Romania a reusit sa-si faca o deschidere catre piata europeana de gaze, mai precis catre bursa de la Viena. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale. Inaugurarea a avut loc la statia interconectorului de gaz de la Csanadpalota, Ungaria Pana acum, singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale din import a fost Rusia. Deocamdata, prin noua conducta de interconectare, Romania va putea doar sa importe gaze naturale, deoarece din punct de vedere tehnic, nu se pot face, deocamdata, exporturi.

Prin conducta Arad-Szeged ar putea fi exportate si gaze rusestiFoto: Hotnews

La inaugurare au participat premierul Emil Boc, prim-ministru Ungariei, Viktor Orban, si comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

Conducta Arad-Szeged, o oportunitate pentru AGRI

  • Premierul Emil Boc a vorbit in acest context si despre proiectul AGRI: "Trebuie sa ne conjugam eforturile pentru a include acest proiect pe lista proiectelor ce vor fi finantate in 2011 (n.r. de UE)". Potrivit premierului, conducta Arad-Szeged reprezinta o oportunitate pentru AGRI. "Si cu aceasta ocazie salutam faptul ca Ungaria este implicata in AGRI, implicare care ii va intari sansele, inclusiv la nivelul UE", a afirmat Boc.
  • Premierul ungar, Viktor Orban, considera ca Romania si Ungaria sunt tari cheie in Europa Centrala. "Cand aprovizionarea cu gaze este fragmentata, toti sunt vulnerabili. Daca in aceasta regiune nu avem dezvoltare, in toata Europa nu va fi dezvoltare", a declarat Orban.

Conducta Arad-Szeged ar fi trebuit pusa in functiune inca de la inceputul anului, pe 1 ianuarie 2010, insa lucrarile nu au fost realizate la timp, iar inaugurarea a fost amanata pentru 29 iulie 2010. Nici atunci nu a avut loc inaugurarea, avand loc o noua amanare, de data aceasta, pentru luna octombrie. Reprezinta cel mai avansat proiect de interconectare la conductele de gaze din alte state. De asemenea, Romania si Bulgaria au un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Astfel, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

SNTGN Transgaz SA Medias si FGSZ Natural Gas Transmission din Ungaria au semnat la 1 iulie 2008 Acordul de dezvoltare si construire a conductei de interconectare Szeged - Arad. Valoarea estimativa a proiectului este 68,2 milioane de euro, din care 48% reprezinta contributia Transgaz.

Conducta are o lungime totala de 109 km si un diametru de 700 mm. Pe teritoriul Romaniei, conducta de interconectare are o lungime de aproximativ 62 km intre punctul de conectare Horia (langa Arad) si punctul de frontiera Csanadpalota de la granita de stat dintre Romania si Ungaria. Conducta de gaze Arad - Szeged are o capacitate de 4,4 miliarde metri cubi pe an, corespunzator unui debit mediu orar de 500 mii metri cubi/ora.

Ungaria, interesata si de AGRI

Un alt proiect in care s-a implicat Romania pentru a reduce dependenta de importurile din Rusia este AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. De altfel, compania mixta care se va ocupa de proiectul AGRI urmeaza sa fie inregistrata, in perioada urmatoare, la Registrul Comertului, ca societate romana. Societatea se va numi AGRI LNG Project Company si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Structura actionariatului este formata, deocamdata, din cele trei companii partenere, fiecare detinand cate 33,33% din capitalul social: ROMGAZ (Romania), SOCAR ( Republica Azerbaidjan) si GOGC (Georgia). Avand in vedere interesul Ungariei de a se alatura proiectului AGRI, cota fiecarui actionar in cadrul companiei de proiect urmeaza sa fie de 25% din actiuni.

Avand in vedere faptul ca Romania a finalizat interconexiunea cu Ungaria, iar anul viitor va fi finalizata si cea cu Bulgaria, sistemul national de transport va putea asigura astfel transportul de resurse energetice din zona Marii Caspice catre UE si piata interna.