Costurile de achizitie a combustibililor pentru iarna 2010-2011, destinate asigurarii alimentarii cu energie electrica si termica, se ridica la 4,25 miliarde de lei, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea Programului de iarna in domeniul energetic, elaborat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA). Cea mai mare parte a acestei sume, de 3,23 miliarde de lei, va proveni de la producatorii de energie electrica si termica din subordinea Ministerului Economiei, iar restul de la producatorii de energie electrica si termica din subordinea Consiliilor Judetene si Locale.

Fondurile necesare aprovizionarii cu combustibili pentru iarna vor fi acoperite din sursele proprii ale producatorilor de energie electrica si termica si credite interne, fara a se preciza insa valoarea creditelor.

Proiectul de Hotarare de Guvern arata ca la energia electrica, pentru perioada octombrie 2010 - martie 2011, luandu-se in considerare prognoza evolutiei economiei romanesti, precum si rezultatele inregistrate in intervalul corespunzator iernii 2009 - 2010, considerata a fi fost o iarna dificila, s-a prevazut o crestere a consumului cu o medie de circa 1% comparativ cu anului trecut.

"In cazul energiei termice, estimarile primite din partea centralelor care furnizeaza agent termic populatiei acopera o crestere a consumului mediu de energie termica, in perioada octombrie 2010 - martie 2011, cu circa 1% mai mare fata de realizarile perioadei similare a iernii 2009 - 2010", se arata in document.

Reprezentantii MECMA mai arata ca cantitatile de carbune prevazute in balanta de combustibil pot fi considerate suficiente, putandu-se lua masuri de protejare a lacurilor, daca situatia o va impune. In situatia inregistrarii unui consum maximal de carbune, in limita capacitatilor de depozitare si corelat cu cantitatile de huila ce urmeaza sa fie livrate de catre Compania Nationala a Huilei, conform contractelor, se va face o analiza privind oportunitatea unor eventuale achizitii de huila din import, doar in situatia in care cantitatea si calitatea carbunelui livrat nu asigura o functionare corespunzatoare a centralelor Deva si Paroseni, se mai spune in document.

Asigurarea stocurilor de combustibili pentru iarna 2009-2010 a costat 4,3 miliarde de lei.