Compania mixta care se va ocupa de proiectul AGRI urmeaza sa fie inregistrata, in perioada urmatoare, la Registrul Comertului, ca societate romana, a anuntat Ministerul Economiei. Societatea se va numi AGRI LNG Project Company si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Structura actionariatului este formata, deocamdata, din cele trei companii partenere, fiecare detinand cate 33,33% din capitalul social: ROMGAZ (Romania), SOCAR ( Republica Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). "Avand in vedere interesul exprimat de Republica Ungaria de a se alatura proiectului AGRI, cota fiecarui actionar in cadrul companiei de proiect urmeaza sa fie de 25% din actiuni", mai informeaza Ministerul Economiei. Prin proiectul AGRI, vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania.

  • Scopul principal al societatii mixte este intocmirea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI. Dupa finalizarea acestui studiu, in cazul in care concluziile acestuia vor fi favorabile, va putea fi demarata etapa de atragere a investitiilor straine in vederea implementarii acestui proiect.
  • Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a declarat recent ca Ungaria este interesata sa participe la proiectul AGRI. Primele gaze din Azerbaidjan catre Europa ar putea ajunge in terminalul din Constanta in trei ani, a declarat Traian Basescu, care a semnat, pe 14 septembrie, la Baku impreuna cu presedintii Azerbaidjanului si Georgiei si premierul Ungariei documentele oficiale privind proiectul AGRI de interconectare a rezervelor azere la piata europeana.

Basescu a precizat ca Romania are deja un studiu de fezabilitate in executie, finantat de Guvernul SUA, care vizeaza terminalul de gaze lichefiate de la Constanta si exista disponibilitatea partii americane de a extinde studiul si pentru terminalul din Georgia.

  • Proiectul se va derula in trei etape. Prima etapa presupune crearea unei capacitati la terminalul din Constanta de zece miliarde metri cubi de gaze naturale, urmind ca in etapele doi si trei sa poata fi extins cu inca cite zece miliarde metri cubi. Basescu a mai spus ca AGRI e cel mai ieftin proiect la alternativele de transport al gazelor naturale catre Europa din Marea Caspica si Asia Cerntrala: "Fie ca vorbim de South Stream, fie ca vorbim de Nabucco, AGRI e cel mai competitiv proiect", a spus el, adaugind ca Romania sustine si coridorul sudic de transport al gazelor (proiectul Nabucco). Aceeasi idee a fost sustinuta si de presedintele georgian, Mihail Saakasvili: "Daca va uitati la harta, acesta e cel mai scurt drum, cel mai logic pentru transporturile energetice din zona caspica spre UE".

Basescu a precizat ca tarile implicate isi asuma "sa duca lucrurile pina la stadiul de proiect, dupa care vom chema firmele private sa-l execute".