Videanu, obligat sa amane pentru o data incerta infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica. Consiliul Concurentei a decis sa reia analiza privind concentrarile economice din sectorul energetic

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 9 august 2010, 17:10 Economie | Energie


Adriean Videanu
Foto: HotNews.ro
Procesul de infiintare a celor doua mari companii, Electra si Hidroenergetica, a ajuns intr-un punct mort. Consiliul Concurentei a decis sa amane emiterea deciziilor privind constituirea celor doi giganti energetici din cauza contestatiilor depuse la Registrul Comertului de catre sindicate si persoane fizice care sunt actionari la Fondul Proprietatea. Practic, Consiliul Concurentei a cerut Ministerului Economiei completarea formularelor de notificare, dupa care va fi reluata analiza. "Vom lua o decizie atunci cand vor fi eliminate toate obstacolele. Totul depinde de Ministerul Economiei si de cat de repede vor fi rezolvate problemele de la Registrul Comertului", a declarat pentru HotNews.ro, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Din momentul in care este reluata, analiza poate sa dureze cateva luni.

Termenul initial anuntat de ministrul Economiei, Adriean Videanu, pentru infiintarea celor doua companii a fost 1 iulie. Acest termen a fost depasit din cauza unei investigatii declansate de Consiliul Concurentei la sfarsitul lunii aprilie. Fara avizul Consiliului nu poate avea loc niciun fel de concentrare economica. Analiza era asteptata sa se finalizeze la sfarsitul lunii august, insa sindicatele din sectorul energetic s-au opus infiintarii companiilor si astfel contestatiile depuse la Registrul Comertului au blocat investigatiile. Acum, Videanu este pus in situatia sa amane pentru o data incerta fuziunea societatilor din sectorul energetic. Pe langa faptul ca trebuie sa rezolve problemele de la Registrul Comertului, Ministerul Economiei trebuie sa vina cu noi notificari la Consiliul Concurentei. Acestea vor face obiectul unei noi analize din partea Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei: Nu se poate aprecia momentul si contextul in care concentrarile economice vor fi implementate

"Autoritatea de concurenta a apreciat ca, atat modificarile intervenite in structura operatiunilor de concentrare economica, ulterior datei la care notificarile au devenit efective, cat si suspendarea pentru o perioada nedeterminata a Procesului de Fuziune al companiilor implicate, conduc la crearea unei situatii de incertitudine cu privire la informatiile continute in formularele de notificare, fiind astfel afectate conditiile care au determinat declararea ca efective a notificarilor", precizeaza Consiliul Concurentei. Potrivit acestuia, o analiza bazata pe informatiile avute la dispozitie in prezent ar conduce la o evaluare incorecta a compatibilitatii operatiunilor notificate cu mediul concurential normal, deoarece nu se poate aprecia momentul si contextul in care concentrarile economice vor fi implementate.

 
Autoritatea de concurenta a apreciat ca, atat modificarile intervenite in structura operatiunilor de concentrare economica, ulterior datei la care notificarile au devenit efective, cat si suspendarea pentru o perioada nedeterminata a Procesului de Fuziune al companiilor implicate, conduc la crearea unei situatii de incertitudine cu privire la informatiile continute in formularele de notificare, fiind astfel afectate conditiile care au determinat declararea ca efective a notificarilor
 
 
Consiliul Concurentei
"Acest lucru ar putea determina ca atat angajamentele oferite de parti, cat si rezultatul analizei Consiliului Concurentei realizate in cadrul investigatiei in curs sa fie inadecvate in contextul de piata existent la data finalizarii Procesului de Fuziune. Prin urmare, Consiliul Concurentei a dispus retragerea caracterului efectiv al notificarilor si revenirea in etapa de analiza prealabila. In consecinta, procedurile de investigatie ce aveau ca obiect analizarea operatiunilor de concentrare economica au fost inchise prin Ordine ale Presedintelui Consiliului Concurentei, fara emiterea unor decizii in conformitate cu prevederile legii. In concluzie, infiintarea companiilor Electra SA si Hidroenergetica SA se afla in continuare in analiza Consiliului Concurentei, urmand ca notificarile sa fie completate cu informatiile necesare unei evaluari riguroase in ceea ce priveste compatibilitatea operatiunilor cu un mediu concurential normal si sa redevina efective la data la care formularele de notificare vor fi complete", mai afirma reprezentantii Consiliului Concurentei.

Istoria celor doua companii

Contestatiile de la Registrul Comertului au fost previzibile. De altfel, Ministerul Economiei s-a asteptat inca de la inceput la acest lucru cunoscand riscurile juridice la care se supune ca urmare a comasarii societatilor din sectorul energetic. Cititi aici cum s-a temut Ministerul Economiei ca cererile de inregistrare la Registrul Comertului vor fi respinse. Infiintarea companiilor a fost de la inceput controversata, starnind suspiciuni chiar si din partea Consiliului Concurentei. “Infiintarea unor “campioni nationali” in domeniul energiei poate conduce la consolidarea sau dobandirea unor pozitii dominante pe anumite piete corelat cu oportunitatea de a creste preturile si cu facilitarea accesului la informatii sensibile despre concurenti, a declarat anul trecut Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Cititi aici si aici mai multe despre controversele legate de cele doua companii.

Guvernul a aprobat la inceputul anului infiintarea celor doua companii, Electra si Hidroenergetica. CN Electra se va realiza prin fuziunea SC CE Rovinari SA, SC CE Turceni SA, SC CE Craiova SA, SNLO SA, SN Nuclearelectrica SA, SC Hidroserv Rm. Valcea SA si sucursalele SC Hidroelectrica SA: SH Rm. Valcea, SH Sibiu si SH Targu Jiu. Compania va avea ca obiect principal de activitate producerea energiei electrice, urmand a desfasura si activitati de furnizare de energie electrica, producere, transport, distributie si furnizare de energie termica, exploatare a minelor si carierelor de lignit si producerea de combustibil nuclear.

CN Hidroenergetica se va realiza prin fuziunea sucursalelor SC Hidroelectrica SA: SH Bistrita, SH Buzau, SH Curtea de Arges, SH Hateg, SH Portile de Fier, SH Cluj, SH Oradea, SH Sebes, SH Slatina si SH Caransebes, filialele pentru Reparatii si Servicii Hidroserv Bistrita, Curtea de Arges, Sebes, Hateg, Cluj, Portile de Fier si Slatina, SC Electrocentrale Deva SA, SC Electrocentrale Bucuresti SA, Compania Nationala a Huilei SA si SE Paroseni si Sucursala Termoserv Paroseni din cadrul SC Termoelectrica SA.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1898 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  . (Luni, 9 august 2010, 17:25)

  sache [anonim]

  o fi bine? o fi rau? parca vad ca urmeaza acum niste privatizari napraznice........
  • -1 (1 vot)    
   Pai ce crezi ca transa aia de la FMI a venit degea (Marţi, 10 august 2010, 13:04)

   Gege [anonim] i-a raspuns lui sache

   Pai ce crezi ca transa aia de la FMI a venit degeaba??? Nu!!! Au cerut actiunile din TransGaz, TransElectrica, si altele. Asa ca ne dau ei bani de iahnie cu carnati pt vre-o 2 luni dar cer in scimb totul.
   La transa de azi iarna au cerut Bursa de Energie si Hidrolelectrica. La urmatoarea transa vor mai cere ceva!!!

   Asa e cand te joci cu FMI, WorldBank....si altii d-astia cu tichie si zulufi.
 • +2 (6 voturi)    
  foarte bine (Luni, 9 august 2010, 17:27)

  Anna [anonim]

  infiintarea companiilor integrate este o catastrofa pt sectorul energetic, pt ca:
  - se sparge Hidroelectrica, o companie care are "sens" economic (si tehnic) numai in structura in care e azi
  - se unesc minele falimentare cu Hidroelectrica, sifonand profiturile Hidro in gaurile negre de la SNLO si CNH, in loc sa se faca investitii in sectorul energetic (subventii incrucisate)
  - sectorul devine mult mai netransparent, nimeni nu mai stie ce cum cat si cui vinde
  - de pe bursa OPCOM, pe care acum se tranzactioneaza 35% din curentul electric in mod transparent (licitatie, adica fara "baieti destepti"), urmau sa se scoata cca 20 de puncte procentuale, care ar fi revenit, desigur, tot "baietilor destepti"
  - toate investitiile private (PPP-urile Termoelectricii pt Birzesti, Doicesti, Braila, Progresul etc) sunt blocate pt ca investitorii se tem sa intre pe o piata dominata fara drept de apel de doua companii care nu joaca dupa reguli de piata
  • 0 (6 voturi)    
   nu ai inteles (Luni, 9 august 2010, 17:44)

   un domn [anonim] i-a raspuns lui Anna

   Anna..dear..scopul lui AV nu este sa fie ceva transparent, ci sa fie ceva din care sa ii pice si lui ceva. In toate combinatiile in care feciorul AV apare nu este nimic clar, nimic accesibil opiniei publice, totul este abscons...de fapt ne batem capu degeaba, pana nu va infunda puscaria AV va face ce vrea muschiul lui, ast ain ideea ca insasi conceptul initiat de el nu are fundament..de ce contesta unii si altii la registrul comertului ? asa de florile marului ? sa moara capra vecinului ?, nu, ci pentru ca AV este speclist in ..penal...
   • +1 (1 vot)    
    si sa le pastreze pt.Felix? (Marţi, 10 august 2010, 7:40)

    curios [anonim] i-a raspuns lui un domn

    mai baieti, mai rasfirati!!!
    • +1 (1 vot)    
     gresit, ptr poporu roman (Marţi, 10 august 2010, 9:40)

     un domn [anonim] i-a raspuns lui curios

     felix, bombo, chiombo, AV, pontistu, penele..si alte lighioane ce misuna de 20 de ani..ii vreau 6 feet under...
  • +2 (2 voturi)    
   tergiversarea se datoreaza ministrului (Luni, 9 august 2010, 19:22)

   Eneas [anonim] i-a raspuns lui Anna

   In mod ciudat in timp ce in UEcontinua si se accelereaza procesul concentrarii companiilor energetice ,in scopul reducerii costurilor de productie-principiul subaditivitatii al economiei de scala - in Romania ,ca de obicei , rataciti ca Anna -secretara lui Jean Constantinescu eroul ieselei din 1989 si al distrugerii sistemului energetic,securisti ca Bogdan Chiritoiu ,sau tineti-va bine ,sindicalisti si persoane fizice impiedica patronul ,adica statul roman sa se organizeze cum poate mai bine!acum ,fara concursul lui Videanu ,acestea ciudatenii nu s-ar fi intimplat!deci cine impiedica ?
   Romania a fost si va ramane o republica bananiera ! Statul ceh ajuta CEZ sa ajunga companie de talie europeana ,vantul bate in Romania pentru CEZ care a cumparat Dobrogea, ENEL a luat jumate din energetica Balcanilor , dar in romanika nu se poate face nimic trebuie sa fim farmitati !cred ca si presedentia are o mare vina ,pleaca Basescu si baietii destepti vor face iar contracte cu hidro ,ca alea vechi expira in 2015...asta se asteapta !
  • +1 (1 vot)    
   deci ramane Hidrotehnica (Marţi, 10 august 2010, 7:34)

   bula [anonim] i-a raspuns lui Anna

   si celelalte inchid? (cu exceptia Nuclearoelectrica). Sau le tinem -noi ceilalti, fazanii tai- pe subventii de la buget? Ca economic nu se sustin!!!! si cand va trebui si curent obtinut pe gaze sau pacura (pe vreme de seceta) cu ce il obtii??? Mai, tu esti sindicalist de la Hidro, pierzi cascavalul cel gras !
 • 0 (4 voturi)    
  un aparat? (Luni, 9 august 2010, 17:48)

  alex [anonim]

  nu se gaseste un aparat sa scapam noi de astia? am cautat pe radarcan.ro dar nu am gasit nimic anti-spagari, trebuie sa vorbim cu o firma sa importeze niste aparate si pentru ei
 • +1 (9 voturi)    
  Mai lasati-l, sa-si plinga tatal! (Luni, 9 august 2010, 18:06)

  Liviu Iordache [anonim]

  Mai oameni buni, pina si legea iti da citeva zile libere cind iti moare un apropiat! Lui Videanu i-a murit tatal, l-a inmormintat abia simbata, la Videle, a spus si Becali ca a fost la inmormintare (dar ziaristii nenorociti care ne inconjoara nu au observat, cautau scandalul si injuratura), lasati omul sa-si plinga durerea, faceti o pauza!
  • -1 (3 voturi)    
   adica la necaz nu stie ce spune ? (Luni, 9 august 2010, 18:21)

   un domn [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   asta vrei sa spui ?..pai mai bine iti vezi de doliu decat de ..stiri din astea..alunecoase
 • +4 (4 voturi)    
  propuneri (Luni, 9 august 2010, 18:38)

  friptu cu supa [anonim]

  sa se desfiinteze consiliul concurentei
  sa se desfiinteze opozitia
  sa fie arestati cartitorii
  pai altfel unde ajungem? noi la guvernare si nimic?! nu Rosia Montana ca a cartit UE.
  nu companii energetice, nu autostrazi cu contracte si spagi noi
  nu F16 vechi
  si atunci fara spagi si aranjamente de ce am ajuns ministri?
  doar sa ne injure lumea?
  macar sa o faca pe bani (pentru noi si ai nostri) cu adevarat grei
  • +1 (1 vot)    
   si Termoelectrica cu ce o tii? (Marţi, 10 august 2010, 7:38)

   bula [anonim] i-a raspuns lui friptu cu supa

   cu subventii de la guvern, adica de la buget, adica din impozitele mele? Termo nu este viabila economica: produce din cand in cand, mai ales pe seceta cand iubitii sindicalisti burtoshi de la Hidro nu au apa suficienta!!!!! fara fuziune, Termo inchide si sa te fereasca Dzeu de seceta! Vrei sa si judeci sau te-au instruit de la sindicat?
 • +2 (6 voturi)    
  VIDEANU (Luni, 9 august 2010, 18:44)

  fulea [anonim]

  Cand nu ai sa mai furi din tara asta?
 • -2 (4 voturi)    
  halal (Luni, 9 august 2010, 18:56)

  sabo [utilizator]

  tineam pasul cu astia mri
  ..
  nici asta nu puem
  mafia
  nu doarme!
  Lasa asa
  sa le suga gastile de cartier
  pe aceste
  centrale termo si hidro!
  Habar nu aveti ce

  ...etc
  !!!
  Chiar nu aveti habar!
  Este o mare
  goana dupa a nu fi
  concentrate ca sa poata fi
  roase in mic!!!!!
 • +1 (5 voturi)    
  Videanu ti-am simtit lipsa. (Luni, 9 august 2010, 19:28)

  garabetian1 [anonim]

  Au trecut trei zile de la ultimele aparitii .Avand in vedere ca ,conduci unul din cel mai controversat minister in materie de coruptie ai grija ca Udrea vine cu mare viteza din urma recuperand avansul pe care-l si sa nu pierzi primul loc.
  • -2 (4 voturi)    
   I-a murit tatal, nenorocitule! (Luni, 9 august 2010, 20:18)

   Liviu Iordache [anonim] i-a raspuns lui garabetian1

   Citeste mai sus, nenorocitule, si afla ca i-a murit tatal, de aia nu l-ai mai vazut 3 zile, vigilentule, vrei sa-ti semneze tie prezenta? Nu mai respectati nici doliul, nici drama omului, nimic?
   • 0 (2 voturi)    
    Nu am stiut. (Luni, 9 august 2010, 21:46)

    garabetian1 [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

    Cat despre faptul ca mi te-ai adresat cu NENOROCITULE nu am sa-ti raspund.Iti pot spune totusi ca acest personaj a NENOROCIT extrem de multe persoane atat timp cat a fost primar cat si de cand este ministru.Cat despre ca ia murit tatal Dumnezeu sa-l Ierte,dar asta nu inseamana ca se va opri si din ministerul pe care-l conduce il va transforma intr-un minister care va lucra spre binele NOSTRU.
 • +1 (5 voturi)    
  VIDEANU=un hotz (Luni, 9 august 2010, 19:44)

  Trader [anonim]

  Este cel mai corupt ministru, exponent, al lumii interlope...Are condamnadre definitiva, de cand era primar al Bucurestiului...sa va traiasca domnule Basexu, este in tripleta de "aur":Berceanu, Udrea, Videanu...
 • -2 (4 voturi)    
  toate aceste comentarii (Luni, 9 august 2010, 20:09)

  mihai [anonim]

  legate de o eventuala privatizare a mamutilor economiei romanesti mari mancatori de bani mi-au dat certitudinea ca lui Patriciu,Voiculescu,Vantu et. comp le curg balele dupa o eventuala halca.In memorandumul cu FMI sunt stipulate privatizarile si cei mentionati mai sus si altii si-au pus latraii sa urle ca "Videanu este hot","tripleta de aur" si altele.Stiu ca nu vor lua parte la festin si mizeaza pe o eventuala cadere a guvernului ca aceste privatizari sa fie facute ulterior de PNL si PSD si ciolanul sa le apartina.Asa ca mai bine dati-le mocca pentru ca aceste zbierete seamana al dracului de bine cu lozinca cucuvelei Iliescu "nu ne vindem tara".
  • 0 (2 voturi)    
   misu cel dintai..sau antenistu ? (Luni, 9 august 2010, 22:04)

   un domn [anonim] i-a raspuns lui mihai

   mishu...nici unu de aici nu cred ca este pesedist, pecist, penelist sau alta lighioana politica..sunt oameni indignati care vor dreptate..tu..esti portocaliu ? la sange ? la gandire ? ascunde te..iti vine si tie randul si la pontisti..bombonisti..mircea badea..felix..si alti rahatzei care posteaza in trimisi ai dreptati....nu minimaliza reactia elefantului...al poporului roman..se va trezi...cat de curand..si va fi MONOCROMIe politica nici rosie, nici galbena, nci portocalie..nu de alta dar daca ai citit vreodata Ion de rebreanu...dar te lasa sa recitesti...urmeaza deja vu
  • -1 (1 vot)    
   asa este (Marţi, 10 august 2010, 3:08)

   xy [anonim] i-a raspuns lui mihai

   Videanu este un hot, dar ce spui tu e in totalitate adevarat. le-au curs balele si dupa Petrom la vremea lui (ma rog, s-au ales cu Petromservice, bun si ala), acum le curg si dupa Romgaz, centralele energetice si restul, pe care guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa le vanda, dupa ce Basescu s-a opus timp de cativa ani tuturor acestor privatizari. nu inteleg de ce ai primit minusuri!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by