:30)

  STAN PATITU [anonim]

  pretul energiei eoliene este dublu fata de pretul din surse clasice. la care se adauga "certificatele verzi", deci pretul este mai mult decat dublu. la pretul asta se adauga si transportul cu pret ridicat pentru ca productia este foarte imprastiata. pretul il vor plati consumatorii adica noi consumatorii finali. verificati pretul in toata europa pe internet.
  • 0 (0 voturi)    
   ? (Marţi, 3 august 2010, 22:59)

   I [utilizator] i-a raspuns lui STAN PATITU

   certificatele verzi le primesti si le vinzi daca esti producator cu eoliene. Ele iti scad pretul.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu, Stan are dreptate (Miercuri, 4 august 2010, 10:06)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui I

    Tu te referi la veniturile producatorului, ceea ce e altceva. Cumparatorul "final" plateste SI energia propriu-zisa, SI certificatele verzi.
    Pretul de vanzare insa nu e dublu, este pretul spot, al pietei. Cum se-arata lucrurile azi, intr-adevar, Stane, cele doua CV-uri mai mult decat dubleaza pretul pentru consumator.
    Insa lucrurile trebuie privite in perspectiva mult mai lunga, pe zeci de ani (asta cu trimitere si la linkurile lui cata).
    Ca sa glumesc putin, noi incepem sa platim acum, si vom plati tot mai mult in viitorul apropiat pretul faptului ca avem preturi mici la electricitate, ca guvernele, toate, s-au ferit ca de necuratul sa ia mana de pe sistemul energetic... iar consecinta e ca aproape toate centralele noastre termo sunt ultra-invechite, nemodernizate, poluante, si, daca intra tare UE in noi, pana-n 2015 ar trebui sa le inchidem aproape pe toate.
    Da, platim inca preturi mici pentru electricitate (prea mici, as zice -- cu mana pe inima, cati dintre noi stiu valoarea ultimei facturi lunare de energie electrica? Neglijabila, contravaloarea catorva pachete de tigari...), dar reversul medaliei e lipsa de resurse si interes pentru investitii in capacitati noi.
    Eh, poveste lunga...
    • 0 (0 voturi)    
     PRETUL FACTURII... (Miercuri, 4 august 2010, 11:06)

     STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

     NU mai fumez deci nu mai stiu cat face cateva pachete de tigari dar eu platesc acasa cam 180 lei pe luna si nu mi se pare putin.
     • 0 (0 voturi)    
      Nici eu nu mai fumez :-) (Miercuri, 4 august 2010, 13:00)

      Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui STAN PATITU

      Dar pachetul e cam 10-11 lei.
      Platesti foarte mult, intr-adevar, eu cred ca ajung doar la sfert, hai sa zic o treime din factura asta. 180 lei inseamna cred cam 400kWh.
 • 0 (0 voturi)    
  energie (Marţi, 3 august 2010, 19:37)

  mircea m [anonim]

  Daca nu pot fi racordate, sa nu le racordeze si sa producen energie electrica cu gaz,motorina si carbuni
 • 0 (0 voturi)    
  funny ! (Marţi, 3 august 2010, 22:36)

  marius george [anonim]

  hai ca e tare ! pai si de ce mai vor taurasii astia de la bucuresti sa mai faca o centrala nucleara ,daca nu pot prelua surplusul de energie . cred ca doar vor sa mai fure ceva banuti, nu ca ar si termina o astfel de centrala.
  • 0 (0 voturi)    
   "taurasii de bucuresti" (Miercuri, 4 august 2010, 10:59)

   STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui marius george

   Energia electrica este buna pentru export. Exista si va exista cerere. O centrala nucleara are o capacitate mare de productie concentrata. O asa zisa centrala eoliana (ferma ii zic astia) este rasfirata pe o mare intindere de pamant si adunatul energiei presupune investitii mult mai mari pe care le va face, bineinteles, statul, adica NOI. Baietii destepti fac investitia cu bani europeni si vand curentul si certificate verzi. Cand vei primi factura la curent vezi ca apare o pagina cu structura curentului electric primit. La energie eoliana este zero deocamdata, dar daca intra in functiune fermele eoliene din Dobrogea, curentul scump (dublu) il vom cumpara noi iar ALRO il vor cumpara pe cel ieftin produs la Portile de Fier. Mai nou si aplaudam chestia asta.
 • 0 (0 voturi)    
  e frumos ce pare (Marţi, 3 august 2010, 22:41)

  iulian_c [anonim]

  pai care e problema ....?
  se fac investitii in energie alternativa ( investitii nu doar din partea investitorilor ci si din fonduri europene si de la buget) pentru a inlocui centralele pe combustibili fosili care polueaza ca naiba ( cel putin cele de la noi ca de retehnologizare nu cred ca s-au ocupat baetii destepti).
  Solutia e simpla , cand o ferma de eoliene ajuge la capacitatea uneia pe combustibili fosili , cea din urma sa se inchida si sa faca loc in retea la energie curata.
  P.S. eolienele se instaleaza in zone pe care s-au facut studii de curenti si vanturi( in ultiimii ani sau facut multe masuratori si s-au generat harti de vant serioase) nu se pun pe orice parloaga ....
  • +1 (1 vot)    
   PRETUL CORECT (Miercuri, 4 august 2010, 9:24)

   STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui iulian_c

   Aparent este o energie curata. De ce aparent? Penru ca pentru a se executa "eoliana" propriuzisa este nevoie de metale diverse, procese tehnologice consumatoare de energie si care sunt poluatoare. Este o poluare la inceput. Fundatia unei centrale de asta este enorma si se face din beton armat. Socoteala eficientei unei stfel de centrale nu trebuie facuta in bani (desi nu iese nici in bani pentru ca energia este de doua ori mai scumpa) ci in balanta energetica: in cati ani de functionare eoliana produce energia inglobata in executarea ei ! Surpriza : eoliana nu-si amortizeaza energia inglobata pe perioada functionarii. Eolienele sunt niste mofturi ale guvernelor care vor sa arate ca se preocupa de mediu, ecologie, de fapt pentru a "adormi" opinia publica. Este aceeasi strategie ca si la automobile : scoatem automobile mereu mai ecologice, cu consumuri declarate mereu mai reduse, totul pentru a mentine atitudinea agresiva. Daca guvernele ar dori automobile mai ecologice, daca ar dori reducerea consumului, ar fi suficient sa limiteze prin lege cilindreea motoarelor termice la 800cmc, sa limiteze turatia si compresia. S-ar reduce imediat consumul. Partea distractiva este ca ni se pregateste o energie mai scumpa cu 100% iar noi, consumatorii finali suntem incantati, chiar aplaudam acest lucru. Alta este cea mai ecologica energie...
   • 0 (0 voturi)    
    Argumentul balantei... (Miercuri, 4 august 2010, 10:10)

    Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui STAN PATITU

    Am citit de multe ori afirmatia asta, ca o eoliana nu produce in timpul vietii ei o cantitate macar egala de energie cu aia care a fost consumata producand-o/instaland-o... dar n-am avut niciodata timp sa caut o demonstratie serioasa a acetei afirmatii.
    Ai la indemana ceva? Multumesc.
    • 0 (0 voturi)    
     Demonstratia ... (Miercuri, 4 august 2010, 10:36)

     STAN PATITU [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

     Eu am citit un studiu facut de ICEMENERG. Am lucrat o vreme indelungata in domeniul energetic.
     • 0 (0 voturi)    
      Studiu (Miercuri, 4 august 2010, 19:00)

      Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui STAN PATITU

      Nu par sa-l fi publicat in revista lor, Tehnologiile Energiei, cel putin nu din 2003 incoace.
      Ti-as fi f. recunoscator pentru studiul in sine, sau unde l-as putea gasi fara mare efort (iti dau cei de la HN adresa mea de e-mail daca-i nevoie).
      La o socoteala superficiala, pe colt de servetel, mie-mi iese altceva -- ca ar fi totusi vb de un factor "pozitiv" in jur de 2 la mijloc.
      Multumesc mult.
 • +1 (1 vot)    
  Nasol... (Miercuri, 4 august 2010, 7:29)

  Soare [anonim]

  Turbinele eoliene sunt galagioase si nu dau bine in Occident... Se pare ca au efecte nedorite asupra sistemului nervos... Mai zilele trecute a fost un mic scandal in SUA unde o firma a platit $5000 pe locuinta pentru ca rezidentii din zona de influenta a turbinelor sa nu faca reclamatii... D'asta sunt mai ieftine decat energia solara.... Asa ca turbinele sunt exportate la cine le vrea... Energia solara e mai sigura, silentioasa si... mai scumpa, normal.
  • 0 (0 voturi)    
   +/- (Miercuri, 4 august 2010, 10:13)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Soare

   Mult mai scumpa chiar :-)
   Cel putin deocamdata, insa intr-adevar lucrurile par sa se schimbe in favoarea solarului, adica aici pare sa mai fie loc de (mult) avans tehnologic, pe cand tehnologia eoliana se apropie deja de maturitate, nu mai e loc mult pentru castiguri de eficienta.
   Insa, pe langa pret, la solar mai ai si problema locului ocupat...
   Fiecare tehnologie are avantaje si dezavantaje.
 • 0 (0 voturi)    
  Stie cineva (Miercuri, 4 august 2010, 9:26)

  Xantipa [anonim]

  daca s-a facut un studiu in legatura cu migratia pasarilor din Delta in noile conditii? Se pare, dupa studii facute prin alta parti, ca pasarile nu prea zboara pe deasupra acestor "sperietori de ciori" eoliene...
 • 0 (0 voturi)    
  Energiile alternative vor fi necesare (Miercuri, 4 august 2010, 22:52)

  mihvoi [utilizator]

  Zacamintele cunoscute de petrol s-ar epuiza la rata actuala de consum in mai putin de 40 ani. Petrolul se va scumpi pana la urma, a fost o repetitie cu dublarea pretului dar s-au grabit putin speculatorii.

  Vor trebui gasite surse de energie alternative. Soarele iarna nu face mare lucru, vantul bate si iarna. Inca e foare ieftina energia din resurse fosile, dar pe masura ca va scade pretul la turbine si se vor scumpi combustibilii fosili, va fi mult mai rentabil pe eolian.

  Orientativ, consumul mediu pe locuitor (in Romania si in lume) este de aproximativ 2.5Kwati (cu tot cu produse cumparate). Un parc eolian de 272 MW care se construieste in Dobrogea ar furniza energie pentru aproximativ 100.000 persoane, deci un mic oras. Este de interes local si complementar, nu cred ca se va exporta prea departe.

  Despre energiile alternative/regenerabile :

  http://mihvoi.blogspot.com/2010/07/viitorul-probabil-4-energiile.html
  • 0 (0 voturi)    
   Da, dar numai daca (Joi, 5 august 2010, 14:05)

   Xantipa [anonim] i-a raspuns lui mihvoi

   cei 100 000 locuitori ar folosi exclusiv enrgie electrica pt toate necesitatile: iluminat, transport, fabricarea diverselor produse, incalzire, etc. Ori, la ora actuala, nu mai mult de 10-15% din consumul de energie este sub forma de electricitate. Rezulta din articolul citat :).
   • 0 (0 voturi)    
    Corect (Joi, 5 august 2010, 22:17)

    mihvoi [utilizator] i-a raspuns lui Xantipa

    Corect, eu gandeam un pic in perspectiva, daca ai inlocui toata energia cu electric. Nu ca se va putea 100% prea curand.

    Ramane concluzia ca acopera un oras nu foarte mare pentru consumul de energie electrica.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by