GDF Suez, operatorul celei mai mari retele de gaze din Europa, a incheiat un acord privind preluarea companiei britanice International Power, care va duce la formarea celui de-al doilea mare producator de electricitate la nivel mondial, relateaza Mediafax.

Grupul francez va avea o capacitate instalata, de 107 gigawati, cel mai mare producator de electricitate din lume fiind EDF (Franta), cu 136,3 gigawati. Pe urmatoarele doua pozitii se afla China Datang, cu 100 gigawati si Enel (Italia), cu 95 gigawati.

Noua companie, listata la Londra, va reuni unitati ale GDF din afara Europei, inclusiv active din Marea Britanie si Turcia, cu activele detinute de International Power si va avea o capacitate de generare de 66.000 de megawati.

GDF va plati actionarilor International Power dividende speciale in suma de 1,4 miliarde de lire sterline.

Grupul francez va detine o participatie de 70% la compania nou formata.

International Power detine participatii la peste 45 de companii energetice din intreaga lume, de la ferme eoliene din Canada la centrale pe gaze din Emiratele Arabe Unite si Thailanda.

Noua International Power va avea pozitii de lider in unele din regiunile cu cele mai ridicate ritmuri de dezvoltare, precum, Brazilia, Orientul Mijlociu si Asia.