Gazoductul Est – Vest, in curs de realizare de Turkmenistan, are legatura cu Nabucco, a declarat presedintele turkmen Gurbandula Berdymuhammedov. Vedomosti vede in aceste cuvinte un avertisment la adresa Moscovei: proiectul South Stream s-ar putea dovedi inutil. Liderul turkmen a facut aceasta afirmatie intr-un context favorabil: la Istanbul, la summitul tarilor turcofone. Iar Turcia constituie unul dintre pionii cheie ai proiectului Nabucco, magistrala de transport menita sa reduca dependenta Europei de gazul rusesc.

Prin urmare, presedintele turkmen a decis sa aminteasca omologilor sai ca, recent, tara lui a inceput constructia gazoductului care traverseaza statul de la est la vest, pana la Marea Caspica. „Mai exista proiectul Nabucco, legat de acest proiect”, a adaugat Berdymuhammedov, citat de publicatia azera Trend.

Pentru octombrie, a fost programata vizita la Ashabad a presedintelui Dmitri Medvedev, spune un functionar de la Kremlin: desi deplasarea a fost stabilita cu mult inainte, aceasta tema va figura pe agenda discutiilor. Administratia prezidentiala a refuzat orice comentarii.

Lucrarile la conducta Est – Vest au inceput in iunie. Capacitatea ei – 30 mld. mc pe an, costul – 2 mld.$, darea in functiune fiind prevazuta pentru 2015. Tot atunci se intentioneaza darea in exploatare a Nabucco, precum si a gazoductului alternativ al Gazpromului – South Stream.

Pana acum, marea necunoscuta a jocurilor energetice din zona Marii Caspice a vizat orientarea gazului Turkmenistanului, principalul exportator, dupa Rusia, pentru CSI. O varianta – prin Marea Caspica spre Azerbaidjan, Georgia si mai departe in Nabucco.

Varianta doi – spre nord, in Kazahstan si sistemul de transport „Asia centrala – Centru” (in Rusia).

Pentru ca Nabucco sa primeasca gaz din Turkmenistan, este nevoie de o conducta prin Marea Caspica. Dar cele cinci tari riverane nu au reusit, nici pana acum, sa delimiteze luciul de apa, aminteste directorul Institutului rusesc pentru studii strategice, Adjar Krutov.

Krutov spune ca Gazprom poate, in principiu, sa promita Turkmenistanului cresterea achizitiilor de gaze pana la vechiile volume, cand se va stabiliza piata europeana (nu mai tarziu de 2012, potrivit estimarilor sefului Gazprom, Aleksei Miller). „Dansurile politice vor mai continua cativa ani de acum inainte”, crede Krutov, dand de inteles ca orice este posibil: ca Rusia sa renunte la South Stream, sau Turkmenistan sa construiasca degeaba gazoductul Est-Vest.

Moscova nu renunta la proiectul South Stream

In legatura cu acelasi subiect, Nezavimaia gazeta scrie, citandu-l pe ministrul rus al energiei, Serghei Shmatko, ca Moscova nu va renunta la proiectul South Stream, nici daca vor fi create conditii atractive pentru participarea la sistemul ucrainean de transport al gazelor naturale.

Recent, vicepresedintele Dumei de stat, Valeri Yazev, a dat de inteles ca Rusia si-ar putea modifica planurile privind South Stream ca solutie de compromis pentru fuziunea dintre Gazprom si Naftogaz.

Expertii rusi afirma ca noile declaratii nu schimba cu nimic tabloul initial si nu inseamna renuntarea la negocierile cu Rusia. In opinia lor, Rusia ar putea opta in favoarea unui „mini South Stream”, prin reducerea capacitatii de transport in schimbul controlului asupra magistralelor ucrainene. „Daca Ucraina va reusi, in viitorul apropiat, sa convinga Rusia ca in locul proiectului South Stream sa se implice in extinderea sistemului ucrainean de conducte, partea rusa trebuie sa-si lase o portita libera pentru realizarea South Stream. Ceea ce presupune tinerea in tensiune a potentialilor investitori si a companiilor participante la Nabucco. Adica sa demonstreze determinarea de a construi, cum recent a afirmat premierul Putin, South Stream la fel de repede ca Nord Stream”, crede analistul firmei de consultanta Arbat Kapital, Vitali Gromadin.

El este de parere ca, pana la urma, South Stream va fi construita, dar la jumatate din capacitatea proiectata de 61 mld. mc pe an.