Rusia a anuntat ca este gata sa satisfaca toate cerintele Chinei la livrarile de gaze naturale. La incheierea vizitei oficiale a presedintelui Dmitri Medvedev la Beijing au fost semnare acorduri vizand furnizarea de petrol, gaze si constructia de noi blocuri energetice pentru centralele atomice, scrie Gazeta.ru. In total, dupa convorbirile dintre presedintele tarii gazda, Hu Jintao si oaspetele sau de la Kremlin, au fost semnate peste 10 acorduri si contracte.

Pentru detalii a iesit in fata presei vicepremierul Igor Secin. „Speram ca pana la mijlocul anului viitor vor fi semnate inclusiv contractele comerciale”, a anuntat el.

Intrebat in legatura cu posibilitatea creditarii de catre partea rusa a livrarilor de gaze, oficialul a asigurat ca „sunt luate in calcul toate elementele de colaborare – infrastructura, trasee, zacaminte, surse de aprovizionare, precum si conlucrarea in sfera financiara”. „Speram sa ajungem la intelegeri in ceea ce privesc toate aceste probleme, astfel incat sa incepem furnizarea de gaza in 2015”, a adaugat el.

Intr-un reportaj dedicat vizite in China a presedintelui Medvedev, Kommersant noteaza, printre altele, ca, inainte de a ajunge la Beijing, seful statului rus a poposit pe cel mai rusesc teritoriu al marelui vecin estic: fostele orase Dalnii si Port-Artur. Presedintele a depus o coroana de flori la cimiturl militar rus, a stat de vorba cu veterani chinezii care l-au numit lider al URSS, comparandu-l cu Iosif Stalin. In cinstea venirii oaspetelui, gazdele chineze au asezat de-a lungul aleilor din cimitir siruri de ghivece cu flori.

La prima ora a diminetii, Medvedev a fost intampinat de un grup de localnici, protejati de un cordon de politisti. Disciplinati, chinezii au privit intreaga ceremonie de la distanta. Apoi, veteranii au fost adusi la intalnirea cu Medvedev cu autobuzul: partea chineza a fost reprezentata de 30 de soldati, partea rusa de patru generali, patru locotenenti, un sublocotenent si un sergent. Este adevarat, scrie ziarul citat, printre veteranii chinezi s-a numarat si fiica marelui conducator Mao Zedong, Li Min, care la toate intrebarile corespondentului Kommersant a raspuns laconic: „Ma simt bine, astept sosirea presedintelui Medvedev si iubesc foarte mult Rusia”.

In sfarsit, si-a facut aparitia si asteptatul oaspete. Dupa momentele protocolare, Medvedev i-a ascultat pe veterani. Cel mai inflacarat discurs l-a avut fiica lui Mao Zedong. „Vrem sa exprimam multumirea noastra conducerii URSS si Armtei sovietice!”, a inceput ea. Vrem ca Rusia si China sa traiasca in prietenie, contribuind la lupta pentru pace in intreaga lume”.

Apoi, uitandu-se atent la Medvedev, a continuat: „Intotdeauna ne-am inclinat in fata tovarasului Stalin, nimeni nu a avut ocazia sa se fotografieze cu el. Acum, il avem, in sfarsit, oaspete, pe presedintele Rusie, asa ca haideti sa ne fotografiem. Pentru noi, sunteti simbolul unei tari care ne-a adus comunism, marxism si stalnism!”.